Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valokuvakeskuksen keväässä kännykkäkuvia ja rantalomia – Verna Kovasen ja Alexandra Trufanovan näyttelyt ovat esillä maaliskuun ajan

Keskeneräisiä lomarakennuksia, autioita hiekkarantoja, tyhjiä uima-altaita ja auringon polttamia ulkotuoleja. Helsinkiläisen valokuvataiteilija Verna Kovasen näyttely on kurkistus suosittujen lomakohteiden kulisseihin.

Mikkelin valokuvakeskuksessa avautunut Broken Holiday Album -näyttely on vuosina 2016–2019 kuvattu valokuvasarja, joka vie katsojan Pohjois-Kyproksen ja Turkin rantalomakohteisiin. Se on valokuvaajan oma matka aikuisena lapsuudesta tuttuihin lomamaisemiin, joissa henkilökohtaiset muistot yhdistyvät massaturismin luomaan geneeriseen konseptiin.

Broken Holiday Album pohjautuu Kovasen teoksista koottuun ja näyttelyn nimeä kantavaan valokuvakirjaan, joka julkaistiin viime syksynä taidekirjoistaan tunnetun saksalaisen kustantamon Kerber Verlagin toimesta.

Näyttelykokonaisuus käsittää 16 vedosta sekä kirjasta koostetun ison valokuvainstallaation.

Kovanen sanoo, että näyttelyssä katsoja voi lähteä kuvia katsomalla mielikuvamatkalle kuvauspaikkoihin. Kokonaisuus toimiikin omanlaisena lomasimulaationa.

– Kuvat sulautuvat yhteen muodostaen havainnoinnin jatkumon ja esittävät mielen sisäisiä ristiriitoja paikasta, jossa nostalgia, globaalit poliittiset kriisit ja matkaajan eskapistiset tarpeet sekoittuvat, Kovanen taustoittaa.

Kovasen perhe on matkustellut aina – jopa niinkin paljon, että matkustamisesta muodostui jokavuotinen perinne, eräänlainen automaatio.

Tutun matkakohteen rantamaisemissa sai alkunsa myös Broken Holiday Albumin kuvausprosessi vuonna 2016.

– Havahduin miettimään, miten ohjattua pakettilomalla oleminen oikeasti on. Turistille matkaopas on se henkilö, joka näyttää ja määrittelee suunnan. Sillä kertaa aloin katsella lomapaikkaa erilaiselta kantilta. Halusin tutkia, miltä minulle markkinoidut unelmakohteet oikeasti näyttävät, Kovanen kertoo sarjan syntyhetkistä.

Kuinka paljon valokuvaa voi käsitellä ennen kuin se lakkaa olemasta valokuva?

Alexandra Trufanova

Kovanen on valmistunut Aalto-yliopiston visuaalisen kulttuurin, nykytaiteen ja kuratoinnin ohjelmasta taiteen maisteriksi.

Kovasen kuvia on ollut näyttelyssä muun muassa Tampereella Taidekeskus Mältinrannassa, Helsingin Korjaamolla, Kouta galleriassa Kouvolassa ja Galleria 5:ssä Oulussa. Mikkelissä Kovasen teoksia on esillä nyt ensimmäistä kertaa.

Kovasen näyttely on nähtävillä valokuvakeskuksen salissa.

Aulatilassa esillä on Turussa asuvan valokuvataiteilija Alexandra Trufanovan näyttely.

Trufanova on Turun taideakatemiasta vastavalmistunut taiteilija. Vuodesta 2020 alkaen hän on käsitellyt digitalisaatioon ja digitaaliseen valokuvaan liittyviä aiheita.

Sarjassaan Equivalents (not clouds) Trufanova tutkii digitaalisen valokuvan esteettisiä elementtejä sekä ohjelmistokehittäjän ja käyttäjän välisiä valtasuhteita.

Ennen kuvan näkymistä puhelimen näytöllä se kulkee monien ennalta määrättyjen toimintojen läpi, joihin käyttäjä ei voi vaikuttaa. Trufanova pitää sitä prosessina, jossa hallinta siirretään käyttäjältä laitteelle ja lopulta ohjelmistokehittäjälle.

Hän pyrkii saamaan hallinnan takaisin muokkaamalla kännykän kameran tulosta puhelimeen ladatulla kuvankäsittelyohjelmalla.

Valokuvakeskuksessa esillä olevan näyttelyn teokset ovat enemmän abstrakteja kuin esittäviä. Valokuvilta ne eivät äkkiseltään näytä.

– Kysymys kuuluukin, että kuinka paljon valokuvaa voi käsitellä ennen kuin se lakkaa olemasta valokuva? Ovatko minun teokseni valokuvataidetta vai digitaalista taidetta? Onko tähän olemassa jotain rajaa? Trufanova pohtii.

Equivalents (not clouds) on jatkuva valokuvasarja, jonka kuvaamisen Trufanova aloitti vuonna 2021. Tällä hetkellä sarjassa on 50 teosta, joista 11 on esillä Mikkelissä.

Sarjan kuville ominaisia ovat voimakas digitaalinen kohina ja vahvat värit.

– Minulle ei ole niinkään tärkeää, että mistä alkuperäinen kuva on otettu. Sen sijaan tärkeää on kuvankäsittelyn avulla syntynyt tulos. Joskus katsojan onkin mahdotonta arvata, mitä alkuperäisessä valokuvassa on. Arvausleikkiä ei kannata pelata.

Trufanova sanoo, että vaikka valokuvaprojektilla on teoreettinen ja tekninen pohja, jokainen teos heijastaa hänen omia tunnetilojaan. Hän toivoo, että myös katsojat löytäisivät teoksista jonkinlaista samaistumispintaa.

Valokuvakeskuksen Galleria II:ssa on esillä valokuvataiteilija Pentti Sammallahden teoksia. Näyttely kuvat ovat valokuvakeskuksen omista kokoelmista, ja ne vievät katsojat Italiaan, Marokkoon ja Nepaliin.

Galleria III:ssa puolestaan esitellään tuttuun tapaan vanhoja valokuvia. Siellä jatkoa saa Inkilänhovin elämää 1900-luvun alussa Millerin sisarusten kuvaamana -näyttely. Näyttelyn on kuratoinut ja toteuttanut valokuvakeskuksen taiteellinen johtaja Olli Jaatinen.

Verna Kovasen Broken Holiday Album ja Alexandra Trufanovan Equivalents (not clouds) -näyttelyt esillä Mikkelin valokuvakeskuksessa 1. huhtikuuta saakka.