Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi aikakausi on pian ohi, parketin teko Mikkelin Seuralassa päättyy – Timberwise Oy siirtää tuotantonsa OR-Groupin tiloista Loimaalle

Merkittävä vaihe mikkeliläisessä teollisuushistoriassa on päättymässä, kun 60 vuotta kestänyt lattiaparketin valmistaminen kaupungissa loppuu.

Taustalla on Olavi Räsänen Oy:n tiloissa Seuralassa toimivan Timberwise Oy:n päätös keskittää parkettituotanto kotipaikkakuntansa Loimaan tehtaalle. Loimaan tuotantoyksikköä on uudistettu ja laajennettu tätä silmällä pitäen.

Mikkelin tehtaalla on käyty asiaan liittyvät muutosneuvottelut ja tehtaan koko henkilöstö on irtisanottu. Viimeinen työssäolopäivä on 31. heinäkuuta.

Timberwise Oy:n toimitusjohtaja ja omistaja Markku Mäkitalo kertoo, että ratkaisun syyt ovat taloudelliset.

– Ostamamme Parla Floor-tuotemerkin ja parkettiliiketoiminnan päätuote oli kolmisäleinen parketti, kun Timberwise valmisti ainoastaan yksisäleistä parkettia, taustoittaa Mäkitalo.

Kolmisäleisen parketin tekeminen osoittautui kannattamattomaksi. Rasitusta kasvattivat Ukrainan sodan ja koronavuosien takia lisääntyneet raaka-ainekustannukset.

– Mikkelin tuotanto on ollut tappiollista koko ajan. Tuote ei ollut tarpeeksi laadukas eikä kustannuksia leikannut edes automaatioon satsaaminen, toimitusjohtaja kertoo.

Kolmisäleisen parketin valmistus lopetettiin jo puolitoista vuotta sitten. Siitä lähtien Mikkelissä on tehty alihankintatöitä Loimaan tehtaalle.

Mikkelin tuotanto on ollut tappiollista koko ajan.

– Sinne työt keskittämällä koetamme pitää pään pinnalla, kiteyttää Mäkitalo.

Timberwise Oy osti mikkeliläisen OR-Groupin parketinvalmistusyhtiön ja tuotemerkin, Parla Floorin lokakuussa 2019.

Timberwisen noin 70 työntekijästä puolet työskenteli tuolloin Mikkelissä ja toinen puoli Loimaalla.

Vuonna 2021 Timberwise sai Etelä-Savon ely-keskukselta hieman alle 180 000 euron avustuksen, kun yhtiö saneerasi ja kehitti Seuralan tehdasta noin puolelle miljoonalla.

Hankkeessa tehtaaseen muun muassa rakennettiin uusi, osin robotiikkaan perustuva tuotantolinja. Tavoitteena oli myös saada Mikkelin tehtaan käyntiastetta ja kehittää uusi vientituote.

Parla Floor-tuotemerkistä Timberwise Oy luopui syksyllä 2021. Yhtiö toimii OR-Groupin omistamissa tiloissa vuokralaisena.

Mikkelin tehtaan pääluottamusmies Marko Kaipainen on tehnyt parkettia Seuralassa 27 vuoden ajan, sekä Olavi Räsäsen että Timberwisen palveluksessa. Hän myöntää tehtaan lopettamisen harmittavan, mutta myös ymmärtää ratkaisun.

– Vientimarkkina Mikkelissä valmistetuille tuotteille on supistunut ja osin pysähtynytkin viime vuonna.

– Isoja kauppoja on jäänyt toteutumatta. Siltä osin ei jää minkäänlaista katkeruutta, kilpailu tällä alalla on kovaa, Kaipainen sanoo.

Muutosneuvottelujen jälkeen irtisanomislapun sai 16 työntekijää.

– Väki on vähentynyt jo aikaisemmin. Ei tämä päätös yllätyksenä tullut, sitä tiedettiin kyllä odottaa. Pikemminkin helpottaa kun löysässä hirressä roikkuminen loppuu.

– Moni täältä on jo hakenut uusia töitä ja työllistynytkin, Kaipainen sanoo.

Kaipainen arvioi, että käytännössä Seuralan tehdas hiljenee jo juhannukselta.

– Ennen työvelvoitteen päättymistä on lomatkin pidettävä.

Parketin valmistaminen Mikkelissä alkoi vuonna 1963, kun teollisuusneuvos Olavi Räsäsen vuonna 1946 perustama yhtiö laajensi tuotantoaan kuormalavoista ja muista teollisuuden pakkauksista parketteihin.

Seuralan tuotantolaitoksessa valmistettiin mosaiikkiparkettia aluksi koivusta ja markkinointinimeksi vakiintui kotimaassa Parla. Vuonna 1978 Seuralassa aloitettiin myös lautaparketin valmistus.

Oma yrityksensä, Parla Floor Oy, parkettiosastosta tuli OR-Groupin sisällä vuonna 2004.