Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pikkuhelppi tuo lisäkäsiä lapsiperheiden arkeen – seurakunnan palvelu antaa vanhemmille omaa aikaa tai vain juttuseuraa

Voisipa joskus mennä yksin kuntosalille, käydä kaikessa rauhassa kaupassa tai ottaa pienet päivänokoset. Pienten lasten vanhemmille tällaiset ajatukset voivat olla hyvin tavallisia.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan Pikkuhelppi-palvelu tarjoaa auttavia käsiä ja kuuntelevia korvia niitä tarvitseville vanhemmille.

Toiminnassa seurakunnan lastenohjaajat huolehtivat alle kouluikäisistä lapsista tunnin tai parin ajan seurakunnan tiloissa tai esimerkiksi leikkipuistossa.

– Voimme esimerkiksi ulkoilla lasten kanssa tai viedä vauvan vaunulenkille, jotta kotona oleva vanhempi saa levätä, harrastaa tai hoitaa muita asioitaan. Voimme myös leikkiä lapsen kanssa kotipihalla, sanoo seurakunnan lastenohjaaja Arja Piilemä.

Pikkuhelppi-palvelua on saatavilla eri puolilla Suomea. Mikkeliin toiminta rantautui vajaat neljä vuotta sitten.

Yksi palvelun käyttäjistä on mikkeliläinen kolmen lapsen äiti Milla Salmela. Hänen perheensä on ollut Pikkuhelppin asiakkaana vuoden ajan.

– Välillä tulee sellainen olo, että nyt olisi hyvä hetki hengähtää ihan itsekseen, käydä vaikka lenkillä. Pikkuhelpistä on saanut hyvinkin nopealla varoitusajalla lastenhoitoapua, Salmela kertoo.

Hän suosittelee palvelua kernaasti muillekin vanhemmille. Toiminta on maksutonta ja tarkoitettu myös kirkkoon kuulumattomille perheille.

– Kun tällaisia palveluja kerta on saatavilla, kannattaa niitä käyttää. Kokemuksesta voin sanoa, että myös vauvaikäisten lasten vanhemmat tarvitsevat joskus omaa aikaa, Salmela sanoo.

Avunpyyntöä ei tarvitse perustella mitenkään, vaikka monet haluavatkin kertoa tilanteestaan. Keskustelut lastenohjaajien kanssa ovat myös aina luottamuksellisia.

Vaikka olisi miten pärjäävä äiti tai isä, pieni apu voi olla joskus paikallaan.

– Kukaan ei myöskään kysele, että missä olin tai mitä tein sillä aikaa kun lapsi oli hoidossa, Salmela sanoo.

Toiminta ei ole pelkkää lastenhoitoa, vaan se voi olla myös keskusteluapua.

– Tarkoituksena on tukea perheitä kokonaisvaltaisesti. Aina ei tarvitse olla mitään ongelmaa. Joskus vanhemmalla voi olla ihan vain tarvetta aikuiselle juttuseuralle. Samalla saa tietoa lapsiperheiden palveluista alueella, Piilemä kertoo.

Piilemä on itse äiti, joten hänen on helppo ymmärtää lapsiperheiden tilanteita ja tarpeita.

– Omat lapseni ovat jo aikuisia, mutta lapsiperhearki on hyvässä muistissa. Avun pyytämistä ei kannata hävetä. Vaikka olisi miten pärjäävä äiti tai isä, pieni apu voi olla joskus paikallaan, Piilemä sanoo.

Pikkuhelpin apu on Piilemän mukaan omiaan myös silloin, jos perheeltä puuttuu tukiverkosto.

– Perhe on voinut muuttaa esimerkiksi uuteen kaupunkiin, jossa tukiverkostoa ei ole. Silloin on todella tärkeää, että vanhemmat voivat saada lastenhoitoapua matalalla kynnyksellä.

Myös lapset saavat tapaamisista iloisia kokemuksia.

– Moni on saanut positiivisen kokemuksen esimerkiksi hoidossa olemisesta ja sinne tulemisesta. Eräs Pikkuhelpin asiakas sanoikin, että lapset ovat tykänneet kohtaamisista niin paljon, että eivät malttaisi lähteä kotiin ollenkaan, Piilemä hymyilee.

Myös Salmela pitää Pikkuhelppi-toimintaa hyvänä reittinä tuoda lapsen elämään uusia luotettavia aikuiskontakteja.

– On tosi kiva, että tämmöinen palvelu on olemassa. Ja lastenhoitajaahan voi tavata myös yhdessä lapsen kanssa, jos ei ole vielä valmis jättämään lasta hoitoon. Sekin voi jo auttaa, että pääsee keskustelemaan jonkun perheen ulkopuolisen ihmisen kanssa, Salmela sanoo.

Pikkuhelppi-toiminta on tällä hetkellä käynnissä Mikkelin, Haukivuoren ja Ristiinan alueella.

Apua voi saada kolme kertaa syksyn ja kolme kertaa kevään aikana, mutta koulujen loma-aikaan tai viikonloppuisin toimintaa ei ole tarjolla. Aikoja on varattavissa erityisen hyvin iltapäivisin, mutta myös aamupäivä- ja ilta-aikoja jaetaan mahdollisuuksien mukaan.

– Käytettävissä olevien kertojen enimmäismäärä ei ole lukkoon lyöty. Jos olet jo käyttänyt palvelua kolmesti kauden aikana, mutta avulle olisi vielä tarvetta, niin kannattaa ottaa yhteyttä. Katsomme tilanteen sen mukaan, miten lastenohjaajilla kalenterissa tilaa. Uudet asiakkaat ovat etusijalla, Piilemä neuvoo.

Mikkelin alueen toiminnasta vastaavat Piilemän lisäksi lastenohjaajat Henna Tapanainen, Haukivuorella ja Mikkelissä toimiva Sirpa Strömberg sekä Ristiinassa toimiva Mervi Kovanen.

Pikkuhelppi-toiveesta voi soittaa tai laittaa viestiä suoraan alueen vastaavalle lastenohjaajalle.

Piilemän tavoittaa puhelimitse numerosta 0400 143 320 ja Tapanaisen numerosta 0400 143 348. Strömbergin numero on 0400 143 347 ja Kovasen 0400 143 297.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta tarjoaa myös muita matalan kynnyksen perhepalveluita. Esimerkiksi Ilta teille kahdelle -toiminta tarjoaa torstai-iltaisin parituntisen lastenhoitoa 20. huhtikuuta ja 11. toukokuuta.

Hetki aikaa -palvelu taas antaa mahdollisuuden omaan aikaan Haukivuorella 15. huhtikuuta ja Ristiinassa 29. huhtikuuta kello 9.30 ja 12.30 välillä.

LapsiArkki-toiminta on puolestaan tarkoitettu yhden vanhemman perheestä huolehtivalle vanhemmalle, joka haluaisi yhden illan viikossa omaa aikaa.

Ryhmiin ilmoittaudutaan seurakunnan verkkosivuilla. Ilmoittautuminen alkaa viikkoa ennen tapahtumaa ja päättyy kahta päivää ennen, mikäli ryhmä ei ole täyttynyt jo aiemmin.