Mikkelin kansalaisopiston käytössä oleva Vanha Sotku on jatkossa Kulttuuritalo Sotku.
Uudella nimellä halutaan vahvistaa Mikkelin vanhan sotilaskodin asemaa ja merkitystä kulttuuritoiminnan ja -tapahtumien keskittymänä.
Kansalaisopiston kanssa Kulttuuritalo Sotkun toimintaa kehittää Mikkelin seudun harrastajateatterin tukiyhdistys Hattu ry.
Kansalaisopisto on keskittänyt Sotkulle teatteritoimintansa ja taiteen perusopetuksen teatteritaiteen alueelta. Hattu järjestää talossa oman yhdistystoimintansa lisäksi erilaisia tapahtumia.
Nimenvaihdoksen ja uuden konseptin taustalla on tavoite tehdä tilassa järjestettävää harrastus- ja esitystoimintaa näkyvämmäksi osaksi Mikkelin kulttuurielämää.
– Haluamme nostattaa Sotkun näkyvyyttä matalan kynnyksen paikkana, jossa mikkeliläiset voivat tehdä ja kokea taidetta. Sellainen paikka Kulttuuritalo Sotku juuri on, sanoo Mikkelin kansalaisopiston esitystaidollisten aineiden opettaja Raisa Ekoluoma.
Toiminta Sotkulla pysyy pääpirteittään ennallaan. Ekoluoma vakuuttaa, että tarjolla on jatkossakin taidetta kaikenikäisille.
Ovet ovat avoinna myös uudenlaiselle toiminnalle.
Esimerkiksi kansalaisopiston teatteriryhmien esityskausi Sotkulla kestää helmikuusta toukokuun loppuun saakka. Tänä keväänä tarjolla on monipuolinen kattaus draamaa, komediaa, runoutta, lastenteatteria ja esimerkiksi musiikkiteatteria.
Vaikka Sotkun kevätohjelmisto painottuu tuttuun tapaan harrastajateatteriin, haluavat Ekoluoma ja kansalaisopiston rehtori Matti Laitsaari muistuttaa, että tulevaisuudessa Sotkulla voidaan järjestää hyvin monenlaista toimintaa, ei siis pelkästään teatteria.
Sotku siirtyi kaupungin nuorisopalveluilta kansalaisopiston käyttöön vuoden 2018 alussa. Sen jälkeen tiloihin rakennettiin nouseva katsomo ja teatteritekniikkaa.
– Näyttämörakenteet sekä esitystekniikka tekevät Sotkun salista monipuolisen esityspaikan. Nämä tilat soveltuvat poikkitaiteelliseen toimintaan. Musiikkia, elokuvanäytöksiä, tanssia ja taidenäyttelyitä – mahdollisuuksia on monia, Laitsaari maalailee.
Kulttuuritalo Sotkun toimijoiden mukaan tilat soveltuvat hienosti myös esimerkiksi pienimuotoisten livekeikkojen järjestämiseen.
– Täällä on joitakin keikkoja järjestettykin. Pienille keikoille tämä tila toimii todistetusti oikein hyvin. Sotkulla oli vuonna 2020 paripäiväinen striimattu festivaalikin, jossa oli peräti kahdeksan bändiä ja pari muutakin esiintyjää, sanoo Ismo Funke Hattu ry:stä.
– Ja toki ovet ovat avoinna myös täysin uudenlaiselle toiminnalle, jos kyseinen toiminta vain tilaan soveltuu, Ekoluoma lisää.
Toimijat painottavatkin, että kaiken Sotkulla tapahtuvan ei tarvitse olla kansalaisopiston tai Hattu ry:n toimintaa. He kannustavat mikkeliläisiä ottamaan rohkeasti yhteyttä, jos esiintymispaikalle tai kokoontumistilalle on tarvetta.
– Tietysti tavoite on, että tilan käyttöaste olisi mahdollisimman korkea. Annamme mieluusti tiloja käyttöön muillekin kuin kansalaisopiston ryhmille, mutta tietysti sillä edellytyksellä, että varauskalenterissa on tilaa. Tällä hetkellä tilaa ei kuitenkaan juuri ole, ja etenkin sali on tälle keväälle hyvin täyteen buukattu, Laitsaari sanoo.
Talo on edelleen avoin myös muulle yhdistys- ja harrastustoiminnalle.
– Yhdistykset ja seurat voivat kokoontua täällä kuten tähänkin saakka. Kaiken toiminnan ei tarvitse liittyä kulttuurin, Laitsaari huomauttaa.
Sotkun kevätkauden starttasi OUTS-teatterin tulkinta Moliéren Saituri-näytelmästä. Esityksen ensi-ilta oli jo parisen viikkoa sitten, mutta jäljellä on vielä muutama näytös: 24. helmikuuta kello 18, 26. helmikuuta kello 13 ja 28. helmikuuta kello 18.
Saiturin jälkeen vuorossa on nuorten teatteriryhmä Tarapaappan itse ideoima ja käsikirjoittama nykyteatteriesitys Love Scenario – Rakkauslauluja pimeästä. Se saa ensi-iltansa lauantaina 11. maaliskuuta.