Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anni Lahtinen johtaa Mikkelin nuorisovaltuustoa – ”Moni ei tule ajatelleeksi, kuinka paljon hyvää Mikkelistä löytyy!”

Anni Lahtinen, tämä on toinen kautesi Mikkelin nuorisovaltuustossa. Miltä valinta puheenjohtajaksi tuntui?

– Vaikka olin osannut jo hieman odottaa tätä tulosta, olin innoissani ja yllättynyt. Tietynlainen hämmennys iski myös, sillä olin haaveillut tästä jo jonkin aikaa. Kun toive toteutuu, olo on epätodellinen.

Mitä puheenjohtajan toimi sinulle merkitsee?

– Paljon. Olen saanut nuorisovaltuuston luottamuksen, mikä antaa minulle paljon vastuuta. Otan vastuun tosissani ja pyrin aina tekemään parhaani.

– Vaikka olenkin puheenjohtaja, koen silti olevani samalla ”tasolla” muiden jäsenten kanssa. Nuorisovaltuustossa olemme kaikki yhdenvertaisia omasta roolista huolimatta. Tavoitteenani onkin kannustaa nuorisovaltuuston jäseniä ja muita Mikkelin nuoria lähtemään vaikuttamiseen mukaan.

– Pyrin viemään nuorten asioita nuorisovaltuuston kanssa eteenpäin kaupungin päätöksenteon korkeammille tasoille. Jotta kaikki tämä saataisiin aikaiseksi, täytyy meidän nuorisovaltuustona yhdistyä.  Kauden alkuun kaikista tärkeintä onkin tutustua toisiimme ja luoda positiivinen ilmapiiri, jossa jokainen uskaltaa sanoa oman mielipiteensä.

Mikä on nuorisovaltuuston tehtävä?

– Tärkein tehtävä on saada nuorten ääni kuuluviin. Monet henkilöt, jotka nuoriksi luokitellaan, ovat alaikäisiä. Tämä tarkoittaa sitä, etteivät he pääse vaikuttamaan esimerkiksi äänestämällä. Näin ollen onkin elintärkeää, että on olemassa jokin toimielin, joka pystyy kiinnittämään erityistä huomiota näiden henkilöiden toiveisiin.

Millaisia ovat nuorisovaltuuston tavoitteet tälle kaudelle?

– Tavoitteet mukailevat hyvin aiempien vuosien tavoitteita: haluamme edistää nuorten osallisuutta ja lisätä heidän hyvinvointiaan. Meille on tärkeää kuulla nuoria Mikkelin jokaisesta kolkasta. Tavoitteenamme on tuoda nuoret yhteen ja saada heidät ymmärtämään, että heillä oikeasti on valtaa.

– Näiden lisäksi tavoitteenamme on järjestää nuorille tapahtumia ja erilaisia tempauksia, jotka lisäävät yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.

Mitä kaikkea tehtäviisi kuuluu puheenjohtajana?

– Johdan kokouksia ja edustan Mikkelin nuoria kaupunginvaltuuston kokouksissa. Kaupunginvaltuustossa minulla on puhe- ja läsnäolo-oikeus eli saan pitää puheenvuoroja samalla tavalla kuin kunnanvaltuutetutkin.

Mikkelin taika on meissä mikkeliläisissä.

– Toki puheenjohtajana toimenkuvaani kuuluu myös jäsenten auttaminen ja tuen antaminen heille. Meillä on paljon ensikertalaisia, joten autan jokaista heistä parhaani mukaan aina tarpeen vaatiessa.

Millainen kaupunki Mikkeli on nuorten näkökulmasta?

– Nuorten mielipiteet Mikkelistä ovat hyvin monimuotoisia. Itse näen asian niin, että loppujen lopuksi täällä viihdytään oikein hyvin.

– Nykyajan ajatustyyli, jossa huomioidaan vain asioiden negatiiviset puolet, näkyy ikävä kyllä myös mikkeliläisten nuoren arjessa. Monet eivät tule ajatelleeksi, kuinka paljon hyvää täältä löytyy. Monet näkevät esimerkiksi koulutuksemme olevan lähes erinomaisella tasolla. Opettajat, erityisopettajat ja ohjaajat ovat taitavia työssään. Laadukkaan opetuksen takaa löytyy toki myös ammattitaitoiset rehtorit ja apulaisrehtorit.

– Konkreettisia kehityskohteita on vaikea keksiä, mutta esimerkiksi kierrätyksessä ja ympäristöystävällisyydessä on lähes aina petrattavaa. Kaupunki kyllä tarjoaa paljon mahdollisuuksia kierrätykseen, mutta täytyisi saada vielä useammat kotitaloudet hyödyntämään näitä mahdollisuuksia.

