Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilon juhlassa pohditaan pilke silmässä, mikä onnellisia suomalaisia riivaa – Kivikasvot-legenda Ismo Sajakorven revyyssä kuullaan Vexi Salmen tekstejä, joita ei ole esitetty vuosikymmeniin

Mikkeliläinen teatteriravintola Ilo juhlistaa viisivuotista taivaltaan ensi syksynä revyyn merkeissä. Suomi, Happy Land -niminen revyy pureutuu suomalaiseen mentaliteettiin sanojen ja sävelten voimalla.

– Revyyssä pohdimme sitä, miksi me suomalaiset niin helposti vajoamme synkkyyteen ja miksi meidän kateuden höystämä elämämme on usein niin harmaata. Siitä huolimatta, että meitä toistuvasti kehutaan maailman onnellisimmaksi kansaksi, taustoittaa Ilon yrittäjä, näyttelijä Pauliina Hukkanen.

Itsemurhiakin meillä tehdään turhan paljon. Mutta vaikka aihe on vakava, sitä tutkitaan huumorin keinoin.

– Pohdimme isoja kysymyksiä itsellemme ihanasti nauraen, ketään loukkaamatta. Itseironia on oikein terve luonteenpiirre kenessä tahansa, Hukkanen jatkaa.

Synttärijuhlat ovat Hukkaselle merkitykselliset.

– On ihme, että pääsemme näitä viettämään, hän sanoo ja viittaa koronapandemiaan, joka sulki toviksi Ilonkin ovet ja hankaloitti teatteriravintolayrittäjän taivalta merkittävästi.

Hukkanen on yksi revyyn neljästä lavatähdestä. Hänen lisäkseen rooleissa nähdään mikkeliläiset Tiina Bolz ja Aapo Oranen sekä nilsiäläinen, myös kirjailijana tunnettu koomikko Antti Heikkinen.

Tämä on Ilon historian isoin projekti.

Pauliina Hukkanen

– Näyttämöllä meitä on useimmiten sketseissä kaksi kerrallaan, mutta joissakin kohtauksissa koko kvartettikin on näyttämöllä yhtä aikaa.

– Tämä kantaesitys on Ilon mittakaavassa historian isoin projekti ja todella kallis satsaus meille. Ensi-ilta on 7. lokakuuta ja syyskaudella Suomi, Happy Land nähdään Mikkelissä 12 kertaa. Tämä on pikkujoulukaudelle täsmätty iloittelu, mutta keväällä 2024 se on tarkoitus viedä myös Suomen kiertueelle, Hukkanen sanoo.

Revyyn käsikirjoittaja ja ohjaaja Ismo Sajakorpi on suomalaisille tuttu monesta yhteydestä.

Tamperelaissyntyinen Sajakorpi perusti 1970-luvulla suositun Kivikasvot-viihderyhmän yhdessä Georg Dolivon, Ilkka Hemmingin ja Matti ”Fredi” Siitosen kanssa. Juuri Sajakorpi sanoitti Kivikasvojen ikimuistoisen finnhits-klassikon, vuonna 1975 ilmestyneen Tankeros Loven.

Sajakorpi muistetaan myös hänen käsikirjoittamistaan jännityssarjoista, kuten Soittorasia (1974). Hän on käsikirjoittanut ja ohjannut paljon televisio- ja teatteritöitä.

Suomi, Happy Land -esityksen draamallinen kaari rakentuu musiikin ja sketsien sekä niiden rytmin varaan. Keskeisiä teemoja ovat rakkaus, elämä, myös parisuhdeasiat, luettelee Sajakorpi.

– On suuri ilo tehdä työtä Ismon kanssa. Yhteinen historiamme juontaa 27 vuoden taakse, Komediateatteri Arenaan. Sen jälkeen olemme tehneet yhdessä useita projekteja, taustoittaa Hukkanen.

Esityksen tekstit ovat harvinaista herkkua. Ne muodostuvat pääosin edesmenneen sanoittajamestari Vexi Salmen sanoituksista, joita ei ole kuultu vuosikymmeniin. Jonkin verran materiaalia on myös Juha Vainiolta. Sävellyksistä vastaa Sajakorpi.

– Teimme 1970-luvulla Salmen kanssa kabareita ja tekstit ovat niistä peräisin. Niitä ei ole koskaan levytetty ja ne ovat ikään kuin jääneet odottamaan sopivaa aikaa. Nyt olen niitä vähän päivittänyt ja muokannut tätä päivää varten, Sajakorpi kertoo.

– Salmi oli ylivertainen nero. Hän pystyi tekemään tekstiä tuosta vain, mistä tahansa aiheesta. Minulle hän on suomalaisista tekstintekijöistä merkittävin, Sajakorpi kertoo.

Revyyn musiikillisesta toteutuksesta vastaa Kaartin soittokunnan pitkäaikainen kapellimestari ja monia musikaali- sekä teatteriproduktioita tehnyt Raine Ampuja. Hän on sovittanut laulut ja myös soittanut ne valmiiksi taustanauhoiksi. Koreografioista vastaa Tanja Huotari.

– Toukokuun aikana saamme harjoitukset käyntiin ja alkusyksystä esitystä aletaan hioa lopulliseen muotoonsa. Se laitetaan pakettiin muutamassa viikossa ja ensi-iltaan esitys tulee 7. lokakuuta eli luvassa on piristystä pahimpaan kaamosaikaan, Hukkanen nauraa.

Liput esityksiin ovat jo myynnissä. Revyy on mahdollista nähdä joko show & dinner -esityksenä tai pelkkänä esityksenä. Viimeinen esitys on 16. joulukuuta.

– Kannattaa olla liikkeellä ajoissa, koska esityksiä on vain tuo tusina. Tämä on meille ammattiteatterina iso riski, mukana on kaikkiaan kymmenen henkilöä, Hukkanen sanoo.

Suomi, Happy Land -revyyn liput ovat ennakkomyynnissä Ilon toimistossa ja verkkosivuilla.