Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hannu Puhakainen sujautti muistonsa kansien väliin: "Olen pistänyt näppini jos minkälaiseen pyykkiin, joskus likaiseenkin"

Minä, evakkopoika -kirjassa Puhakainen muistelee ankaraa lapsuuttaan ja seikkailuitaan maailmalla.

Olen pistänyt näppini jos minkälaiseen pyykkiin, joskus likaiseenkin.

Näin kuuluu mikkeliläisen Hannu Puhakaisen, 79, uunituoreen kirjan takakannen ensimmäinen lause. Siihen tiivistyy myös kirjan ydin.

– Olen ehtinyt elämässäni vaikka mihin. Tähän kirjaan on koottu kokemuksistani merkittävimmät. Niitä on sekä hyviä että huonoja.

Minä, evakkopoika -kirjassaan Puhakainen avaa vaihe vaiheelta omaa elämäänsä. Kansien väliin on päässyt muun muassa hänen muistonsa elämästä evakkolapsena, juurettomasta lapsuudesta ja koulukiusaamisesta sekä kokemukset nuoruuden ja aikuisuuden seikkailuista maailmalla.

Puhakainen on asunut Suomen lisäksi viidessä eri maassa, ollut YK-soturina Kyproksella, vankina Suezilla sekä esimerkiksi töissä kaivoksilla Australiassa.

Hän on myös kokeillut työtä merillä ja raaputtanut karstaa laivan sylinteriputkista Pohjois-Koreassa.

– Lukijoita ajattelen ehkä kiinnostavin vaihe on lapsuuteni. Evakkovuosista en paljoa muista, mutta sen minkä muistan ja tiedän, kerron tässä kirjassa.

– Perheeni joutui vaihtamaan paikkakuntaa 9–10 kertaa ennen kuin täytin kahdeksan vuotta. Se oli rankkaa erityisesti vanhemmilleni, mutta me kaikki selvisimme hengissä.

Minä, evakkopoika on Puhakaisen viides kirja, joka on päätynyt julkaisuun asti. Aikaisemmin häneltä on ilmestynyt kirjat Särkyneiden toiveiden bulevardi (1999), Ketunhäntä kainalossa (2005) Antikristus ja muita Raamatun mysteereitä (2014) ja Kattauksena kuolema (2017).

– Näiden lisäksi olen kirjoittanut kirjoja pöytälaatikkoon. Ensimmäisen kirjani kirjoitin 10-vuotiaana, mutta vieläkään sitä ei ole julkaistu, Puhakainen nauraa.

Minä, evakkopoika on omakustanne. Sivuja siinä on noin 150.

Idean kirjaan Puhakainen sai Ruotsissa asuvalta pojaltaan, joka oli kiinnostunut kuulemaan isänsä lapsuus- ja nuoruusvuosista.

– Minulle kirjoittaminen on luonteva tapa kertoa asioista, kiitos siitä kirjailijaäidilleni. Ryhdyin kirjoittamaan muistojani ylös poikaani varten, mutta jossain vaiheessa huomasin, että tarinaa riittää kokonaiseksi kirjaksi. Kirjoitusurakka vei melko tarkalleen puoli vuotta.

Minä, evakkopoika -kirja on lainattavissa Mikkelin pääkirjastosta. Jos kirjan haluaa ostaa omaksi, voi sitä tiedustella Puhakaiselta numerosta 0500 653 369.

– Uskon, että mikkeliläiset lukijat voisivat löytää kirjasta paljon kosketuspintaa, Puhakainen miettii.