Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Löytöeläintalon kuulumisia | Kevät tulee ja sen mukana paljastuvat koirankakat – niiden kerääminen on koiranomistajan homma

Kevät tulee hiljalleen, lumet alkavat sulaa ja koirankakkakeskustelu alkaa taas.

Maatuvan koirankakan kerääminen kakkapussiin saattaa tuntua turhalta, sillä uloste maatuu sulan maan aikana muutamassa kuukaudessa, mutta muovisen tai biohajoavan kakkapussin valmistaminen ja hävittäminen kuormittaa ympäristöä.

Koirankakan kerääminen on kuitenkin tärkeää erityisesti alueilta, joilla liikkuu ihmisiä koti- ja lemmikkieläimineen.

Myös järjestyslaki velvoittaa koiran omistajaa tai haltijaa pitämään huolta, ettei koiran uloste jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa. Lain mukaan kakka on siis kerättävä taajama-alueella ainakin puistoista ja katujen varsilta.

Keräämätön kakka ei ole ainoastaan ruman näköistä ja inhottavaa kengänpohjassa tai lasten ulkovaatteissa, vaan uloste sisältää myös taudinaiheuttajia. Vaikka itse välttyisi osumalta kengänpohjassa, oma pientareita nuuskiva koira altistuu myös taudeille.

Ulosteen välityksellä voi tarttua esimerkiksi suolinkaismadot, parvovirus ja giardia. Tartunnan saanut eläin voi levittää tautia eteenpäin muihin eläimiin tai ihmisiin. Tartuntojen hoitaminen voi viedä pitkän ajan ja olla työlästä ja kallista. Osa taudinaiheuttajista säilyy kuukausien ajan tartuntakykyisenä myös pakkasessa, eli kakkojen jättäminen talveksi lumen alle ei poista tautiriskiä.

Metsäsairila suosittelee niin muovisten kuin biohajoavien kakkapussien laittamista sekajätteeseen, sillä biohajoava pussi aiheuttaa ongelmia biojätteenkäsittelylaitteessa.

Jos kakkapussien valmistamisen hiilijalanjälki mietityttää, voi sitä pienentää käyttämällä vanhoja leipä- ja hedelmäpusseja.

Metsäsairila toimittaa sekajätteen energiahyötykäyttöön eli siitä tehdään sähköä ja kaukolämpöä.

Koirankakkojen keräämistä saattaisi helpottaa ja lisätä se, ettei täynnä olevaa pussia tarvitse kuljettaa mukana pitkiä matkoja. Omakotitalossa asuva voi halutessaan laittaa kadun varrella olevaan jäteastiaansa koirankakkaroskis- tarran merkiksi siitä, että jäteastiaan saa laittaa kakkapusseja.

Moni kunta jakaa jo tarroja asukkailleen tukeakseen siistimpää ympäristöä ja myös Mikkelin kaupungille on ehdotettu tarrojen painattamista. Kunnan painattamaa tarraa odotellessa oman tarran voi tulostaa sivustolta koirankakkaroskis.fi.

Kirjoittaja on eläintenkouluttaja (EAT) ja Koirapalvelu Tatsin yrittäjä.Kokouskutsu: Mikkelin eläinsuojeluyhdistys ry kutsuu yhdistyksen jäsenet sääntömääräiseen kevätkokoukseen Löytöeläintalolle lauantaina 25.3.2023 klo 14. Toivotamme tervetulleeksi kaikki yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneet jäsenet paikalle osallistumaan päätöksentekoon ja kuulemaan, miten vuosi 2022 yhdistyksellämme sujui.Paikka: Löytöeläintalo, Porrassalmenkatu 69 B 50100 Mikkeli. Etäyhteys Teams-sovelluksen kautta. Etäyhteydellä osallistuva, ilmoittaudu yhdistyksen sihteerille Katja Valjakalle sähköpostitse osoitteeseen mikkelinesy@gmail.com 24.3. klo 10 mennessä.Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat.