Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin erokahvilassa jutellaan ja kuunnellaan – "Tunteista ääneen puhuminen on tärkeä osa eroprosessia"

Oletko eronnut tai pohditko eroa? Keskusteluapua ja vertaistukea on saatavilla vertaiskahvilasta, jonne voi poiketa kahville kuka tahansa eroasioita miettivä.

Erotilanne on yleensä aina vaikea, oli takana sitten lyhyt tai pitkä parisuhde.

Monesti eronnut tai eroa pohtiva kaipaa juttuseuraa vertaisistaan, toisista eron kokeneista tai sitä miettivistä.

Mikkelissä vertaistukea on saatavilla esimerkiksi erokahvilasta, joka kokoontuu kevään ja kesän aikana kaikkiaan viidesti, ensimmäisen kerran ensi viikon tiistaina 21. maaliskuuta.

Kohtaamispaikkana toimii vanhassa asemarakennuksessa Mannerheimintiellä sijaitseva Miesten Asema.

Erokahvila Jatkumo on tarkoitettu kaikille, joita eroasiat mietityttävät.

– Ei ole väliä, että kuinka kauan erosta on kulunut tai kuinka pitkä suhde on ollut. Kahvilaan voi tulla piipahtamaan myös silloin, kun ero on vasta mielessä, sanoo Ilona Halmesmäki Miesten Asemalta.

Toiminta on niin sanottua matalan kynnyksen toimintaa eli maksutonta ja avointa kaikille 18 vuotta täyttäneille.

Ero on monesti lopulta hyvin yksinäinen prosessi.

Henriikka Hytönen

Kahviloihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, ja halutessaan mukaan voi mennä myös nimettömänä. Osallistua voi joko kertaluontoisesti tai useamman kerran.

Kahviloita ohjaavat Ensi- ja turvakotien liiton kouluttamat vapaaehtoisvertaisohjaajat, jotka ovat itsekin kokeneet eron. Kahvihetkissä on aina paikalla vähintään kaksi vapaaehtoista ja myös työntekijä.

Erokahvilassa saa avautua luottamuksella tai vain kuunnella keskustelua. Puhumisen pakkoa ei ole.

– Mitä täällä puhutaan, se myös jää tänne. Vaitiolovelvollisuus koskee kaikkia ryhmässä, niin meitä ohjaajia kuin osallistujiakin, painottaa Henriikka Hytönen, yksi erokahvilan neljästä vapaaehtoisesta vertaisohjaajasta.

Hytösen mielestä kaikista tärkeintä erokahvilan toiminnassa on, että kävijät tulevat kuulluksi ja kohdatuksi.

Keskustelu vertaisen kanssa voi tarjota helpotusta ja luoda toivoa selviytymiseen.

– Ero on monesti lopulta hyvin yksinäinen prosessi. Toipumisen kannalta on hyödyllistä päästä jakamaan omia tunteitaan ja kokemuksiaan jollekin toiselle, joka on käynyt itse saman asian läpi. Tunteiden nimeäminen ja niistä ääneen puhuminen on mielestäni hyvin tärkeä osa eroprosessia, Hytönen uskoo.

Vertaistuen lisäksi erokahvilassa voi saada myös käytännön vinkkejä eroon liittyvien asioiden käsittelyyn.

– Vaikka jokaisen erotarina on yksilöllinen, on kaikissa eroissa samankaltaisuuksia. Kahviloissa voi saada laajempaa näkökulmaa omaan tilanteeseen ja neuvoja siihen, mitkä asiat voivat auttaa.

Ja koska kyseessä on kahvila, on tarjolla tietenkin kahvia, teetä ja pientä purtavaa.

– Toivoisin, että erokahviloissa olisi rauhallinen tunnelma aiheen vakavuudesta ja kipeydestä huolimatta. Sellaista rentoa ja välittävää keskustelua kahvikupin äärellä, Hytönen toivoo.

Mikkelissä erokahviloita on järjestetty aikaisemminkin, Miesten Asemalla viimeksi vuonna 2019.

Aikaisemmin järjestetyistä erokahviloista on tullut positiivista palautetta niin kävijöiltä kuin vapaaehtoisvertaisiltakin.

– Erokahvilat olivat tuolloin suosittuja, mikä kertoo siitä, että toiminalle on selkeästi tarvetta, Halmesmäki sanoo.

Erokahvila Jatkumon kahvikerrat Miesten Asemalla: 21.3., 13.4., 16.5., 8.6. ja 27.6. Ryhmä kokoontuu jokaisella kerralla samaan aikaan, kello 17.30–19. Lisätietoja saa Ilona Halmesmäeltä puhelimitse numerosta 050 409 3483 tai sähköpostitse osoitteesta ilona.halmesmaki@violary.fi.