Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjalan kirppiksellä puhaltavat uudet tuulet – Susanna Kaukonen-Ripatti aloitti toisena yrittäjänä Riitta Kankkusen kanssa

Siisteys ja monipuolisuus.

Näin ytimekkäästi linjaa vastikään Kirjalan kirpputorin toisena yrittäjänä aloittanut Susanna Kaukonen-Ripatti, kun kysyn, millaiset asiat tekevät kirpputorista laadukkaan.

– Ja tietysti hyvä palvelu. On erittäin tärkeää, että kirpputoriyrittäjällä on hyvät suhteet asiakkaisiin.

Kaukonen-Ripatti on päässyt kokemaan kirpputoriyrittäjän elämää nyt kolmisen viikon ajan.

Hänen kanssaan osoitteessa Yrittäjänkatu 22 sijaitsevaa kirpputoria pyörittää Riitta Kankkunen, joka on jo entuudestaan tuttu kasvo mikkeliläisille kirppari-ihmisille. Kankkunen ja Arja Kellman perustivat Kirjalan kirpputorin vuoden 2019 lopulla, ja he luotsasivat sitä yhdessä viime kuun lopulle saakka.

Kaukonen-Ripatti ja Kankkunen omistavat yrityksen nyt puoliksi.

– Kun kuulin, että Arja haluaisi luopua osuudestaan, ajattelin, että tässä on tilaisuus, Kaukonen-Ripatti sanoo.

Palaset niin sanotusti loksahtivat paikoilleen. Kaukonen-Ripatti oli haaveillut kirpputoriyrittäjyydestä jo tovin.

Hän kuvailee itseään yrittäjähenkiseksi kauppaihmiseksi.

– Kiinnostus kaupantekoon juontaa juurensa jo lapsuudestani. Pidin kassaa isäni huoltoasemalla jo 9-vuotiaana. Isä ja hänen kirjanpitäjänsä opettivat minulle myös paperihommia. Että aika nuoresta on tämä kiinnostus lähtenyt, hän nauraa.

Kaukonen-Ripatti tuntee myös kirpputorimarkkinat. Kirpputoreilla kiertely on ollut hänen ja miehensä Pekka Ripatin yhteinen harrastus jo pitkään.

Kirjalan kirpputorilla riittää työnsarkaa heille molemmille. Kaukonen-Ripatti huolehtii yhdessä Kankkusen kanssa kassatyöstä, Ripatti puolestaan vastaa muun muassa kunnossapidosta eli niin sanoitusta ”talonmiehen tehtävistä”.

Likaiset ja rikkinäiset tuotteet eivät mene kaupaksi.

Kaukonen-Ripatti

– Me toteutamme nyt yhteistä unelmaamme, Kaukonen-Ripatti sanoo.

– Tämä on kyllä erittäin mielekästä hommaa. Täällä touhutessa päivät kuluvat nopeasti, iloitsee Ripatti.

Myös huutokauppamaailma on pariskunnalle tuttu. Huutokauppatapahtumia tultaneen tulevaisuudessa järjestämään myös Kirjalan kirpputorilla.

– Kesällä voisi kokeilla huutokauppaa kirpparin parkkialueella. Jos tulijoita löytyy, niin mikä ettei huutokauppojen pitäminen voisi jäädä pysyväksi osaksi toimintaa.

Muitakin ideoita kirpputorin kehittämiseen uudella yrittäjällä on paljon, ja joitakin muutoksia on tiloissa jo tehty. Muun muassa kassatiskin paikkaa on vaihdettu. Mitään suurempia remontteja ei ole näillä näkymin luvassa, lähinnä fiksausta ja yleisilmeen siistimistä. Muutos edelliseen tulee kuitenkin olemaan uuden yrittäjän mukaan huomattava.

– Myyntipöytien paikkoja ainakin vaihdellaan ja seinälle laitetaan myöhemmin keväällä uudet ripustustelineet tauluille. Myös käytäviä siivotaan ja turhalle rojulle annetaan lähtöpassit. Kyllä näitä suunnitelmia on, Kaukonen-Ripatti sanoo.

Kokokuva on jo tässä vaiheessa selkeänä mielessä.

– Tarkoituksena tietysti on, että tästä tulisi Mikkelin ykköskirppis. Työtä on paljon, mutta ei moni muukaan asia päivässä valmiiksi tule.

– Tavoitteena on, että jatkossa jokainen löytäisi täältä jotain. Löytämisen ilo, sehän on se kirpputorin oleellisin juttu.

Valtaosa Kirjalan kirpputorin tiloista on itsepalvelukirpparia. Sen lisäksi tarjolla on täyden palvelun kirpputorin palvelua, jossa asiakas tuo myytävät tuotteet ja kirpputorin henkilökunta hinnoittelee ne ja laittaa esille.

Kaukonen-Ripatti on laittanut merkille, mitkä tuotteet vaihtavat nopeimmin omistajaa. Selkeitä suosikkituotteita ovat lastenvaatteet ja astiat. Myös suomalaista taidelasia ostetaan paljon.

– Aika hyvin menee myös elektroniikka, Ripatti lisää.

Tärkeää heidän mukaansa on, että kaikki myytävät tuotteet ovat siistejä, puhtaita ja ehjiä.

– Likaiset ja rikkinäiset tuotteet eivät mene kaupaksi.

Pariskunnalla on muitakin vinkkejä kirppismyyjille.

– Tuotteet kannattaa laittaa siististi esille. Hyvä olisi, jos myyjä kävisi siivoamassa pöytäänsä päivittäin tai ainakin joka toinen päivä. Hyvin järjestelty pöytä houkuttaa ostamaan ja tuotteista voi saada näin myös paremman hinnan, Kaukonen-Ripatti neuvoo.

– Ylihinnoittelu ei kuitenkaan kannata, Ripatti lisää.

Ja vielä pari asiaa.

– Myyntiin kannattaa tuoda tuotteita aina senhetkisen sesongin mukaan. Talvivaatteet eivät käy kesällä kaupaksi ja niin edelleen.

– Ja yksi erittäin tärkeä asia on, että kirpputorit on tarkoitettu käytetyn tai vanhan tavaran myymiseen, ei uusien tuotteiden.

Kirjalan kirppiksessä on toimitilaa noin 800 neliötä. Kaksiosaisia myyntipaikkoja on 150. Tiloissa toimii myös kahvio, josta on saatavilla joka päivä kotitekoisia leivonnaisia.

Kirppiksessä työskentelee yrittäjäkaksikon ja Ripatin lisäksi yksi osa-aikainen työntekijä.

Uudistuneen Kirjalan kirpputorin avajaisia juhlitaan tiistaina 2. toukokuuta kello 10–18.

– Tarjoamme avajaispäivänä kakkukahvit. Mahdollisesti luvassa on muutakin pientä ohjelmaa sekä tarjouksia pöytävuokriin, Kaukonen-Ripatti sanoo.