Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkeliläisen valokuvaaja Anni Niirasen nuorin asiakas on ollut neljän päivän ikäinen – "Vastasyntyneiden kuvaaminen on vaativaa ja ihanaa!"

Valo virtaa sisään suurista ikkunoista valaisten Anni Niirasen työtilan jokaisen nurkan.

Rekissä roikkuu pikkuruisia nuttuja, hörselömekkoja ja suloisia pitsineuleita. Heti sisään astuessa vastassa on rottinkinen kehto, ja takatilan hyllyssä nököttää iso purkillinen tutteja.

Kaikkialla on vaaleaa, puhdasta ja kaunista.

On sanomattakin selvää, että nyt ollaan vauvakuvaajan studiolla.

Niirasen valokuvastudio, Hygge photography, avasi ovensa Mikkelin keskustassa Vuorikadun ja Maaherrankadun kulmauksessa huhtikuun puolivälissä.

Sitä ennen studio toimi parin vuoden ajan osoitteessa Maaherrankatu 12.

– Edellinen studio sijaitsi kerroksissa. Halusin katutasoon ennen kaikkea näkyvyyden ja helppokulkuisuuden takia. Näistä tiloista näin heti, että nämä sopivat minulle.

Myös isot ikkunat olivat Niiraselle tärkeä edellytys liiketilaa etsiessä. Hän ei juuri käytä studiovaloja.

– Luonnonvalossa kuvattu kuva näyttää paremmalta kuin salamalla otettu, paljon pehmeämmältä ja luonnollisemmalta. Pienet lapset ja vauvat voivat myös säikähtää kameran salamaa tai studiovaloja, hän perustelee.

Niiranen on erikoistunut vastasyntyneiden vauvojen ikuistamiseen eli newborn-valokuvaukseen.

Vastasyntyneiden lisäksi hän kuvaa paljon odottavia äitejä sekä pieniä lapsia ja heidän vanhempiaan.

Kuvausta varten lainavaatteita onkin tarjolla myös äideille. Lainattavissa on sekä boheemeja että klassisia mekkoja, yläosia ja kaftaaneja.

Vauvan hyvinvointi on kaiken a ja o.

– Tässä on takana sellainen ekologinen ajatus, ettei perheen tarvitse ostaa erikseen kuvausta varten vaatteita, Niiranen selvittää.

Kuluva vuosi on Niiraselle viides yrittäjänä. Mikkeliin hän muutti perheineen kaksi vuotta sitten.

– Pyöritin ennen Mikkeliin tuloa valokuvastudiota Helsingissä. Nykyään suurin osa asiakkaistani on täällä Mikkelissä, mutta edelleen teen satunnaisesti kuvauskeikkoja pääkaupunkiseudulle, keskimäärin kahdesti tai kolmesti kuussa.

Valokuvaaminen oli kiehtonut Niirasta jo pidemmän aikaa ennen yrityksen perustamista.

Ensimmäisen kameransa hän sai vanhemmiltaan lahjaksi kymmenvuotiaana. Esikoisensa syntymän jälkeen hän osti oman järjestelmäkameran harrastuskäyttöön.

Niiranen kertoo alkujaan kuvanneensa omia ja ystäviensä lapsia.

– Sitten rupesivat ihmiset sosiaalisessa mediassa kyselemään, kuvaisinko heidänkin lapsiaan, hän muistelee.

Vuosi 2018 oli päiväkodissa pitkän uran tehneelle Niiraselle käänteentekevä. Silloin hän irtisanoutui palkkatyöstään ja perusti oman valokuvaamon. Rakkaasta harrastuksesta tuli työ.

– Päivääkään en ole katunut. Se on kyllä harmittanut, etten tajunnut lähteä tälle alalle aiemmin.

Niirasen mielestä valokuvaajan työssä on hienoa myös se, että ammatissa voi erikoistua moneen eri asiaan. Toinen kuvaa eläimiä ja luontoa, toinen ruokaa tai tuotteita ja toinen tapahtumia.

Niiraselle on alusta alkaen ollut selvää, että hän haluaa kuvata vauvoja, lapsia ja perheitä. Hän pitää työstään ihmisten parissa.

Vastasyntyneiden kuvaamisessa Niirasta kiehtoo erityisesti hetkien ainutlaatuisuus.

– Monet vanhemmat toivovat, he voisivat purkittaa vastasyntyneen vauvan tuoksua pulloon. He haluavat tallentaa aikaa, joka menee ohi niin nopeasti. Valokuvaajana olen mukana ikuistamassa näitä hetkiä, purkittamassa kallisarvoisia muistoja.

Niirasen nuorin asiakas on ollut neljän päivän ikäinen.

Hän sanoo, että vauvojen kuvaaminen on sekä ihanaa että vaativaa. Työhön liittyy omat ilmeiset haasteensa.

– Joskus vaihdetaan vaippaa, putsataan pukluja, rauhoitellaan parkuvaa vauvaa tai nukutetaan. Nämä asiat kuuluvat työhöni, eikä vanhempien tarvitse ottaa niistä stressiä. Työni vaatii myös tietoa vauvan fysiologiasta, sillä kuvaan vauvan aina hänelle luonnollisissa asennoissa.

Niiranen sanoo varaavansa kuvauksiin aina riittävästi aikaa. Vastasyntyneiden ja pienten vauvojen kuvaukset kestävät tilanteista riippuen yleensä tunnista kolmeen tuntiin, joskus pidempäänkin.

Useimmiten valmistelut vievät kauemmin aikaa kuin itse kuvaus. Ennen kuvausten aloittamista Niiranen muun muassa varmistaa, että studiossa on tarpeeksi lämmintä. Kapaloon kietaiseminen puolestaan rauhoittaa vauvaa.

– Vauvan hyvinvointi on kaiken a ja o. Minun yksi tärkeimmistä tehtävistäni on varmistaa, että vauvalla on kaikki hyvin ja mukava olla.

Kuvaukset voidaan toteuttaa myös vanhempien valitsemassa miljöössä. Kesäkuukausina suurin osa kuvauksista tehdäänkin ulkona.

– Suosittelen ilman muuta ulkokuvauksia, jos se suinkin on mahdollista. Voin mennä kuvaamaan myös perheen kotiin tai esimerkiksi kotipihalle.

Niiranen kuvailee itseään valokuvaajana luonnolliseksi ja aidoksi. Hän haluaa, että rakkaus ja välittäminen näkyvät kuvissa.

Hän valokuvaa myös perhejuhlia, esimerkiksi häitä ja ristiäisiä.

– Tavoitteeni on aina häivyttää itseäni ja kameraani kuvaushetkestä, oli kuvaustilanne sitten millainen tahansa. Tarkoitukseni on tehdä kuvauksista mahdollisimman luontevia ja helppoja perheelle, jolloin kuvattavat voivat keskittyä nauttimaan hetkestä ja toisistaan.

– Kun kuvattavilla on mukava olla, se välittyy myös kuvista, Niiranen päättää.