Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Museovirasto vastaa Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittajalle – "Mikkelin lääninhallituksen rakennukseen tarvitaan elämää ja käyttöä!"

Anssi Mehtälä kolumnoi 8.3. Mikkelin lääninhallituksesta ja heitti Museovirastolle kolmen J:n setin: jääräpäisyys, järjettömyys ja jumitus.

Mehtälä menee heitoissaan metsään, mutta siihen jumittumista tärkeämpää on löytää hyvä ratkaisu.

Lääninhallitukset ovat arvokkainta valtion rakennusperintöä. Ne ovat ”alueellisia valtioneuvostonlinnoja” kaupunkien keskeisimmillä paikoilla. Museoviraston mielestä näiden arvokohteiden tulisi jatkossakin säilyä valtion omistuksessa.

Soveltuvan käytön löytäminen on monen asian summa. Avaimia rakennuksen käyttöön pitää Senaatti-kiinteistöt, joka vastaa tästä valtion kiinteistöomaisuudesta ja sen vuokraamisesta. Senaatin kiinteistöllä on oltava sen ylläpidon, kunnossapidon ja korjaukset rahoittava valtiovuokralainen. Tämä ei aina tee yksinkertaiseksi parhaan ratkaisun löytämistä.

Käytön löytäminen vaatii innovatiivisuutta ja tahtoa. Tyhjä rakennus ei elähdytä. Museovirasto on tuonut esiin, että julkinen käyttö on sopivin.

Ilmeisesti Senaatin toimet valtiokäytön löytämiseksi ovat tuoneet laihan tuloksen. Mahdollinen vaihtoehto voisi olla valtion ja kaupungin julkisten käyttöjen yhdistelmä, valtion toimitilastrategian mukaisesti.

Rakennusta raskaalla kädellä muuttava käyttötarkoitus tai sen kaupallinen ja julkisesta käytöstä kokonaan poissulkeva käyttö eivät olisi rakennusperinnölle eduksi. Sopivat kaavamerkinnät kyllä löytyvät.

Saman korttelin 60-luvun virastotalo tuo oman haasteensa: tilaa on enemmän kuin tarpeeksi. Voisiko ajatella, että valtiokäytön sijoittelu aloitettaisiin Mikkelissä juuri Engelin 1800-luvun lääninhallituksesta?

Etätyö, energiakriisi ja rakennuskustannusten nousu vaikuttavat valtion toimitiloihin. Työelämän murros ei ole tuntematon Museovirastolle, vaikka Mehtälä kolumnissaan näin esittää. Muutoksessa piilee myös mahdollisuuksia. Monipaikkainen työ voisi tuoda lääninhallituksille soveltuvaa käyttöä esimerkiksi julkisen juhlatilan ja arkisempien tilojen yhteiskäytön yhdistelmänä.

Neuvottelut Senaatin, kaupungin ja Museoviraston kesken ovat käynnissä, ministeriöiden taustatuella. Kiitos jo tässä vaiheessa kaupungin aktivoitumiselle asiassa. Mikkelin lääninhallituksen rakennukseen tarvitaan elämää ja käyttöä!

Kirjoittaja on Museoviraston osastonjohtaja.