Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mennään kahville | Kaisan Kamarin Mika Martikainen palvelee päivän ensimmäiset asiakkaat jo ennen kukonlaulua – "Palautteen mukaan meillä on Suomen parhaat munkit ja maailman parhaat korvapuustit!"

Ilmassa leijailee tuoreiden leivonnaisten tuoksu.

Kaisan Kamarin tiskin takana häärivä Mika Martikainen on juuri keittänyt täyden pannullisen kahvia ja nostanut vasta leivotut lämpimäiset vitriiniin.

On torstaiaamu ja kello 7.30. Martikaiselle aamu on jo pitkällä, sillä Kaisan Kamari avaa arkisin ovensa viideltä. Martikaisen on tultava paikalle jo ennen viittä. Täytyy keittää kahvia, tehdä pullataikina ja katsoa, että kaikki on päivää varten kunnossa. Sitten tulevatkin jo aamun ensimmäiset asiakkaat.

– Aloitan leipomisen heti viiden jälkeen. Päivän ensimmäiset leivonnaiset ovat valmiina seitsemän pintaan tai vähän ennen. Vitriini tyhjenee päivän mittaan useamman kerran, ja minä leivon sitä mukaa uutta tuoretta.

Kaisan Kamarin pullat valmistetaan salaisella reseptillä. Samoja reseptejä on käytetty jo yli 20 vuoden ajan. Jotkut poikkeavat kahvilassa varta vasten korvapuustien ja munkkien takia.

– Joten reseptejä ei todellakaan olla vaihtamassa, Martikainen naurahtaa.

– Ja kaikki täällä tehtävät leipomukset ovat muuten säilöntäaineettomia, hän lisää.

Kaisan Kamari on hyvin perinteikäs taukopaikka. Se sijaitsee Lappeenrannantiellä, muutaman kilometrin verran Mikkelistä Ristiinan päin.

Kaisan Kamari on perustettu vuonna 1979. Mika Martikaisen isä Erkki Martikainen tarttui puikkoihin kesäkuussa 2002. Sukupolvenvaihdos tehtiin tarkalleen 18 vuotta myöhemmin, kesäkuun 1. päivä vuonna 2020.

– Isä ja äiti auttavat täällä edelleen tarpeen tullen. Joskus kun pitää päästä käymään päiväsaikaan asioilla, on silloin hyvä soittaa vanhemmat tuuramaan, yrittäjä sanoo.

Parina viime kesänä takakonttikirppikset ovat olleet hyvin suosittuja.

Mika Martikainen

Kahvilan pyörittäminen ja Kaisan Kamarin vakioasiakkaat olivat Mika Martikaiselle tuttuja jo ennen yrityksen vetovastuun vaihtumista.

– Olen ollut täällä töissä yli 21 vuotta. Ja homma maistuu mukavalta edelleen. Pidän erityisesti asiakkaiden kanssa jutustelusta.

Perinteistä pidetään kiinni myös sisustuksessa. Tuolit esimerkiksi ovat alkuperäiset 44 vuoden takaa.

– Nämä ovat helsinkiläisen puusepän tekoa. Ja kyllä muuten kestävät, kehuu Martikainen.

Muutoksia paikan ilmeeseen ei ole suunnitteilla.

– Asiakkaat ovat sanoneet, ettei sisustusta saa päivittää, hän naurahtaa.

– Sellaista palautetta on tullut paljon, että tämä on ikään kuin olohuone. Ei hyvää kannata muuttaa.

Munkkien ja korvapuustien lisäksi tarjolla on muitakin herkkuja. Makeat leivonnaiset valmistetaan alusta loppuun saakka Kaisan Kamarin keittiössä. Suolaiset tuotteet, kuten sämpylät ja leivät, tulevat paikallisilta leipomoilta.

Isompaan nälkään tarjolla on ruoka-annoksia.

Lounasta Kaisan Kamarissa ei ole tarjolla muutoin kuin torstaisin. Silloin Martikainen keittää ison kattilallisen hernesoppaa.

– Ryhdyin tekemään hernekeittoa vakioasiakkaiden toiveesta. Sanoin, että voinhan minä keittää, mutta ainoastaan sillä ehdolla, että lupaatte tulla aina syömään. Ja kyllä he ovat tulleet.

Kesäisin Kaisan Kamarin parkkialueella on pidetty takakonttikirppiksiä. Tulevan kesän ensimmäinen järjestään näillä näkymin kesäkuun alkupuolella.

– Kovasti niitä on jo kyselty. Parina viime kesänä takakonttikirppikset ovat olleet hyvin suosittuja, Martikainen kertoo.

Koiriakin Kaisan Kamarissa palvellaan. Niitä varten kahvilan pihaan avattiin pari kesää sitten koiraparkki.

– Ettei tarvitse jättää koiraa autoon kesäkuumalla, vaan sen voi päästää ulos jaloittelemaan kavereiden kanssa.

Martikainen työskentelee Kaisan Kamarissa yksin ja tekee pitkää päivää. Työpäivät venyvät helposti 14-tuntisiksi. Lisää työvoimaa ei kuitenkaan ole aikeissa palkata.

– Kyllä tässä pärjäilee, Martikainen kuittaa.

Kaisan Kamari on arkisin avoinna kello 5–18. Viikonloppuisin ovet ovat kiinni.

– Kesällä palvellaan myös lauantaisin, mutta toukokuu mennään vielä arkiaukioloin. Muitakin muutoksia aukioloihin saattaa olla luvassa lähiaikoina, joten tilannetta kannattaa seurata netistä, Martikainen päättää.

Mennään kahville -sarjassa esitellään paikallisia kahvittelupaikkoja.

Mistä paikasta pitäisi tehdä juttua? Lähetä meille vinkki osoitteeseen toimitus@mikkelinkaupunkilehti.fi.