Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Pettymyksen jälkeen kannattaa katsoa isoa kuvaa – Jukurit on nyt ihan toisennäköinen joukkue kuin ennen

Mikkelissä ei päästä tänä keväänä nauttimaan Jukurien pudotuspeleistä. Joukkueen kesäloma alkoi tarpeettoman aikaisin, runkosarjan päätteeksi.

Jukuriluotsi Olli Jokisella oli analyysikin valmiina jo toiseksi viimeisen pelin jälkeen. Hänen havaintonsa olivat samat, jotka saattoi tehdä katsomostakin; Jukurit ei pelannut tällä kaudella tarpeeksi hyvin. Maaleja ei syntynyt riittävästi eikä tiukkoja pelejä kyetty kääntämään voitoiksi.

Tähän vaikutti raskas kausi CHL-peleineen. Tiukka tahti vei myös Jukuripelaajia sairastuvalle ja toipilaiksi. Joukkuetta ei saatu samanlaiseen takuuvarmaan työtahtiin kuin edellisenä keväänä.

Pettymys on iso pelillisesti, mutta myös taloudellisesti. Tämän päivän Liigassa jokaisen joukkueen tähtäin pitää olla pudotuspelikierroksissa, koska ne tuovat seuran kassaan euroja.

Kannattaa kuitenkin katsoa isoa kuvaa. Mikkeliläinen jääkiekkokulttuuri on ottanut valtavia askelia, kun kaupungissa ollaan pettyneitä pudotuspelien karattua Jukurien ulottumattomiin. Tämän päivän Jukureille SM-playoffit ovat realistinen tavoite, eivät pelkkä haave, kuten vielä pari vuotta sitten. Ja vaikka nyt otettiin askel taaksepäin edelliskauteen verrattuna, oli tämä silti Jukurien kaikkien aikojen toiseksi paras liigakausi.

Kehityksestä kertoo sekin, että Jukurit taisteli tosissaan loppuun saakka paikasta jatkopeleissä. Täällä ei lyöty hanskoja tiskiin ja aloitettu pelaajamyyntiä vuodenvaihteen jälkeen. Se ei onneksi kuulu Jukurien kulttuuriin.

Olli Jokisen valmennuksessa Jukurit on kehittynyt ammattimaisesti työtään tekeväksi joukkueeksi, jossa omaa tekemistä tutkitaan säännöllisesti ja analyyttisesti. Harjoittelussa ja pelaamisessa on tervettä kunnianhimoa ja vaatimustaso pysyy korkeana.

Pitkän päälle tämä onkin ainoa kestävä tie Jukurien kehittymisessä. Se on myös ainoa kestävä keino sille, että Jukurit tekee itsestään koko Mikkelin joukkueen, jonka tekemiset kiinnostavat ja jota kannustetaan intohimoisesti. Liigataipaleen alkupuolella joukkue harrasti monenlaista julkisuuskikkailua, mutta niistä on onneksi suureksi osaksi luovuttu. Paikka kannattajien sydämissä lunastetaan ainoastaan kaukalossa.

Tässä on ratkaiseva rooli seurajohdolla. Sen on ratkaistava vaikea yhtälö, jonka muuttujia ovat taloudellinen tasapaino ja riittävän laadukas pelaajisto.

Seuraava näytön paikka on sillä Jukurijoukkueella, jota ollaan jo kokoamassa ensi kautta varten. Ainakin valmentajan lausunnoista voi päätellä, että katse on jo tiukasti tulevassa. Niin sen pitääkin mennä; analyysien jälkeen ei kannata peruutuspeiliin katsella.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.