Mikä houkuttelisi nuoria palaamaan Mikkeliin opintojen jälkeen?

– Itse olen aina sanonut, että tärkeintä ovat ihmiset, ei niinkään se paikka. Me savolaiset olemme kovia puhumaan, mikä näkyy varmasti jokaisen arkielämässä. Näen tässä paljon potentiaalia mukavalle asuinkunnalle, johon mahdollisesti palaisi opintojenkin jälkeen.

– Pienissä paikoissa yksi parhaimmista asioista on se, että verkostoituminen on todella helppoa. Täällä tutustuu helposti uusiin ihmisiin, jotka sitten saattavat ajaa nuoren tänne takaisin.

– Taianomaista Mikkelissä mielestäni on juuri se, että lähes kaikki tuntevat toisensa. Tällä on välittömästi positiivinen vaikutus ilmapiiriin. Kun ilmapiiri on avoin ja turvallinen, tekee mieli tulla takaisin. Nuorelle tulee antaa mahdollisuus saada äänensä kuuluviin. Jos nuori ei pysty ilmaisemaan mielipiteitään kotikaupungissa, ei mikään ihme, että hän ei halua tulla tänne takaisin. Muistetaan siis ottaa nuoret huomioon ja pidetään yhteishenki korkealla!

–  Arvostan itse Mikkelissä juuri savolaisuutta. Uskallamme ja haluamme keskustella. Lisäksi silloin, kun puhutaan, niin puhutaan sitten kunnolla.

– Yleisesti minusta tuntuu, että mikkeliläiset ovat kohtuullisen onnellisia. On ihanaa nähdä eri-ikäisten välistä kanssakäymistä esimerkiksi kouluilla. Mikkelin taika on meissä mikkeliläisissä.

Mikä mikkeliläisnuoria puhuttaa juuri nyt?

– Meitä Mikkelin nuoria puhuttaa tällä hetkellä muun muassa inflaatio. Eri tuotteiden hintojen nousulla on suuri vaikutus opiskelijan elämään. Lisäksi omillaan asuviin vaikuttaa sähkön hinnan nousu. Ukrainan sota on myös hyvin pinnalla, sillä huoli ukrainalaisista on suuri.

– Myös kevään eduskuntavaalit puhuttavat osaa nuorista. Monet pääsevät äänestämään ensimmäistä kertaa, mikä on hyvin jännittävää. Epävarmuus oman ehdokkaan valinnasta ja itse äänestyksestä on monilla suuri.

Kerro itsestäsi ja perheestäsi!

– Perheeseeni kuuluu äitini ja hänen naisystävänsä. Lisäksi äidin naisystävän puolelta minulla on kaksi puolisisarusta. Meillä asustelee myös kaksi kissaa ja koira.

– Olen asunut Mikkelissä nyt melkein kuusi vuotta. Muutimme tänne äidin kanssa 2017 kesällä. Sitä ennen asuimme Kuusamossa. Olen siis hieman pohjoisemmassa viettänyt lapsuuteni. Käyn tällä hetkellä Mikkelin lukiossa toista vuotta. Omaan asuntooni muutan luultavasti vasta lukion jälkeisten opintojen alkaessa.

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

– Ihanat ihmiset ympärilläni ja opiskelu. Ihmiset tuovat iloa päiviin niin koulussa kuin kotonakin. Opiskelu taas tuo tietynlaista turvaa arkeen.

–Erityisesti filosofian ihmeelliseen maailmaan sukeltaminen on minulle erittäin mieluista. Minulle tuo onnellisuutta uusiin ja jo aikaisemmin tuttuihin filosofisiin teorioihin ja ajattelijoihin tutustuminen. Suurimman serotoniiniaallon saa aikaan jonkin vaikean termin tai ajatuksen ymmärtäminen.

Entä surulliseksi?

–  Surua aiheuttaa tämänhetkinen maailmantilanne. Loppujen lopuksi olemme ihmiskuntana kokeneet kovia ja selvinneet niistäkin. Uskon hyvään tulevaisuuteen meille jokaiselle.

– Jonkinlaista jännitystä ja ahdistusta minulle luo tulevaisuus. Kaikki on mahdollista, myös ne ei niin mukavat vaihtoehdot. Näen asiat usein kuitenkin positiivisesti. Tämä on taito, josta voin olla kiitollinen äidilleni ja hänen naisystävälleen.

Terveisesi lehden lukijoille!

– Tähän valitsen latinalaisen sanonnan: ”Elä omaa elämääsi, sillä olet kuoleva oman kuolemasi.” En tiedä, kuka minä olen sanomaan tällaisia asioita, mutta haluan muistuttaa teitä: elämä on lyhyt, muista nauttia siitä.