Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alexander Reichsteinin näyttely jatkuu Muistissa – taiteilijan veistokset syntyivät Ukrainan sodan uutiskuvien vaikutuksesta

Kuvataiteilija Alexander Reichsteinin näyttely Repairing the Irreparable – Empathy with Ukraine avautui Sodan ja rauhan keskus Muistissa Ukrainan sodan syttymisen vuosipäivänä 24. helmikuuta.

Näyttelyllä Muisti halusi osoittaa tukensa ukrainalaisille. Näyttely jatkuu ennakkotiedoista poiketen loppuvuoteen 2023 saakka.

Näyttelyn on ehtinyt Muistissa nähdä noin 2 800 kävijää. Hyvän palautteen ja ajankohtaisuutensa vuoksi näyttelyä päätettiin jatkaa. Näyttelyn jatkoa puoltaa myös se, että se keskustelee erinomaisesti Muistin perusnäyttelyn kanssa.

– Muistin konteksti ja tunnelma sopivat erittäin hyvin näyttelylle, sanoo Reichstein ja jatkaa:

– Muistin pysyvä näyttely ja oma installaationi käsittelevät eri keinoin traumoja, joita sota aiheuttaa ihmisille. Taide on keino muiden joukossa, enkä usko, että se voi ’pelastaa maailman’ tai pysäyttää sotaa. Mutta se voi tehdä vaikutuksen katsojaan.

Näyttely jatkuu Muistissa ainakin joulukuun 2023 alkuun. Muisti on käynyt keskusteluja Reichsteinin kanssa myös näyttelyn jatkamisesta niin kauan, kunnes Ukrainassa on rauha.

– Olisi hieman riskialtista sitoa näyttelyni kesto sodan loppumiseen. Tällä hetkellä en näe minkäänlaista mahdollisuutta sille, että sota voisi loppua nopeasti, vaikka sitä kovasti toivoisinkin, pohtii taiteilija.

Reichsteinin koskettavat veistokset ovat syntyneet Ukrainan sodan uutiskuvien vaikutuksesta. Ukrainalaisia juuria omaava venäjänjuutalainen kuvataiteilija käsittelee teostensa kautta sodan aiheuttamia tunteita.

– Teosten työstäminen on antanut minulle mahdollisuuden purkaa tunteitani ja ajatuksiani sodasta. Sirpaleista kootut ihmishahmot ja rakennukset ovat toivoton ja turha yritys korjata, parantaa, palauttaa sitä, mikä on mennyt lopullisesti rikki, tuhoutunut, kuollut.

Reichstein jatkaa teosten työstämistä. Sirpaleita hän on kerännyt eri puolilta Eurooppaa, mutta joukossa on paljon myös suomalaisille tuttujen astiastojen paloja.

– Kun näyttelyvieras Suomessa tunnistaa sirpaleteoksistani itselleen tuttuja astioita, kuten Arabian tuotantoa, samaistuminen ja empatia sodan uhreja kohtaan on paljon vahvempaa. Ja nimenomaan empatiasta näyttelyssä onkin kyse, summaa Reichstein.

Alexander Reischstein: Reparing the Irreparable – Empathy with Ukraine, Korjaamatonta korjaamassa – Ukrainaa ajatellen. Sodan ja rauhan keskus Muisti 24.2.2023 – . Nähtävillä Muistin aukioloaikoina.