Ammattiopisto Spesian tiloissa Mikkelin Otavankadulla on perjantaiaamuna päällä kova tohina. Meneillään on harjoitukset kauan odotettua Hyppy!-teatteritapahtumaa varten, jossa Mikkelin Spesia on tuttuun tapaan mukana.
Spesian kahdesta luokasta koottu ryhmä harjoittelee tapahtumaan omaa esitystä, jonka suunnitteleminen aloitettiin helmikuussa. Näytelmäharjoitusten lisäksi tekemistä on riittänyt esityksen lavasteissa ja rooliasuissa. Ne ryhmä on tehnyt alusta loppuun saakka itse.
Tässä vaiheessa jäljellä on enää pientä viilausta käsikirjoitukseen ja rekvisiittaan. Sen jälkeen kaikki alkaa olla jo esittämistä vaille valmista. Se huojentaa ryhmäläisiä ja saa aikaan myös jännittynyttä pöhinää. Onhan takana kova urakka.
– Kyllä jännittää ja aika paljon. Kaikista eniten mietin, että miten yleisö suhtautuu esitykseemme. Toivottavasti he nauravat, pohtii Valtteri Inkinen, yksi Spesian ryhmän esiintyjistä.
Hyppy!-festivaali on kehitysvammaisten oma näyttämötaidetapahtuma, joka järjestetään 17. toukokuuta Mikkelin teatterissa. Ohjelmaa on kello 18 ja 20 välillä.
Spesian tuottama näytelmä on yksi tapahtumassa nähtävistä esityksistä. Lisäksi tapahtumassa on osallistujia ainakin Mikkelin Savosetilta ja Kalevankankaan Taiturit-opetuksesta. Myös Etelä-Savon tanssiopisto on mukana tapahtumassa.
Tapahtumalle valitaan joka vuosi oma teemansa, tänä vuonna se on tulevaisuus.
Ammattiopisto Spesian esitys nojaa annettuun teemaan ja on nimeltään Tulevaisuudessa on kaikki paremmin. Estradille ryhmästä astelee yhdeksän esiintyjää.
Esityksen juonen kulkua työryhmä ei halua paljastaa, sillä täytyyhän yleisölle jäädä jotakin jännitettävää. Sen verran voi kuitenkin sanoa, että esityksen tapahtumat sijoittuvat kotiympäristöön, niin sanottuun älykotiin.
– Meillä on esityksessä ainakin älyvessa ja tulevaisuuden design-pukuja, ryhmäläiset avaavat.

Hyppy! on Mikkelissä kehitetty toimintamalli, joka antaa osallistujilleen mahdollisuuden tulla nähdyksi ja kuulluksi esiintyjinä, positiivisten katseiden alla.
Tapahtumassa nähtävät esitykset käsittelevät usein ajankohtaisia asioita.
Ossi Välimäki
Festivaalilla ja siihen valmistautumisella pyritään vahvistamaan osallistujien tunne-, toiminta- ja yhteistyötaitoja. Tapahtumaan valmistautuminen kestää kultakin ryhmältä käytännössä useamman kuukauden.
Tapahtuman tuottaja Ossi Välimäki sanoo, että samalla tapahtumalla halutaan osoittaa yleisölle tasa-arvoisten mahdollisuuksien merkitystä läpi yhteiskunnan.
Teatterifestivaalia ovat toteuttamassa yhteistyössä Mikkelin teatteri ja paikalliset kehitysvammaisten tukijärjestöt.
Vuonna 2016 ensimmäistä kertaa järjestetyn tapahtuman on ideoinut silloinen Mikkelin teatterin johtaja Katriina Honkanen.
Järjestävänä organisaationa toimii festivaalin taustalle perustettu Hyppy!-yhdistys, jonka puheenjohtaja Honkanen nyt on. Yhdistys tarjoaa tapahtuman esiintyjille ja osallistujille teatteri-ilmaisun ja vuorovaikutuksen koulutusta valmistautumisen aikana.
Hyppy ry hakee tapahtumaa ja yhdistyksen toimintaa varten vuosittain avustuksia useilta eri säätiöiltä.
Avustukset ovat tuottaja Välimäen mukaan tärkeä osa tapahtuman rakentamista. Pelkillä lipputuloilla tapahtuman ja koulutusten toteutus ei ole mahdollista.
– Tapahtuman esiintyjille tarjotut esiintymistaitojen koulutukset on koettu ryhmissä erittäin tervetulleiksi, tarpeellisiksi ja halutuiksi, Välimäki sanoo.
Spesian oppilaat ovat saanet hioa teatteri-ilmaisun taitojaan Mikkelin teatterista tuttujen ammattilaisten kanssa. Vinkkejä heille ovat jakaneet teatterikuraattori Jimmy Asikainen sekä näyttelijät Vintte Viitanen ja Riina Uimonen.
– On tullut todella hyviä neuvoja. Niistä on ollut paljon apua, kehuu Spesiassa opiskeleva Aapo Havukainen.
Havukaista lavalle nouseminen ei hermostuta. Hän on ollut Hyppy!-tapahtuman estradilla ennenkin.
– Tuttu juttu. Ei jännitä yhtään. Esiintyminen on hauska ja mukava asia, hän kuittaa.

Toista kertaa festivaalia tuottava Välimäki odottaa tapahtuman tuottavan iloa ja hyvää fiilistä paitsi esiintyjille myös yleisölle.
Hän sanoo, että Hyppy!-festivaalia on leimannut alusta asti aito tekemisen ilo ja esiintymisen nautinto, joka välittyy hienosti näyttämöltä yleisölle.
– Tapahtumassa nähtävät esitykset käsittelevät usein ajankohtaisia asioita ja näkökulmia elämään. Luvassa on varmasti tasokkaita ja mielenkiintoisia esityksiä, joita ei näe missään muualla, Välimäki lupaa.
Tapahtuma huipentuu tuttuun tapaan näyttävästi, kun kaikkien ryhmien esiintyjät saapuvat vielä kerran lavalle yhdessä hyppäämään.

Aiempina vuosina festivaalipäivän läheisyydessä on järjestetty myös erillinen keskustelutilaisuus, joka toteutetaan tänä vuonna osana festivaalipäivän ohjelmaa. Noin 20 minuuttia kestävän keskustelutilaisuuden aiheena on Kehitysvammainen ammattitaiteilijana.
Keskusteluissa erityisvieraana on näyttelijä Sanna Sepponen, joka on tuttu Salatut elämät -sarjasta. Sepponen toimii myös Hyppy!-tapahtuman avaajana ja suojelijana.
– Uskomme Sannan läsnäolon tuovan tilaisuuteen mielenkiintoista tasoa. Sanna varmasti inspiroi nuoria taiteilijoita, jotka tapahtumassa esiintyvät, Välimäki uskoo.

Mikkelin lisäksi näyttämölle hypätään tänä vuonna myös Lappeenrannassa, jonne Hyppy!-tapahtuma rantautui Mikkelistä viime vuonna. Lappeenrannan tapahtuma järjestetään 23. toukokuuta, ja sillä on oma tuottajansa, Jenni Silvennoinen.
Kehitysvammaisten Hyppy!-näyttämötapahtuma Mikkelissä 17. toukokuuta kello 18–20. Lippuja Mikkelin tapahtumaan voi ostaa Mikkelin teatterin lipunmyynnistä ja Lippu.fi -palvelusta.