Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Mökkiläinen voi valita, lähteekö ajamaan kurjassa kunnossa olevalle tielle – monella mikkeliläisellä ei ole valinnanvaraa

Mökkikausi on aluillaan ja me kantakaupunkilaiset lähdemme taas ajelemaan sorateille, kohti omia kesäpaikkojamme.

Oma reittini suuntautuu Ristiinan Huttulan kylään, Louhiveden rannalle. Useimmiten ajan Anttolantietä, käännyn siitä Heinälahdentielle ja edelleen Inkarilantien kautta Parkkilantielle ja siitä Huttulantielle. Loppupätkä on jo sitten pientä, oikeaa mökkitietä.

Joka kevät ja syksy noidun sitä, että nuo alemman tieverkon tiet ovat aina vain huonommassa kunnossa. Röpelöä ja rypylää riittää, samoin kuulalaakerimaista irtosoraa tien pinnassa ja jännittävän yllättäviä mutakuoppia, jotka joskus huomaa etukäteen ja joskus ei.

Tiedän syynkin tähän kurjuuteen. Meitä mökkiläisiä liikkuu aina vain enemmän teillä, joita ei ole suunniteltu niin kovaan käyttöön. Lisärasitusta tuovat puutavaraa hakevat tukkirekat ja muut satunnaiset raskaat ajoneuvot. Ja aina vain märemmät talvet.

Teiden pohjat pettävät. Lanaamalla ja muulla pienellä pintaremontilla tiet pysyvät kunnossa ehkä pari viikkoa, kunnes kuluvat taas kelvottomiksi.

Minä ja muut mökkiläiset voimme valita, koska liikumme noilla teillä. Mutta Mikkelissäkin asuu paljon väkeä, joiden on pakko käyttää noita väyliä päivittäin, työ-, asiointi- ja koulumatkoilla.

Heidän puolestaan minä totisesti toivon, että joskus päästäisiin vielä tilanteeseen, jossa myös alemman tieverkon, kolmi- ja nelinumeroisten teiden kunnolliseen peruskorjaamiseen olisi tarpeeksi rahaa.

Tiedän, että ajatus kuulostaa silkalta utopialta. Sen viidenkymmenen vuoden aikana, jona minä olen mökkiteilläni ajanut, suunta on ollut koko ajan huonompaan suuntaan.

Se sotii kaikilla mahdollisilla aseilla nykyajan monipaikkaisuustrendiä vastaan. Jos todellakin halutaan saada suomalaiset kiinnittymään paremmin mökkipaikkakuntiinsa ja jopa asettumaan sinne asumaan, tarvitaan sinne myös kunnon tiet, joilla ei riko autoaan ja menetä hermojaan. Tieinfra on infraa siinä missä tietoliikenneyhteydet ja kaupalliset palvelutkin!

Vasta valitut uudet kansanedustajamme ovat meidän mikkeliläisten edunvalvojia valtakunnan ylimmässä päättävässä elimessä.

Pienenä vinkkinä; alemman tieverkon rahoitusasioissa olisi kansanedustajillemme merkittäviä etuja valvottaviksi.

Pitäkääpäs siis oikein kunnolla meteliä meidän sorateidemme kunnostamisen puolesta!

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.