Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hiljaistenmiestenlaakso kypsytteli kakkoslevynsä ajan kanssa – Wigwam-legenda Jukka Gustavson vierailee levynjulkistuskeikalla Tempossa lauantaina

Mikkeliläinen folkrock-yhtye Hiljaistenmiestenlaakso julkaisee uuden albuminsa Aamu saapuu paljain jaloin 19. toukokuuta.

Mikkeliläiset pääsevät kuulemaan uuden levyn materiaalia jo pienellä varaslähdöllä, sillä levyä juhlistetaan spesiaalikeikalla Kulttuuritalo Tempossa jo tämän viikon lauantaina, 13. toukokuuta.

Levynjulkistuskeikalle Hiljaistenmiestenlaakso saa arvovieraan. Bändiä vahvistaa oikea suomirockin legenda, parhaiten Wigwamin kosketinsoittajana tunnettu Jukka Gustavson.

Lämmittelijänä esiintyy mikkeliläinen laulaja-lauluntekijä Emmajulia.

Aamu saapuu paljain jaloin on yhtyeen toinen levy. Bändin nimeä kantava debyyttialbumi julkaistiin vuonna 2012.

– Pitkä prosessi on vihdoin saatu kunnialla päätökseen. Ensimmäiset äänitykset tehtiin jo vuoden 2019 alussa ja kun oli viimeisten sessioiden aika, alkoi korona, muistelee yhtyeen toinen laulaja-kitaristi Jukka Tikkanen.

Eristyksen aika ja nykyään muodikas levyntekotapa, jossa muusikot soittavat omat osuutensa erillään ja lopputulos kootaan paloista, ei sovi Hiljaistenmiestenlaakson työskentelyyn.

– Bändisoitto kun on yhdessä tekemistä, ei prosessi edennyt suunnitellulla tavalla, Tikkanen kertaa.

– Levyä on kypsytetty kuin hienointa skottilaista viskiä, täydentää basisti Jouni Kauhanen.

Vuonna 2008 perustetussa Hiljaistenmiestenlaaksossa vaikuttavat Tikkasen ja Kauhasen lisäksi Maku Tuominen (laulu, kitara, lap-steel) sekä rumpali Pekka Unhola.

Bändin musiikilliset vaikutteet tulevat 1970-luvun amerikkalaisesta singer-songwriter -perinteestä. Biisintekovastuun kantavat Tikkanen ja Tuominen. Sovitukset syntyvät aina yhdessä treenikämpällä.

Neil Young ja Wilco-yhtyeen Jeff Tweed ovat suurimmat esikuvani säveltäjinä, kertoo Tikkanen vaikutteistaan.

Osviittaa tyylistä antavat myös Hiljaistenmiestenlaakson livesettien cover-biisit, jotka ovat muun muassa Tom Pettyn, Van Morrisonin sekä Paul Simonin käsialaa.

Gustavson vieraili jo Hiljaistenmiestenlaakson debyytillä ja on taas vahvasti kuvioissa.

– Jukka on ollut todella täysillä mukana projektissa. Hammond-urkujen lisäksi levyllä soi flyygeli ja Fender Rhodes -sähköpiano, kertoo Tuominen.

Uudella levyllä bändisoundia täydentää myös puhallinsektio. Siinä soittavat Jari Metsola (pasuuna), Pentti Peltonen (trumpetti, flyygelitorvi) ja Janne Pitkänen (tenorisaksofoni).

Taustalauluihin väriä tuo mikkeliläislähtöinen muusikko Iida Häkli.

– Puhaltimia on käytetty niissä biiseissä jotka niitä tarvitsevat. Puhallinsovitukset ovat Petri Krzywackin tekemiä. Iidan laulu värittää hienosti minun ja Makun stemmoja, Tikkanen kertoo.

Tuore levy on Tikkasen mukaan edeltäjäänsä moniulotteisempi.

– Miksaukseenkin käytettiin paljon enemmän aikaa. Siinä on enemmän sävyjä ja vaihtelua. Kyllä sieltä varmaan soulin ja jazzinkin vivahteita seasta löytyy, ehkä hieman progeakin. Kaikki kuitenkin laulujen ehdoilla, ei itsetarkoituksellisesti, hän kuvailee.

Aamu saapuu paljain jaloin julkaistaan aluksi cd-muodossa. Levyä saa levykaupoista 19. toukokuuta ja sitä on myytävänä myös Tempon keikalla, maksuvälineenä käyvät käteinen ja mobilepay.

– Vinyylipainos on harkinnassa, mutta se ei ehtinyt tähän. Vinyylilevyjen toimitusajat ovat tällä hetkellä niin pitkät.

– Kannet on tehnyt mikkeliläinen piirrostaiteilija Ismo Funke vanhan ajan vinyyleille tyypilliset avattavat gatefold-kannet mielessään, kertoo Tikkanen.

Levyn jakelusta ja promootiosta vastaa Presence Records.

Nimi Hiljaistenmiestenlaakso kuvaa hyvin yhtyettä, jonka musiikki on rauhallisen melodista ja akustispohjaista, stemmalaulun ollessa tärkeässä roolissa.

Nimen löytämisessä auttoi internetin luettelo oudoista paikannimistä. Kangasalta löytyi Hiljaistenmiestenlaakso, jonka kerrotaan saaneen nimensä siellä asuneista vähäpuheisista veljeksistä.

– On siitä kyselty. Hiljaistenmiestenlaakson asukkaatkin ovat sanoneet että meiltäkö te nimenne olette ottaneet, Tikkanen sanoo.

Hiljaistenmiestenlaakso feat. Jukka Gustavson Tempossa la 13.5. Ovet avautuvat klo 18.30 ja yhtye aloittaa klo 20.00. Ennen bändiä esiintyy mikkeliläinen laulaja-lauluntekijä Emmajulia. Liput 15 e nettilippu.fi ja ovelta.