Kukaan ei halua työskennellä paikassa, jossa ilmapiiri on huono.
Mikkeliläinen työyhteisö- ja hyvinvointivalmentaja Eeva Ojalehto tietää, millaisilla asioilla työyhteisön hyvinvointia voidaan parantaa ja mistä huonosti voivan työyhteisön tunnistaa.
– Jos työyhteisössä voidaan huonosti, voivat työntekijät olla ärsyyntyneitä, epäkohteliaita tai esimerkiksi hajamielisiä.
– Usein näissä työyhteisöissä on ongelmia jaksamisen kanssa. Työntekijät voivat olla pitkillä ja usein toistuvilla sairauslomilla. Se on ihan selkeä hälytyssignaali, Ojalehto tietää.
Ojalehto on valmentanut jo kymmenen vuoden ajan yrityksiä kohti parempaa työhyvinvointia.
Asiakkaina on ollut sekä pienyrityksiä että isoja organisaatioita. Kaikkia yrityksiä koskee koosta riippumatta sama ohje – kun työ sujuu ja työyhteisö voi hyvin, myös työnjälki on laadukkaampaa.
Ojalehto sanoo, että toimivassa työyhteisössä työntekijät kokevat psykologista turvaa. Se tarkoittaa sitä, työyhteisössä vuorovaikutus on avointa, ja myös vaikeat aiheet uskalletaan nostaa keskusteluun.
– Psykologisesti turvallisessa työyhteisössä työntekijä uskaltaa tehdä myös hallittuja virheitä ja olla oma itsensä ilman, että tarvitsee pelätä epäonnistumista.
Ojalehto painottaa, että myös omaa jaksamistaan on syytä tarkkailla, niin työssä kuin vapaalla. Arjen kiireissä oma hyvinvointi jää helposti muun touhun jalkoihin.
Koen, että työni on hyvin merkityksellistä.
Eeva Ojalehto
– Palautuminen on tärkeää, jotta työ ei kuormita liikaa. Sen vuoksi taukoja ja vapaapäiviä täytyy pitää. Välillä täytyy osata ottaa rennosti ja ihan vain levätä, Ojalehto huomauttaa.
Muun muassa näitä aiheita käydään läpi työyhteisövalmennuksessa, joka kestää yrityksestä ja valmennuksen teemoista riippuen yleensä tunnista kolmeen tuntiin. Tarjolla on myös sarjavalmennusta.
Valittavana on monenlaisia valmennusteemoja, aina mielen taidoista itsensä johtamiseen.
Ojalehdon yrityksen, Unelma Elämän, palveluihin kuuluu työyhteisövalmennuksen lisäksi paljon muutakin.
Yritys tarjoaa esimerkiksi elämäntaidon valmennusta, erilaisia retriittejä, meditaatiota, joogaa, työhyvinvointipäiviä, mindfulness-ohjausta ja hyvinvointikursseja.
Vuonna 2012 perustettu Unelma Elämä sai alkunsa Ojalehdon omien kokemusten inspiroimana. Hän oli itse aikoinaan uupunut ja väsynyt. Sen kautta hän ymmärsi, ettei väsymys ole pysyvää ja parantuu aikanaan.
– Aloin etsiä luonnollisia keinoja oman uupumukseni taltuttamiseen. Löysinkin niitä paljon. Mielen hyvinvointi alkoi kiinnostaa enemmän ja enemmän, joten aloin opiskella siitä lisää. Luonnollisilla menetelmillä voi vaikuttaa valtavasti omaan hyvinvointiin.
Jossain kohtaa Ojalehdolle heräsi ajatus, että hän haluaa jakaa tietoaan myös muille uupumuksen tai väsymyksen kanssa kamppaileville.
– Se tuntui hyvin luontevalta polulta. Ymmärsin, että tätä minä haluan tehdä.
Yrittäjyydestä Ojalehto ei kuitenkaan koskaan unelmoinut. Hän päätyi perustamaan yrityksen, koska ei keksinyt muutakaan reittiä toteuttaa työtään.
– En löytänyt Mikkelistä sopivaa yritystä, jossa olisin voinut tehdä sitä mitä haluan. Ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin perustaa ihan oma yritys. Polte oli niin kova, hän naurahtaa.
Yrittäjäksi ryhtymistä Ojalehto ei ole kuitenkaan katunut. Hänelle on tärkeää, että hän voi omalla työllään auttaa muita jaksamaan paremmin.
– Koen, että työni on hyvin merkityksellistä. On palkitsevaa nähdä, miten jonkun elämä lähtee menemään avullani parempaan suuntaan.
Ojalehto pitää luontoa itselleen korvaamattomana voimalähteenä, ja hän hyödyntää sitä myös työssään. valmennus sujuu hyvin myös metsässä tai vaikkapa puistossa.
– Käytännössä me menemme porukalla luontoon ja teemme luontoyhteyttä ja läsnäoloa syventäviä harjoitteita, hän selvittää.
Lisäksi tarjolla on esimerkiksi joogamatkoja ulkomaille ja valmennusta verkon välityksellä.
– Ja muutakin on, mutta kaikkia palvelujani ei kannata tässä alkaa luettelemaan. Niitä on nimittäin paljon, Ojalehto sanoo nauraen.
Koska Ojalehdon työ on liikkuvaa, ei hänellä ole fyysistä toimitilaa.
– Menen aina sinne, minne asiakas minut haluaa. Valmennuksia voidaan pitää työpaikan omissa toimitiloissa, jossakin erikseen vuokratussa tilassa tai esimerkiksi metsässä, hän päättää.