Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt otetaan haltuun WhatsApp, nettipankki ja muut digiasiat – Setlementin uusi Ikädigi-hanke Mikkelissä tarjoaa matalan kynnyksen käytännön apua ikäihmisille

Miten puhelimella luetaan QR-koodi? Entä mikä on hashtag? Mitä evästeet tekevät? Miten pystyy erottamaan tietojenkalastelu- tai haittaohjelmaviestin asiallisesta? Kannattaako wifi-yhteys pitää aina päällä?

Näitä ja monia muita kysymyksiä käsitellään Mikkelin Setlementti ry:n pitämissä, ikäihmisille suunnatuissa digikoulutuksissa.

Niille on iso kysyntä digitalisoituvassa ajassamme, jossa yhä useampi palvelu tai viihteen muoto on muuttunut sähköiseksi.

Niiden sujuva käyttäminen edellyttää taitoa hallita digitaalisia laitteita kuten tietokoneita ja älypuhelimia. Monelta ikäihmiseltä kuitenkin puuttuu digitaitoja, jolloin uhkana on jäädä palvelujen ulkopuolelle tai toisen henkilön avun varaan.

Mikkelin Setlementti on käynnistänyt Ikädigi-hankkeen, jonka tavoitteena on lisätä ikäihmisten medialukutaitoa sekä digitaalisten laitteiden ja sähköisten palveluiden käyttöä.

Rohkeutta digitaalisessa maailmassa toimimiseen ja osaamista ongelmien ratkaisuun kehitetään ohjatusti itse tekemisen kautta.

Luennoilla käydään läpi perusasioita, mutta sitten tartutaan reippaasti digilaitteeseen ja tehdään itse.

– Asioita ei myöskään tulosteta paperille, vaan ne haetaan itse tietokoneelta tai älylaitteesta. Samalla harjaannutaan käyttämään niitä, korostaa hankeohjaaja Taru Silaste.

– Setlementillä on Mikkelissä järjestetty digiopastusta jo pidempään. Sitä kautta huomasimme, miten suuri tarve tällaiselle toiminnalle on, kertoo Mikkelin Setlementti ry:n toiminnanjohtaja Marju Kiiski.

Pelkät digiopastukset eivät riittäneet vastaamaan suureen kysyntään.

– Emme pystyneet vastaamaan tarpeeseen ja siksi loimme tämän hankkeen. Rahoitus saatiin varmistettua loppuvuodesta ja rekrytoinnin jälkeen toimintaa päästiin maaliskuun lopulla aloittelemaan.

– Hanke työllistää kaksi työntekijää. Uutta on esimerkiksi mahdollisuus opastaa asiakasta myös kotona, mikäli esimerkiksi liikuntarajoitteiden takia asiakkaalla on mahdotonta päästä toimipisteille, taustoittaa Kiiski.

Kaikki toiminta on maksutonta eikä edellytä Setlementin jäsenyyttä. Setlementin yhteistyökumppanina on Eloisa,

– Mikkelissä ihmiset ovat löytäneet meidät hienosti. Kaikissa Setlementin toimipaikoissa toiminta saadaan käyntiin toukokuun aikana ja hankkeen esittelyissä kiinnostusta on herännyt etenkin ryhmämuotoisiin opastuksiin, hankepäällikkö Laura Asikainen kommentoi.

Yksilöohjauksien lisäksi Mikkelissä on aloitettu jokaviikkoinen Digihelppi, jonne asiakas voi tulla pienemmän ongelman kanssa ilman ajanvarausta.

Digihelppi palvelee keskiviikkoisin Setlementin tiloissa, osoitteessa Lönnrotinkatu 5. Digihelpissä voi pistäytyä kello 12-14 välisenä aikana ilman ajanvarausta. Helppi tarjoaa pika-avun yksittäisiin asioihin kuten lippujen varaamiseen, sovellusten käyttöönottoon tai sähköpostiliitteiden avaamiseen.

Ajan varaamalla voi sopia myös yksilöllisestä opastuksesta.

Ryhmämuotoisesti toimivat Digitreenit kokoontuvat Setlementin tiloissa torstaisin kello 9.30-11.00 Digitreeneissä opitaan omalla laitteella digitaitoja ja digilaitteiden ja -palveluiden käyttöä itse tekemällä.

– Digitreenien ytimessä on nimenomaan itse tekeminen. Monella ikäihmisellä saattaa olla arkuutta käyttää esimerkiksi älypuhelinta, mutta Digitreeneissä me yritämme alentaa tuota kynnystä, Asikainen sanoo.

– Osa tunneista on teoriapainotteisia, jolloin perehdytään käsitteisiin, sovelluksiin, symboleihin ja digimaailmassa käytettyyn kieleen ja lyhenteisiin. Itse kuitenkin tehdään niin paljon kuin suinkin mahdollista, esimerkiksi WhatsAppin käyttöopastukseen käytetään kokonainen Digitreeni-istunto, hän jatkaa.

Haukivuorella Digitreenit pidetään maanantaisin kirjastolla kello 11.00-12.30.

Lisätietoja kaikesta toiminnasta löytyy www.mikkelinsetlementti.fi/ikadigi