Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilkka Vainion juhlakiertue saapuu Mikaeliin – "Pitää varmaan soittaa Kallialan Aakelle!"

Pitkän linjan sanoittaja-tuottaja Ilkka Vainio täyttää tänä keväänä 62 vuotta. Juhlan kunniaksi artisti on lähtenyt koronan takia parikin kertaa siirtyneelle juhlakiertueelle. Sillä juhlitaan syntymäpäivän lisäksi Vainion sanoittajan uraa, joka tulee tänä vuonna jatkuneeksi jo 40 vuotta.

Vainion voi huoletta sanoa saaneen sanoittajan lahjan verenperintönä. Hänen isänsä Juha Vainio (1938-90) teki elämäntyönsä suomalaisen iskelmätaiteen parissa tehden 2 433 sanoitusta tai sävellystä ja levyttäen itsekin 245 laulua.

Paljon on ehtinyt tehdä myös Ilkka Vainio.

Hän on tuottanut noin 200 kulta- tai platinalevyä ja hänen sanoituksiaan on levytetty noin 900. Vainion sanoituksia ovat levyttäneet muun muassa Kari Tapio, Jope Ruonansuu, Paula Koivuniemi ja Eino Grön.

Lisäksi Vainion sanoja ovat laulaneet Nylon Beat sekä Kikka, joille Vainio teki sanoitukset salanimellä Sipi Castren.

Vainio on toiminut myös levy-yhtiöpomona vuonna 2010 perustamassaan AXR -levy-yhtiössä, jossa hänellä on tuotantojohtajan vakanssi.

Laulajan ja keikkailijan uransa hän aloitti vasta 54-vuotiaana, kahdeksan vuotta sitten. Suhdettaan isänsä tuotantoon hän kuvaa ytimekkäästi näin:

– Juha oli mestari ja minä aika hyvä.

Juhlakonsertin ohjelmisto rakentuu Ilkka Vainion tuotannon lisäksi Juha Vainion laulujen varaan.

Konsertti tarjoilee musiikillisen matkan, jonka varrelle mahtuu paljon kotimaisen musiikkihistorian viihdehelmiä.

Esityksissä kuullaan muun muassa Ystävän risti, Albatrossi, Yksinäinen saarnipuu, Ota löysin rantein ja Käyn ahon laitaa sekä erityinen, Nylon Beatia ja Kikkaa yhdistelevä potpuri.

Kiertueen bändi koostuu suomalaisten eturivin artistien kanssa soittaneista huippumuusikoista. Mukana ovat Jani Jalkanen, Luumu Kaikkonen, Pekka Kuorikoski, Tapani Laastola sekä Tommi Lindell.

Luvassa on myös yllätysvieraita Vainion uran varrelta.

– Vieraat vaihtelevat tilanteen mukaan. Pitäisikin soittaa Kallialan Aakelle ja kutsua hänet konserttiin. Jospa Aaken saisi houkuteltua lavallekin, Vainio sanoo.

Aake Kallialakin on levyttänyt Juha Vainion lauluja. Mikset jätkä itke -albumi ilmestyi vuonna 1988.

Musiikkiesityksiä täydentävät taiteilijan tyylille uskollisesti kerrotut tarinat.

– Koen olevani elämäni kovimmassa iskussa, enkä malta odottaa pääseväni taas yleisön eteen.

– Konsertit tulevat olemaan täynnä herkkyyttä ja hauskuutta, klassikoita ja yllätyksiä. Luvassa on koko kansan lauluja uniikilla tyylillä, todellista viihteen ilosanomaa, lauluja jokaiseen makuun ja sydämeen, lupaa Vainio.

Ilkka Vainio-Koko kansan laulut 2023 Mikaelissa pe 17.3. Liput 33,50 e. Konsertin kesto noin 2 tuntia, sisältäen väliajan.