Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | VR:ltä tuttu vastaus haukivuorelaisten toiveisiin – "Haukivuoren matkustajamäärä ei riitä kaukojunien pysähtymiseen"

Mikkelin Kaupunkilehti uutisoi 19.4. Haukivuoren liikenneyhteyksien kehittämisestä.

Uutisessa haukivuorelaiset toivovat VR:n sitoutuvan määräaikaiseen pysähtymiseen paikkakunnalla ja ihmettelevät, miksi VR kannustaa asukkaita käyttämään maanteitä.

VR:n junat eivät ole pysähtyneet Haukivuorella vuodesta 2014 lähtien. Yhdeksän vuotta sitten tehdyn päätöksen syynä olivat todella pienet matkustajamäärät ja suuri ohittavien matkustajien määrä; keskimäärin Haukivuorella oli junaa kohden alle kolme saapuvaa tai lähtevää matkustajaa.

Myös määräaikainen pysähtyminen vaatisi matkustajamäärän kasvua.

Tilanne ei valitettavasti ole muuttunut, kun ottaa huomioon kylän asukaskehityksen ja elinkeinoelämän.

Myös määräaikainen pysähtyminen paikkakunnalla vaatisi matkustajamäärän kasvua. Voittoa tavoittelevana osakeyhtiönä VR tarvitsee liikennöidäkseen joko riittävät lipputulot tai kaupallisesti kannattamattomaan liikenteeseen julkista rahoitusta.

Haukivuorella pysähtyminen tarkoittaisi myös pidempää matka-aikaa monille matkustajille Savon radalla ja se vähentäisi osaltaan junavuorojen kysyntää muihin liikennemuotoihin nähden, kokonaisuudessaan junamatkustajien määrä siis vähenisi Savon radalla, ei kasvaisi, jos pysähdykset aloitettaisiin.

Useamman eri liikennemuodon, kuten junan ja auton tai junan ja linja-auton yhdistäminen on toki mahdollista.

Lähimmille rautatieasemille, 30 kilometrin päässä sijaitsevalle Pieksämäelle ja 40 kilometrin päässä olevaan Mikkeliin johtaa Haukivuorelta hyväkuntoinen suora kantatie.

Mikkelin keskustaan suuntautuvaan asiointiliikenteeseen linja-auto tai kutsutaksi ovat matkustajamäärään suhteutettuna toimivia kulkumuotoja, joiden reitti on suunniteltavissa joustavasti ja lähellä asiakkaita.

Kirjoittaja on VR:n uuden liikenteen johtaja.