Mikkeliläinen ravintolatoiminta painottuu nykyään vahvasti lounasmyyntiin. Sen tietää Vaiha Oy:n ravintoloitsija Teemu Kaijanen.
– Lounaat tuovat leivän pöytään ja lounaspuolella Mikkelissä on kyllä asiakkaan markkinat. On mistä valita. Se pitää meidät yrittäjätkin skarppeina, joka päivä pitää miettiä, mitä laitetaan pöytään tarjolle, Kaijanen kertoo.
Lounastarjonta on Mikkelissä todellakin parantunut viime vuosina. Ydinkeskustassa tarjontaa on runsaasti.
– Kilpailu on kovaa. Me lähdemme siitä, että osaamme tehdä lounaan hyvin, laadukkaista lähiruoka-aineksista. Se on meidän kilpailuvalttimme, Vaihanen tuumii.
Kolmea lounasravintolaa sekä catering-palveluja ylläpitävä Vaiha Oy on Kaijasen ja hänen vaimonsa Anna-Kaisa Hasasen perheyritys.
Yhtiön tarina alkoi vuonna 2017, kun helsinkiläisissä huippuravintoloissa ja Anttolanhovissa taitojaan kehittänyt Kaijanen päätti toteuttaa unelmansa perustaa tuoreista raaka-aineista valmistettua lähiruokaa tarjoava ravintola.
Ensimmäisenä aloitti Vaiha Asemaravintola rautatieasemalla. Sitä ovat seuranneet Vaiha Savo Jääkärinkadulla sekä viimeisimpänä kaupungin virastotalon Pormestari. Kaikki ovat vahvasti lounasruokailuun keskittyviä paikkoja.
Kuvioon kuuluu myös oma leipomo sekä catering-palvelu. Tilausravintolatoimintaa Vaiha Oy harjoitti myös Rokkalassa, mutta tästä liiketoiminnasta yhtiö luopui äskettäin.
– Siellä maksettiin kalliita oppirahoja. Toiminta jäi pitkän päälle kannattamattomaksi, vaikka joulukuussa sielläkin tehtiin todella kova kuukausi, Vaihanen kertoo.
Catering-toimintaa jatketaan edelleen esimerkiksi Pormestarissa. Tarvittaessa voidaan mennä periaatteessa mihin tahansa.
Mikkelissä on kyllä asiakkaan markkinat. On mistä valita. Se pitää meidät yrittäjätkin skarppeina.
– Pormestarissa on lähes 200 asiakaspaikkaa ja sen määrän pystymme hoitamaan muunkin kaluston ja henkilökunnan puitteissa.
– Nyt on yleistymässä myös sellainen, että pääkaupunkiseudulta tullaan Etelä-Savoon kesäasunnolle ja tilataan paikan päälle kokki tekemään ruokaa ja vähän kertomaan ruoan taustoista. Sellaista pientä luksusta, yrittäjä taustoittaa.
Lounaskulttuuri on Mikkelissäkin kehittynyt, kiitos kohentuneen tarjonnan. Yhä useampi valitsee lounashetken ravintolassa sen sijaan, että söisi kotoa tuotuja eväitä.
Iltaravintolatoiminta on jo vaikeampi rasti, etenkin hiljaisina talvikuukausina. Moni iltaravintola on tällä hetkellä kiinni.
– Mikkelissä ei valitettavasti tahdo asiakkaita riittää iltaravintoloihin. Mekin kokeilimme after work-systeemejä ja ilta-aukioloa Pormestarissa, mutta ei se kannattanut. Päätimme sitten supistaa aukioloja ja keskittyä toiminnan kivijalkaan eli lounaisiin, Kaijanen kertoo.
Vaiha Oy:n liikevaihdosta noin 70 prosenttia kertyy lounasasiakkailta, loput catering-toiminnasta.
– Noin viisi prosenttia kertyy alkoholimyynnistä, 95 prosenttia ruokamyynnistä, ravintoloitsija täsmentää.
Kaijanen on positiivisella mielellä yrityksensä tulevaisuuden suhteen, koska tunnustaa olevansa unelma-ammatissaan ja tekevänsä työtään rakkaudesta ammattiinsa.
– Liikevaihto on noussut 50 prosentilla kolmessa vuodessa. Työllistämme sentään 12 ammattilaista ja vaihtelevan määrän määräaikaisia työntekijöitä, Kaijanen sanoo.
Huolenaiheitakin kuitenkin on. Koronavuodet sulkuineen haittasivat eniten juuri ravintolatoimintaa, eikä kaikista sen ilmiön jälkijäristyksistä ole toivuttu vieläkään.
– Kolme vuotta on kitkuteltu. Alan houkuttelevuus on huonontunut ja työvoimapula vaivaa. Harjoittelijoitakin on vaikea saada, Kaijanen sanoo.
Osin tästäkin syystä Vaiha Oy:ssa ei nyt suunnitella kovin aktiivisesti uusia asioita, vaikka kaikenlaisia suunnitelmia mielessä pyöriikin.
– Nyt keskitytään oleelliseen ja perusbisneksen pyörittämiseen. Mikkelissä hyvä tämän ajan mittari on osuuskaupan toiminta. Kun he sulkevat ravintoloitaan asiakkaiden puutteessa, on selvää ettei niitä paljoa riitä meille muillekaan.
Lounas ja etenkin sen kohonnut hinta puhuttavat monia. Kaijanen sanoo, ettei hintojen nostaminen ole iloinen asia, pakollinen kylläkin.
– Raaka-ainekustannukset ja esimerkiksi sähkön hinta ovat nousseet viime kuukausina tuntuvasti. Lohikuutiosta on pyydetty tukussa kolmeakymppiä kilolta, hän puuskahtaa.
Kaijanen muistuttaa, että lounasmyynti on yrittäjille pienikatteista toimintaa, jonka on nojattava mahdollisimman suuriin asiakasmääriin ja kurissa pysyviin kustannuksiin.
Vaiha Oy:ssa onkin tuotu listalle edullisempi kotiruokalounas, joka on saanut hyvän vastaanoton.
– Me hankimme silti laadukasta lähiruokaa suoraan tuottajilta aina kun vain pystymme. Onneksi se on usein samanhintaista kun tukusta ostettaessa, eli järjestelmä on kannattava kummallekin osapuolelle.
Ravintoloitsija iloitsee siitä, että mikkeliläiset ovat vastuullisia lounastajia.
– Meillä on hyvin pieni ruokahävikki. Yli jäänyttä ruokaa ostetaan todella paljon ResQ:n kautta, mikkeliläiset ovat hyviä käyttämään sitä.