Mikkelin teatterissa ensi-iltansa tulevana lauantaina saava Poika-näytelmä kertoo perheenjäsenten voimattomuudesta läheisen ahdistuksen edessä. Ranskalaiskirjailija Florian Zellerin näytelmän on Mikkelissä ohjannut teatterinjohtaja Aleksander Anria.
Koskettava ja ajankohtainen. Hellä ja samalla sydäntä riipivä. Näin voi kuvailla Mikkelin teatterissa tulevana lauantaina 18. maaliskuuta ensi-iltansa saavaa Poika-näytelmää.
Se on aikamme kiinnostavimmaksi näytelmäkirjailijaksi ja ohjaajaksi kutsutun Florian Zellerin trilogian kolmas, itsenäinen osa. Zellerin aikaisemmat perheteemaan pureutuneet näytelmät ovat Isä ja Äiti.
Poika kertoo elämästä uusioperheessä sekä perheenjäsenten voimattomuudesta läheisen ahdistuksen edessä. Se on tarina perheestä, rakkaudesta, uusista aluista ja lopullisista päätöksistä.
Tarina käynnistyy eronneen pariskunnan kohtaamisesta. Parin teini-ikäinen poika ei ole vanhempiensa eron jälkeen voinut hyvin, koulussa hän ei ole käynyt kuukausiin. Nuori käpertyy sisäänpäin eikä osaa puhua pahoinvoinnistaan. Isä yrittää ymmärtää ja haluaa olla tukena. Se osoittautuu kuitenkin vaikeammaksi kuin hän olisi uskonut.
Näytelmän elokuvaversio The Son saa Suomen ensi-iltansa leffateatterissa 24. maaliskuuta.
Mikkelin teatterissa Poika-näytelmää on työstetty teatterinjohtaja Aleksander Anrian ohjauksessa.
Poika on kaunis ja koskettava näytelmä, joka tuo myös lohtua.
Aleksander Anria
Anria uskoo, että moni katsoja voi löytää näytelmästä samaistumispintaa. Näytelmän aiheet ovat yksinkertaisen arkisia ja uppoavat helposti sielun syviin sopukoihin.
– Kaiken keskiössä on isän ja pojan välinen suhde, kommunikaatio. Näytelmässä on paljon asioita, joista varmasti monet vanhemmat ja nuoret voivat tunnistaa itsensä. Nuoret ja teini-ikäisten lasten vanhemmat ovatkin ehdottomasti tämän esityksen kohderyhmää, Anria sanoo.
– Näytelmä on hyvin ajankohtainen ja sen tarina liiankin todenmukainen, vahvistaa isän roolia tulkitseva Risto Kopperi.
Vaikka näytelmässä käsiteltävät aiheet ovat isoilta osin raskaita ja kipeitä, on mukana myös kepeyttä ja hauskuutta. Anria sanoo, että etenkin näytelmän alkupuoliskolla on mukana tilanteista syntyvää komiikkaa.
– Esimerkiksi isän ja pojan välistä huumoria on jonkin verran. Tämä ei missään nimessä ole raskasta draamaa, päinvastoin. Esitystä on helppoa katsoa, koska aiheet ovat selkeitä. Poika on kaunis ja koskettava näytelmä, joka tuo myös lohtua, ohjaaja kuvaa.
Mikkeliläisille katsojille Anria lupaa roolisuoristusten osalta jotakin täysin uutta.
– Minun aikanani ei ole Mikkelin teatterissa ollut vastaavia roolisuorituksia, ehkä ei koskaan. Tulossa on ainutlaatuinen esitys, jossa näyttelijöiden yhteishenki on parhaimmillaan. Ihan senkin vuoksi kannattaa tulla katsomaan, hän vinkkaa.

Näytelmän nimiroolissa on Janne Kyyhkynen. Isän (Risto Kopperi) eksän roolissa nähdään Marjaana Manninen ja nyksänä Riina Uimonen. Lääkärin roolia tulkitsee Vintte Viitanen ja hoitajan Tuomas Turkka.
Näytelmän valo ja -videosuunnittelu on Jonathan Millerin hyppysissä, äänisuunnittelusta vastaa Marko Luukkonen. Tarpeiston suunnittelusta ja valmistuksesta huolehtii Janni Hälinen ja kampauksista ja maskeerauksista Marjo-Riikka Romo. Kuiskaajana on Ritva Laukkanen ja näyttämömestarina Marko Puntanen.
Satu Vihavaisen käsialaa oleva lavastus tukee hienosti tarinaa perheestä, joka pyristelee kohti parempia aikoja. Seesteisen lavastuksen on tarkoitus pehmittää ja keventää katsojakokemusta, isojen ja raskaiden aiheiden parissa kun ollaan. Vihavainen on vastannut myös pukusuunnittelusta.
Florian Zeller: Poika, ensi-ilta Mikkelin teatterissa 18.3. kello 18. Ohjaus: Aleksander Anria.