Kuka olet?
– Olen Pekka Laiho. Minulla on yli 20 vuoden kokemus akupunktiohoitojen tekemisestä. Kouluttauduin vuosina 1997–2000 perinteisen kiinalaisen lääketieteen akupunktiohoitajaksi.
– Olen toiminut aiemmin myös 30 vuoden ajan urheiluhierojana Mikkelissä. Nykyinen yritykseni Pekan Akuhelppi on perustettu viime vuoden elokuussa.
Mitä akupunktio on?
– Akupunktio on tuhansia vuosia vanha ja käytetyin kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto. Akupunktiohoidossa potilasta käsitellään neuloilla tarkoin määritellyistä kehon akupunktuuripisteistä. Neulat stimuloivat akupisteitä, joka taas vähentää lihasjännitystä, lievittää kipua ja parantaa aineenvaihduntaa. Akupunktuuripisteitä on kaikkialla kehossa, mutta hoitopisteet valitaan ongelman mukaan.
Miksi jotkut pitävät akupunktiota hölynpölynä?
– Suomessa akupunktio on hoitomuotona vielä verrattain hyvin vieras. Ihmisillä ei välttämättä ole tietoa, että mitä kaikkea akupunktiolla voidaan hoitaa. Epätietoisuus puolestaan synnyttää ennakkoluuloja ja vääränlaisia mielikuvia.
– On myös ikävä asia, että itseään voi nimittää akupunktiohoitajaksi hyvin kepein perustein. Tässä työssä voi kuitenkin olla ammattilainen vasta sen jälkeen, kun takana on kunnon koulutus. Itselläni tuo koulutus kesti kolme vuotta. Epäammattimaiset akupunktiohoitajat voivat tehdä työssään virheitä, mikä taas väistämättä aiheuttaa sen kokemuksen, ettei akupunktiosta ole mitään hyötyä.
Millaisia akupunktioneulat ovat?
– Akupunktiossa käytettävät neulat ovat steriilejä, kertakäyttöisiä, teräksestä valmistettuja ja hyvin ohuita – niiden kesimääräinen paksuus vaihtelee 0,2 ja 0,35 millin välillä. Neulan paksuutta vaihdellaan sen mukaan, mitä kehon aluetta hoidetaan. Esimerkiksi korvien alueella käytetään kaikista ohuimpia neuloja ja pakaroiden alueella paksumpia.
Sattuuko akupunktio?
– Ei. Jos pistot tuottavat suurta kipua, silloin tehdään todennäköisesti jotain väärin. Jossain kohdin kehoa pistoa ei tunnu ollenkaan, mutta herkemmillä alueilla saattaa huomata pienen nipistyksen siinä vaiheessa, kun neula lävistää ihon. Akupunktion ei kuitenkaan missään nimessä kuulu olla kivuliasta.
Millaisia vaivoja akupunktiolla hoidetaan?
– Maailman terveysjärjestö WHO on listannut yli 400 oiretta ja sairautta, joita akupunktiolla voidaan hoitaa.
– Yleensä hoidon kohteena ovat tuki- ja liikuntaelimistön vaivat, kuten niska- ja hartialihasten kivut. Akupunktiolla voidaan hoitaa myös selkävaivoja, päänsärkyä, migreeniä, toiminnallisia vatsavaivoja, kolmoishermosärkyä ja unettomuutta. Näiden lisäksi hyviä hoitokohteita ovat esimerkiksi polvikivut, tenniskyynärpää ja luupiikki.
Kuinka kauan yksi hoitokerta keskimäärin kestää?
– Ensimmäisellä hoitokerralla tehdään perusteellinen haastattelun, jossa käydään läpi muun muassa potilaan terveydentilaa. Haastattelu on ensiarvoisen tärkeää, ja siksi ensimmäiseen hoitokertaan onkin hyvä varata aikaa kokonaisuudessaan noin tunti.
– Tavallisesti hoitokerta kestää hoidettavasta alueesta riippuen 20 minuutista 40 minuuttiin.
Kenelle akupunktio sopii?
– Lähtökohtaisesti jokaiselle. Lääkäri osaa kuitenkin arvioida, jos jonkin sairauden kohdalla akupunktio ei ole sopiva hoitomuoto.
Kuinka monta neulaa pistetään yhden hoitokerran aikana?
– Tarkoituksena ei ole tehdä asiakkaasta neulatyynyä. Akupunktiossa valitaan ne kaikista tärkeimmät pisteet, joihin neuloja laitetaan. Neuloja käytetään siis mahdollisimman vähän, keskimääräisesti 6–14 kappaletta hoitokertaa kohden. Jos neuloja laitetaan liikaa, voivat hoidon vaikutukset olla jopa negatiivisia, sillä ylimääräiset neulat voivat ärsyttää kehoa.
Onko akupunktiolla haittavaikutuksia?
– Haittavaikutukset ovat harvinaisia ja yleensä vähäisiä. Vähäisemmistä haittavaikutuksista yleisimpiä ovat mustelmat. Akupunktioneulaa ei kuitenkaan pistetä verisuoneen, joten mustelmatkin ovat hyvin harvinaisia. Yleisempää on, että hoidon jälkeen on raukea olo.
Teet myös tulineulahoitoja. Mitä se tarkoittaa?
– Tulineulahoito tehdään nimensä mukaisesti käyttäen kuumennettua neulaa. Sillä käsitellään hoidettava alue pikaisesti eikä neulaa jätetä ihoon. Tulineulalla voidaan hoitaa esimerkiksi lihas- ja jännekanavienvaivoja, tenniskyynärpäätä, iho-ongelmia ja akillesjänteen kipuja.
Missä työskentelet?
– Teen hoitoja kotikäynteinä Mikkelin ja Etelä-Savon alueella. Keskiviikkoisin minulla on käytössä hoitotila osoitteessa Savilahdenkatu 2A.
Kohtaatko työssäsi paljon neulakammoisia?
– Kyllä jonkin verran. Jos voin jollakin tapaa helpottaa asiakkaan pelkoa, teen sen. Jos hän pelkää neuloja, on tärkeää aloittaa hoito rauhallisesti, aina yksi neula kerrallaan. Tärkeää on kuulostella hoidettavan tuntoja – kysyä, että onko kaikki hyvin. Jos hoito ei syystä tai toisesta tunnu hyvältä, se voidaan keskeyttää.