Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin Klubi on 125-vuotias – Vuonna 1898 perustetun klubin ovet ovat edelleen avoinna vain miehille

Mikkelin Klubin perusti 8. maaliskuuta vuonna 1898 parikymmentä Mikkelin keskeistä virkamiestä.

Klubin tehtäväksi määriteltiin toimia paikkana, jonne jäsenet saattoivat kokoontua lukemaan lehtiä, seurustelemaan ja keskustelemaan, harrastamaan seurapelejä, aterioimaan ja nauttimaan yhdessäolosta rauhassa ystävien parissa.

Yhteisöllisyys on edelleen voimissaan Mikkelin Klubin toiminnassa.

– Kolmen koronavuoden jälkeen Klubin jäsenet ovat aktiivisesti palanneet yhteisiin tapahtumiin, kertovat Klubin puheenjohtaja Jukka Röyti ja edellinen puheenjohtaja Mikko Pöyry.

Klubi järjestää kuukausittain, kesäaikaa lukuun ottamatta, jäsenilleen esitelmä- ja juhlatilaisuuksia sekä sääntömääräiset kokouksensa.

Ruoka- ja juomatarjoilun hoitaa Osuuskauppa Suur-Savon tilausravintola Mikkelin Klubi.

Perinnesali on tilauksesta myös ei-jäsenten käytössä. Varauksia hoitaa Osuuskauppa Suur-Savon Vaakuna-hotelli. Torstaisin Klubilla on tarjolla lounas, johon jäsenet voivat kutsua vieraita.

Klubissa on nykyään 590 jäsentä. Se on Röytin mielestä ihan kohtuullisen hyvä jäsenmäärä.

Jäseneksi halukas ja kiinnostunut tarvitsee kaksi suosittelijaa. Jokaisesta jäsenehdokkaasta äänestetään yleisessä kokouksessa, joita on kaksi kertaa vuodessa. Sääntöjen mukaan valitaan mies.

Ainakaan kymmeneen vuoteen ei jäsenistön keskuudessa ole keskusteltu jäsenperiaatteiden muuttamisesta.

Mikkelin Klubilla kunnioitetaan perinteitä.

Taloudellisesti Mikkelin Klubin tilanne on hyvä.

Aiemmat johtokunnat ovat tehneet hyviä ratkaisuja. Marskin ryypyn myynti Lignell & Piispanen Oy:lle oli yksi onnistuneimmista päätöksistä.

Mikkelin Klubi on toiminut Mikkelin keskustassa kahdeksassa eri huoneistossa.

Nykyisessä paikassaan Osuuskauppa Suur-Savon kiinteistössä torin laidalla Klubi on toiminut marraskuusta 1940 alkaen.

Klubihuoneisto on perusteellisesti kunnostettu kesällä 1995. Perinnesalin kalusto ja valaisimet ovat alkuperäiset, jotka on entisöity lahjoitusvarojen turvin.

Eversti evp. Jukka Röyti toimii nyt kolmatta vuottaan Mikkelin Klubin puheenjohtajana. Jäseneksi hän liittyi vuonna 2001 ja toimi vuosina 2011–21 klubimestarina. Mieleenpainuvimpia kokemuksia hänelle ovat olleet klubin esittelyt vieraileville ryhmille.

Varatuomari Pöyry valittiin Mikkelin Klubin jäseneksi vuonna 2001. Marskin perinteen vaaliminen tuntui tärkeältä. Liittyminen sujui luontevasti viimeisten työvuosien aikana.

Pöyry johti Klubia vuosina 2007–2020.

– Klubin pyöreässä pöydässä Jenni Haukion vieressä kahvihetki oli puheenjohtajakauteni ehdoton kohokohta. Klubin esittelyt ovat olleet mukavia, kun on ollut kiinnostuneita vierailijaryhmiä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkissa sähkötekniikan yliopettajana työskentelevä tekniikan tohtori Jukka Korpijärvi tuli Mikkelin Klubin jäseneksi syksyllä 2016. Jäsenyys alkoi lähinnä skruuvin pelaamisena.

– Tykkäsin erityisesti seurustelusta pelin lomassa, seurallinen henkilö kun olen. Pidän erityisesti torstailounaista. On kiva kuunnella vanhojen jäsenten muisteluita. Erityisesti kunniajäsenten Kalevi Salovaaran ja Pentti Palinin tarinat ovat olleet mieleen painuvia.

– Klubin miljöö perinteineen ja historioineen on myös vaikuttava. Olen ottanut osaa myös klubin opastusringin toimintaan.

Korpijärvi toimii nyt kolmatta vuotta klubin hallituksessa klubimestarina. Hän vastaa, että klubin toimitilat pysyvät kunnossa ja hyvässä järjestyksessä.

– Viime vuonna korjautin klubin kirjaston valaistuksen, vaihtelin hyllyjen vetimiä, kunnostutin yhden nojatuolin ja järjestelin kirjaston kirjoja ojennukseen.

Mikkelin Klubin johtokuntaan 2023 kuuluvat puheenjohtajan ja klubimestarin lisäksi varapuheenjohtaja Jaakko Pitkänen, sihteeri Mauri Valkonen, talouspäällikkö Petteri Rönkä.

Mikkelin Klubi kuuluu valtakunnalliseen YT-Klubien verkostoon.

125-vuotistaivaltaan Mikkelin Klubi juhlii toiminnallisesti.

Tammikuussa kuultiin maavoimien komentaja Pasi Välimäen esitelmä Suomen turvallisuuspolitiikasta.

Syntymäpäivänä 8. maaliskuuta järjestetään juhlahetki veljesporukalla. Musiikki-iltaa Klubilla vietetään 17. maaliskuuta ja toukokuussa järjestetään Mikaelissa kutsuvierastilaisuus.

YT-klubien golfin SM-kisat pelataan 25.–26. elokuuta Mikkelin Annilassa.