Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä, päättäjä | SDP:n Jatta Juhola haluaa rakentaa reilumpaa ja kestävämpää maailmaa – ”Etsitään ratkaisuja, ei syyllisiä!”

Kuka olet?

– Olen Jatta Juhola, syntyperäinen mikkeliläinen, toisen kauden kaupunginvaltuutettu ja SDP:n eduskuntavaaliehdokas.

– Olen valmistunut Jyväskylän yliopistosta yhteiskuntatieteiden maisteriksi. Sitä ennen suoritin humanistisen alan ammattikorkeakoulututkinnon Mikkelissä opiskellen nuorisotyötä ja kulttuuria.

– Perheeseeni kuuluu kaksi upeaa teiniä, kumppanini Lauri ja Hilma-koira. Myös lasteni isä on tärkeä osa perhettäni, vaikka olemme eronneet vuosia sitten.

Mitä teet työksesi?

– Tällä hetkellä olen töissä Mikkelin kaupungilla. Luotsasin hankepäällikkönä Kulttuurin unelmavuotta, joka toi näkyväksi kulttuurin merkitystä ihmisten hyvinvoinnin ja kaupungin elinvoiman vahvistajana.

– Tituleeraan itseäni nykyisin työpaikkanomadiksi, joka vaeltaa kiinnostavien ja innostavien työtehtävien perässä.

Mitä luottamustoimia sinulla on?

– Olen Mikkelin kaupunginvaltuutettu, Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuutettu ja Etelä-Savon maakuntahallituksen jäsen.

– Lisäksi olen Mikkelin Teatterin kannatusyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja, Mikkelin Toimintakeskuksen hallituksen jäsen ja yhden kiinteistöosakeyhtiön puheenjohtaja.

Miksi läksit kunnallispolitiikkaan?

– Päiväkirjamerkintöjen perusteella olin kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista jo teininä. Ja hakeuduin lopulta opiskelemaan yhteiskuntapolitiikkaa.

– Minulle käänteentekevä herätys oli se, kun Donald Trump valittiin Yhdysvaltojen presidentiksi. Ymmärsin, että jatkuvasta kehityksestä huolimatta maailmassa voidaan ottaa myös takapakkia arvoissa, jotka minulle ovat keskeisiä. Niitä ovat tasa-arvo ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

– Lähdin politiikkaan vuoden 2017 kuntavaaleissa. Lapset olivat jo koululaisia, joten ajattelin, että nyt minulla on aikaa vaikuttamiseen. Tuon jälkeen maailmanpolitiikassa onkin tapahtunut yhä hurjempia käänteitä, ja arvot tuntuvat kovenevan myös kansallisesti. Siksi on entistä tärkeämpää olla puolustamassa heikompia ja edistämässä kaikille turvallista yhteiskuntaa.

Mikä ratkaisi puoluevalintasi?

– Olen duunariperheestä, enkä pidä omaa koulutuspolkuani itsestäänselvyytenä. Olen saamistani mahdollisuuksista kiitollinen hyvinvointiyhteiskunnalle, ja SDP:llä on ollut merkittävä rooli sen rakentamisessa. Tietenkin ratkaiseva tekijä puoluevalinnassa oli se, että puolueen arvopohja vastaa omaani.

Olen olemassa yhteydessä toisiin.

Millaisia asioita haluat edistää?

– Haluan rakentaa reilumpaa ja kestävämpää maailmaa. Jokaisella pitää olla mahdollisuus kuulua joukkoon.

– Haluan edistää sellaista politiikkaa, jossa syyllisten sijaan etsitään yhdessä ratkaisuja.

Miten kuvailet itseäsi?

– Olen innostuva, empaattinen, perusteellinen ja läheisteni mukaan joskus turhankin suorapuheinen. Odotan muilta paljon, mutta ennen kaikkea itseltäni.

– Minut tunnetaan yhteistyökykyisenä, helposti lähestyttävänä ja muita arvostavana.

– Välillä mietin, olenko politiikkaan liian hidas ja harkitseva. Tarvitsen aikaa hahmottaa asioiden eri puolet, ennen kuin olen valmis muodostamaan mielipiteeni.

– Sytyn, kun on monta rautaa tulessa, mutta vastapainoksi tarvitsen aikaa palautua ihan omissa oloissani, mieluiten metsässä koiran kanssa.

Mikä saa sinut iloiseksi?

– Omat lapset. Se, miten loistavia tyyppejä heistä on sukeutunut, vaikka välillä toisiamme haastammekin.

– Kohtaamiset ihmisten kanssa.

– Kiinnostavat keskustelut ja uuden oppiminen.

– Suurta iloa viime vuoden aikana on tuottanut feministinen lukupiiri, jossa olen tutustunut uusiin ihmisiin, joiden kanssa ihmetellään maailman ilmiöitä ja parannetaan maailmaa pieni tai suuri asia kerrallaan.

Entä murheelliseksi?

– Se, että eriarvoistuminen lisääntyy yhä voimakkaammin yhteiskunnan eri osa-alueilla: terveydessä, hyvinvoinnissa, koulutuksessa, toimeentulossa ja ylipäätään osallisuudessa.

– Ärsyttää, kun monimutkaisiin ilmiöihin populistisesti tarjoillaan näennäisiä, yksinkertaisia ratkaisuja.

– Erityisesti sosiaalisessa mediassa ilmenevä oikeassa olemisen pakko ja toisten lyttääminen saa murheelliseksi.

– Sota. On kestämätöntä seurata ihmisten hätää ja kärsimystä Ukrainassa.

Miten lataat akkujasi?

– Liikkuminen on minulle tärkeää, mutta viime vuosina olen sen suhteen tullut itselleni armollisemmaksi. Suorittaminen ei ole enää tärkeää, vaan kehon kuuntelu.

– Nautin haahuilusta Hilma-koiran kanssa lähimetsissäni Kalevankankaalla.

– Avantouinti on ollut tärkeä harrastus jo ainakin 7 vuotta. Veden äärelle on aina ikävä.

– Toisaalta taidenäyttelyt ja muut kulttuuririennot antavat uusia oivalluksia ja ruokkivat mielikuvitusta.

Mistä et luovu mistään hinnasta?

– En keksi sellaista tavaraa, josta en voisi luopua.

– En halua luopua kyvystäni innostua asioista ja ihmisistä. Tai ylipäätään muista ihmisistä. Olen olemassa yhteydessä toisiin.

Kehu toisen puolueen päättäjä!

– Vihreiden Minna Pöntinen on sopivasti intohimoinen, mutta aina asian päällä oleva päättäjä. Hän perustelee kantansa faktoilla, on rehellinen ja arvostava. Sellainen toiminta herättää minussa luottamusta. Ja luottamuksesta politiikassa on kysymys.

Kehu Mikkeliä!

– Mikkelissä kaikki on lyhyen matkan päässä ja meitä ympäröi upeat, puhtaat vesistöt joka suunnalta. Rakastan sitä, että Mikkelissä aina törmää tuttuihin, varsinkin torilla!

Juttusarjassa mikkeliläiset kuntapäättäjät kertovat itsestään ja asioista, jotka ovat heidän sydäntään lähellä.