Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvässä seurassa | Elevis DC Mikkelin viikkokisoissa kilpaillaan, pidetään hauskaa ja vaihdetaan kuulumisia – "Darts on todella sosiaalinen laji!"

Kuka olet?

– Olen Jani Hasu ja toimin niin sanottuna puuhamiehenä Elevis DC Mikkelissä.

Mitä seurasi tekee?

– Olemme kuopiolaisen darts-seuran Elevis DC:n alaisuudessa toimiva jaosto. Toiminta aloitettiin Mikkelissä kesällä. Harjoittelemme Mikkelin Keilakukossa kauppakeskus Akselin alakerrassa.

– Kaikki jaostemme toiminta keskittyy Mikkeliin, lukuun ottamatta piirin mestaruuskisoja. Mikkelissä mestaruuskisat järjestään ensimmäistä kertaa 6. toukokuuta.

Millainen peli darts on?

Pelissä kaksi heittäjää tai joukkuetta heittää vuorollaan kolme tikkaa. Yleisimmin pelatussa darts-pelissä sektorien antama pistemäärä vähennetään lähtöpistemäärästä, joka on 501 tai 301. Tavoitteena on saada tasan nolla pistettä. Viimeisen tikan pitää osua joko tuplaan tai häränsilmään, ja sen pitää vähentää pistemäärä nollaan. Jos pistemäärä menee yli, jäädään edellisen heiton pistemäärään.

– Peli päättyy jommankumman pelaajista saadessa tasan nolla pistettä eikä tasoittavaa vuoroa ole. Hyvä heittäjä käyttää mahdollisimman vähän tikkoja, jotta peli menee poikki.

Keille seuranne toiminta on suunnattu?

– Toiminta on suunnattu ihan kaikille dartsista kiinnostuneille. Kaikki ovat tervetulleita toimintaan mukaan ikää tai sukupuolta katsomatta. Etsimme parhaillamme myös sponsoreita paikallisista yrityksistä.

Kuinka paljon teillä on aktiivisia harrastajia?

Lajin aloittamiseen ei ole mitään rajoitteita.

– Järjestämme joka torstai Keilakukossa viikkokisat, jotka alkavat kello 18. Niissä käy keskimäärin 13–14 harrastajaa kisoja kohden. Tämänhetkinen ennätys on 19 osallistujaa, heistä kaikki Mikkelistä.

– Viikkokisoja pidetään myös tiistaisin, ja silloin pyöritään 8–10 pelaajan lukemissa. Tiistaisin pelataan kuukausittain vaihtuvaa erikoispeliä.

– Koko Mikkelin alueella on harrastajia tällä hetkellä noin 25–30. Osa heistä käy viikkokisoissamme, osa ei ole vielä rohjennut paikalle.

Miten teidän toiminnastanne kiinnostunut pääsee mukaan?

– Kaikista kätevimmin toimintaan pääsee sisälle tulemalla mukaan viikkokisoihin.

– Tiedotuskanavana meillä toimii Facebookissa Elevis DC Mikkeli -ryhmä, jonne julkaisemme tuloksia, uutisia ja tietoa lähiseudun kisoista. Sitä kautta meille voi myös laittaa viestiä ja kysymyksiä, joihin seuramme jäsenet vastaavat.

– Ilmoittautumis- ja kisanvetoalustana käytössä meillä on Kisailu.net-nettisivu, jota kautta pääsee ilmoittautumaan kisoihin ennakkoon. Pakollista ennakkoilmoittaminen ei kuitenkaan ole. Kisailu.net-sivustolla voi myös seurata pelejä livenä kotisohvalta ja nähdä tuloksia ympäri Suomen.

Tarvitaanko omia varusteita harrastuksen aloittamiseen?

– Omat tikat on hyvä olla, mutta ne eivät ole pakolliset. Lainatikkoja on saatavilla rajoitetusti Keilakukosta.

Miten seuranne palvelee lajissa jo vähän edistyneempää harrastajaa?

– Meillä on oma SM-liigan joukkue. Sen lisäksi kierrämme mahdollisuuksien mukaan lähiseudun ja Suomen dartsliiton alaisia kisoja.

Mitä vaaditaan, että voi aloittaa harrastamisen seurassanne?

– Lajin aloittamiseen ei ole mitään rajoitteita. Viikkokisoissa voi käydä kuka tahansa riippumatta siitä, kuuluuko hän johonkin seuraan vai ei. Viikkokisojen osallistumismaksu on Mikkelissä aikuisilta viisi euroa. Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

– Jos taas haluaa mukaan seuran toimintaan, tulee maksaa 20 euron hintainen kerhomaksu.

– SM-liigaan osallistuminen vaatii puolestaan kilpailulisenssin, jolla saa myös osallistumisoikeuden Suomen dartsliiton alaisiin kisoihin. Valittavana on joko kertalisenssi tai kausilisenssi.

Millaisia kustannuksia lajin harrastamisesta tulee?

– Upouudet darts-tikat ovat kohtalaisen kalliita, mutta niitä voi saada käytettynä parilla kympillä. Kannustan aloittamaan pelaamisen 21–24 grammaa painavilla tikoilla. Taulujen hinnat lähtevät 55 eurosta.

Miksi kannattaa harrastaa juuri dartsia?

– Dartsin harrastaminen kehittää päässälaskutaitoa, tunnehallintaa sekä silmä-käsi-koordinaatiota. Ja onhan darts todella sosiaalinen laji, jonka kautta saa uusia tuttavuuksia. Yhteinen puheenaihe löytyy helposti lajista.

– Itsekin harrastan dartsia tavatakseni ihmisiä ja sosialisoituakseni, en pelkästään kisaamisen tai kilpailujen takia.

Mainitse joku tunnettu seuranne edustaja!

– Seurassamme ei vielä ole niin sanottuja julkkiksia eikä supermenestyneitä. Elevis DC:n puheenjohtaja, kuopiolainen Juha Soinio, on tällä hetkellä Suomen listalla 23.

Juttusarjassa esitellään mikkeliläisten harrasteurheiluseurojen toimintaa ja kerrotaan, mitä ne tarjoavat aloittelijalle ja vähän edistyneemmälle lajin harrastajalle.