Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poisto­tekstiilien keräys on alkanut Mikkelissä – uudet keräyspisteet löytyvät nyt myös Akselista ja Stellasta

Poistotekstiilien keräys on alkanut tammikuun alussa myös Mikkelissä.

Poistotekstiilien keräykseen voi tuoda kotitaloudesta rikkinäiset ja loppuun kuluneet, mutta puhtaat ja kuivat vaatteet ja kodintekstiilit, kuten takit, housut, hameet ja paidat, lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat.

Keräykseen ei voi tuoda alusvaatteita, sukkia, mattoja, peittoja, tyynyjä, laukkuja, vöitä tai kenkiä. Myös kosteat, homeiset, likaiset tai haisevat tekstiilit kuuluvat sekajätteeseen.

Poistotekstiilejä kerätään tällä hetkellä Metsäsairilan lajittelu- ja kierrätyskeskuksessa sekä Haukivuoren, Ristiinan ja Suomenniemen pienjäteasemilla.

Poistotekstiilejä voi viedä myös ViaDia Mikkelin myymälöihin Savilahdenkadulla, Vuorikadulla, Juvantiellä ja Moisiontiellä.

Keräyspisteet löytyvät nyt myös Stellan ja Akselin alakerroista. Keräyspisteenä toimii rullakko, joka on huputettu farkkukankaalla.

– Keräyspisteeseen tuotavat tekstiilit on syytä pakata muovikassiin ja solmia kassi sangoistaan tiukasti kiinni. Tällaisina paketteina tekstiilit on helpompi toimittaa eteenpäin, ohjeistaa jäteneuvoja Anne Laitinen Metsäsairilasta.

Poistotekstiilien keräys työllistää paikallisesti, sillä poistotekstiilien lajittelijana toimii ViaDia Mikkeli. Pienjäteasemilla ja ViaDian myymälöissä samaan keräykseen voi tuoda myös uudelleenkäytettäviä vaatteita ja tekstiilejä eli siistejä ja hyväkuntoisia tekstiilejä, jotka kelpaavat uusiokäyttöön vaatteina tai esimerkiksi lakanoina ja pyyhkeinä.

– Myös kauppakeskusten keräyspisteisiin voi tuoda uudelleenkäytettäviä tekstiilejä, lisää Laitinen.

ViaDia lajittelee tekstiilit kolmeen eri jakeeseen, uudelleenkäytettäviin, kierrätettäviin ja energiana hyödynnettäviin tekstiileihin. Uudelleen käytettävät tekstiilit ViaDia myy Mikkelin myymälöissä.

Kierrätettävät tekstiilit toimitetaan materiaalihyötykäyttöön Lounais-Suomen Jätehuollolle Paimioon poistotekstiilien jalostuslaitokseen. Kierrätykseen kelpaamattomat tekstiilit hyödynnetään sekajätteen joukossa energiana.

Lounais-Suomen Jätehuolto on lajitellut tehostetusti parin vuoden ajan poistotekstiilien materiaalivirtoja, ja kaikille lajitelluille tekstiilijakeille on yritetty löytää hyödyntämiskanava.

Luonnonmateriaalien osalta tässä on onnistuttu. Teko- ja sekakuiduille ei sen sijaan ole toistaiseksi löytynyt riittävää hyödyntämisratkaisua Suomesta. Itä-Suomessa Metsäsairila etsii paikallisia ratkaisuja yhdessä muiden itäsuomalaisten jätelaitosten kanssa.

Kuluttajien poistotekstiileistä jalostetulla raaka-aineella on potentiaalia eri teollisuudenaloilla, kuten kuitukangas-, muoti-, tekstiili-, rakennus-, geomateriaali-, auto-, kodinkone- ja huonekalumarkkinoilla. Sitä voitaisiin käyttää esimerkiksi huonekalujen täytteenä vaahtomuovin sijasta tai rakennusteollisuudessa eristeenä.

Metsäsairila on mukana myös Mekstiili-hankkeessa, jossa etsitään paikallisia ratkaisuja poistotekstiilien hyödyntämiseksi sellaisenaan tai materiaalina.