Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Virtuoosipianisti Risto-Matti Marin konsertoi Mikkelissä sunnuntaina – ohjelmassa Bachia, Lisztiä ja Länsiötä

Mikkelin musiikkiopiston konserttiohjelmisto tarjoilee tulevana sunnuntaina 26. maaliskuuta harvinaista herkkua pianomusiikin ystäville, kun musiikkiopiston salin estradin valtaa virtuoosipianisti Risto-Matti Marin.

Konsertissaan Alkusoittoja ja pyhimystarinoita Marin tuo Mikkeliin tuoreeltaan valikoiman vain muutama päivä aiemmin Helsingissä kantaesittämästään Tapani Länsiön pianopreludisarjasta.

Länsiöllä on ollut pitkä ura niin säveltäjänä kuin esittävänä taiteilijana. Länsiön kappaleissa voi kuulla vaikkapa Erik Satien, Henry Purcellin, Joonas Kokkosen, Frédéric Chopinin ja monien muiden säveltäjien kaikuja.

Konsertin toisella puoliskolla kuullaan Karl Ekmanin jylhät konserttisovitukset pianolle kahdesta Bachin urkupreludista ja fuugasta.

Konsertin päättävät Franz Lisztin kaksi legendaa pianolle, joissa esittäjä saa loihtia kuuluville taiturilliset ja värikkäät sävelfreskot kahdesta tunnetusta pyhimystarinasta.

Marin on tehnyt monia kansainvälistä huomiota saaneita soolopiano- ja kamarimusiikkilevyjä sekä äänitteitä Yleisradiolle. Hänen ohjelmistonsa ulottuu barokin ja klassisromanttisen kauden perusteoksista nykymusiikkiin.

Marin valmistui kunniamaininnalla musiikin tohtoriksi Sibelius Akatemiasta vuonna 2010.

Konsertoinnin ohessa Marin luennoi, pitää mestarikursseja ja toimii tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa ja Lauttasaaren musiikkiopistossa.

Marinin opettajia Kuopion Konservatoriossa olivat Jouni Räty ja Jaakko Untamala. Sibelius-Akatemiassa hän oli Erik T. Tawaststjernan ja Teppo Koiviston oppilaana.

Soolopianistina, solistina ja kamarimuusikkona Marin on kantaesittänyt lukuisia nykymusiikkiteoksia, joiden säveltäjiin on kuulunut suomalaisen nykymusiikin kärkinimiä.

Vuonna 2017 Whittall omisti pianokonserttonsa Nameless Seas Angela Hewittille ja Risto-Matti Marinille, ja Marin soitti teoksen Euroopan ensiesityksen marraskuussa 2017 Olari Eltsin johtaman RSO:n solistina.

Marraskuussa 2019 Marin puolestaan kantaesitti Alexander Culpon pianolle ja jousiorkesterille säveltämän teoksen Mundus Imaginalis Eltsin johtaman Kymi Sinfoniettan solistina.

Viime vuosina Marin on tehnyt ensilevytyksiä suomalaisista pianoteoksista. Nykymusiikkilevy Sixth Sense julkaistiin 2018 ja romanttisten suomalaisteosten ensilevytyksiä sisältänyt Hidden Treasures puolestaan 2019 syksyllä. Molemmat mainitut levyt saivat Emma-ehdokkuudet parhaan klassisen albumin kategoriassa, ja Hidden Treasures valittiin vuoden parhaisiin levyihin sekä Helsingin Sanomien että Music Finlandin listauksissa.

Helmikuussa 2021 julkaistiin Toccata Classics -merkillä neljäs ja viimeinen CD kokonaislevytyksestä, joka sisältää Lisztin oppilaan August Stradalin (1860-1930) tekemät transkriptiot soolopianolle Lisztin sinfonisista runoista, kaikki teokset ensilevytyksinä.

Mikkelissä kuultava konsertti alkaa kello 15. Konsertin kokonaiskesto on väliikoineen noin 90 minuuttia. Liput maksavat 15 euroa, ja niitä voi ostaa ovelta ennen konsertin alkua. Musiikkiopiston oppilaille ja alle 16-vuotiaille liput maksavat 5 euroa.

Konsertin järjestää Mikkelin musiikkiopisto.

Risto-Matti Marinin Alkusoittoja ja pyhimystarinoita -pianokonsertti Mikkelin musiikkiopiston salissa sunnuntaina 26.3 kello 15.