Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden kirjan julkaissut Osmo Ukkonen on lähes onnellinen mies

Uunituore kirja käsissä on helppo hymyillä, varsinkin jos sen on itse kirjoittanut. Tämän tietää ainakin mikkeliläinen Osmo Ukkonen, jonka uutuusromaani Onnensa etsijät sujahti vastikään painokoneiden läpi.

260-sivuinen teos on Ukkosella neljäs. Hänen esikoisromaaninsa Elämän avaimet julkaistiin vuonna 2009. Sen jälkeen ilmestyivät kirjat Itsekkyyden kukka (2011) ja Muisti tekee virheen (2013)

Uusin kirja sisältää kaksi erilaista tarinaa. Ensimmäinen osa kertoo elämälleen suuntaa etsivästä Irenestä ja toinen ihmissuhteiden kanssa hapuilevan Olavin matkasta.

– Kirja kertoo nimensä mukaisesti onnen etsimisestä. Ja onnellisuuden löytäminenhän on ihmisen perustarve. Sen vuoksi tämä kirja on varmasti sellainen, josta jokainen voi löytää samaistumispintaa ja kenties oppiakin jotain. Kirjan pääteemana kun kulkee niinkin hieno käsite kuin rehellisyys, Ukkonen paljastaa.

Kirja pitää sisällään myös muutaman Ukkosen kirjoittaman runon. Hän julkaisee niitä nyt ensimmäistä kertaa.

– Runot tukevat varsinaista tarinaa. Olen lisäksi käyttänyt tässä kirjassa uudenlaista tekniikkaa, jossa olen jättänyt kappaleet hyvin lyhyiksi. Kirja vaatii lukijaltaan tarkkuutta ja keskittymistä, että hän pysyy tarinassa mukana.

Vuonna 2007 eläkkeelle jäänyt Ukkonen teki elämäntyönsä matemaattisten aineiden lehtorina Mikkelissä sekä järjestötyön parissa. Hän on tuttu kasvo myös kunnallispolitiikasta.

Ukkonen on asunut Mikkelissä suurimman osan elämästään, melkein 50 vuotta. Ei siis ole mikään ihme, että hän sivuaa kotikaupunkiaan myös kirjansa kuvauksissa. Tarkkasilmäisimmät mikkeliläiset voivat löytää kirjan tarinasta tuttuja paikkoja ja tunnettuja mikkeliläisiä henkilöitä.

Ukkonen valmisteli neljättä romaaniaan pitkään ja rauhassa. Edellisen kirjan julkaisemisesta oli kulunut aikaa melko tarkalleen 10 vuotta. Selitys pitkälle tauolle löytyy siitä, että Mikkelin senioriopettajien puheenjohtajuus ja muu järjestötyö verottivat kirjoittamiselta aikaa.

– En myöskään halunnut pitää mitään kiirettä. Ajattelin, että kyllä se valmiiksi tulee ajallaan, Ukkonen hymähtää.

Nyt mielessä muhii jo aihio seuraavaan kirjaan.

Lukeminen on viisauden alku.

Osmo Ukkonen

– Innostuin kirjoittamisesta taas sen verran paljon, että tarinaa kyllä syntyy. Milloin uusi kirja ilmestyy, sitä en osaa sanoa.

Kirjojen lisäksi Ukkonen on tehnyt useita käsikirjoituksia Mikkelin harraste-elokuvaajien lyhytfilmeihin. Ukkosen käsikirjoittama ja ohjaama lyhytelokuva Kokoaminen palkittiin vuonna 2018 Filmi- ja videokuvaajien liiton SM-filmifestivaaleissa ykköspalkinnolla sarjassa Minute Movie.

Seuraavan kerran Ukkonen ja muu työryhmä mittelöivät SM-filmifestivaaleilla huhtikuussa Dementiapeli-nimisisellä lyhytfilmillä.

Työn alla on jo myös seuraavan, kesällä filmattavan lyhytelokuvan käsikirjoitus.

Kirjailijaksi tuleminen on Ukkoselle toteutunut haave. Hän alkoi unelmoida siitä jo lapsuudessaan, aivan kuten opettamisesta.

– Olin 11-vuotias sanoessani, että minusta tulee kirjailija tai opettaja. Minusta tulikin molempia, mies nauraa.

Nyt Ukkonen voi sanoa olevansa hyvin tyytyväinen elämäänsä.

– Voisin lainata mieliartistiani Hectoria, jonka yhden kappaleen nimi on Lähes onnellinen mies. Sellainen minä olen, lähes onnellinen mies.

Kirjoittamisen lisäksi Ukkoselle rakas harrastus on lukeminen.

– Olen kirjallisuuden suurkuluttaja. Pyrin lukemaan vähintään yhden kirjan viikossa. Tosin ei lukeminen mitään pakkopullaa ole, nautin siitä todella.

Lukemista Ukkonen suosittelee kaikille muillekin. Hän sanoo olevansa erittäin huolissaan suomalaisten lukutaidon rappeutumisesta.

– Huoli on todellinen, ja se koskee etenkin lapsia ja nuoria. Jos ei ole kunnon lukutaitoa, ei pysty omaksumaan lukemaansa. Lukeminen on viisauden alku. Oppimistuloksista näkee ihan selkeästi, että suomalaisten lukutaito on isossa laskussa.

Millä lapset ja nuoret sitten saisi lukemaan, siihenkin Ukkosella on selkeä visio.

– Olisi erittäin hyvä, jos kouluissa rajoitettaisiin enemmän puhelimen käyttöä. Puhelimet ja muut laitteet vievät nuorilta liikaa aikaa. Jos taas ajatellaan kotioloja, niin ehdottomasti toivoisin, että vanhemmat edelleen lukisivat lapsilleen kirjoja. Sillä tavoin lapsen kipinä lukemiseen saadaan syttymään.

Kysyttäessä Ukkosen omia suosikkikirjailijoita, hän vastaa nopeasti ja epäröimättä.

– Kotimaisista ehdottomasti Väinö Linna, Mika Waltari ja Aleksis Kivi. Nykykirjoittajista suosikkini on jo kahdesti Finlandia-palkinnon voittanut Olli Jalonen.

Pari kirjavinkkiäkin Ukkosella on antaa.

Täällä Pohjantähden alla ja Sinuhe egyptiläinen ovat loistavia teoksia, jotka jokaisen pitäisi lukea. Muita vinkkejä en osaa sanoa, sillä kirjat ovat lopulta jokaiselle hyvin henkilökohtaisia.

Kun Ukkonen ei kirjoita tai lue, hän pelaa mielellään shakkia puolisonsa kanssa. Mieliharrastuksiin lukeutuu myös ristisanatehtävien tekeminen ja sudokujen ratkaiseminen.

Juvan Nevajärven rannalla sijaitsevalla mökillään Ukkonen viettää puolisonsa kanssa puolet vuodesta.

– Siellä lataamme akkuja puutarhaa hoitaen ja halkoja tehden. Kalastuksesta en ole vielä innostunut, kokeiltu kyllä on, Ukkonen naurahtaa.

Ukkonen kertoo uutuusromaanistaan Mikkelin Suomalaisessa Kirjakaupassa tulevana lauantaina 4. maaliskuuta kello 11 alkaen. Tilaisuudessa Ukkosta haastattelee äidinkielen opettaja Sari Noponen.

Onnensa etsijät -kirjan voi ostaa omakseen suoraan kirjailijalta, netin kirjakaupoista sekä Mikkelin Suomalaisesta Kirjakaupasta. Kirja on myös lainattavissa Mikkelin pääkirjastossa.