Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oman vaatebrändin perustanut Nina Lahtinen poimii inspiraatiota kukkakedoilta – Ruusa Design nojaa värianalyysiin, maalaisromantiikkaan ja vastuullisuuteen

Intohimo vaatteisiin, uuden kokeileminen ja mielenjuolahdus. Niiden päälle on rakennettu mikkeliläisen Nina Lahtisen luoma vaatebrändi, Ruusa Design.

Pellavamekkoihin keskittyneen brändin avajaisia vietettiin ystävänpäivänä Kenkäveron Taito Shopissa.

Lahtinen, 33, on ollut aina kiinnostunut muodista. Ajatus oman vaatebrändin perustamisesta heräsi viime kesänä, kun hän valmistui muotimarkkinoinnin opintolinjalta Helsinki Design Schoolista.

– Ensin ajattelin, että voisin tehdä töitä jollekin toiselle brändille, mutta sitten mieleeni tuli, että voisinhan kehittää jotakin aivan omaa. Sen idean jälkeen vauhti on ollut hurjaa, Lahtinen naurahtaa.

Ruusa Designin tuotteet ovat puhvihihoineen ja rusetteineen maalaisromanttista tyyliä.

Ensimmäiseen mallistoon Lahtinen on hakenut inspiraatiota kukkakedoilta, ja se näkyy erityisesti mekkojen värityksessä. Saatavilla on kahta mekkomallia viidessä eri värissä.

– Esimerkiksi kirkkaanpunaisen mekon väri on poimittu unikosta, vaaleanpunaisen lupiinista ja sinisen kissankellosta. Ei ole siis sattumaa, että malliston nimi on Kedon kukat.

Myöhemmin Lahtisen on tarkoitus laajentaa värikarttaa neutraalimpaan suuntaan.

– Tässä vaiheessa rahkeet riittävät pitämään yllä vain pientä valikoimaa, mutta minulla on unelma, että voisin tuottaa joka kaudelle jotakin uutta. Näillä näkymin ensi syksyksi on tulossa ainakin harmaata, kamelia ja villanvalkoista.

Missionani on luoda kestäviä vaatteita.

Nina Lahtinen

Lahtinen hyödyntää vaatteiden suunnittelussa värianalyysiä. Se on pukeutumisen menetelmä, joka auttaa löytämään ne värisävyt, jotka pukevat ihmistä kaikista parhaiten.

Värianalyysin mukaan ihmiset voidaan jakaa ihonsävyä analysoimalla neljään eri ryhmään: kevät-, kesä-, syksy- ja talvi-ihmisiin. Pääkategorioita on kaksi, lämpimät ja viileät ihot.

– Missionani on luoda kestäviä vaatteita, joista jokainen voi löytää itselleen parhaiten sopivan värin. Ruusa Designin verkkosivuilta löytyy ohjeita sopivimpien värien valintaan, Lahtinen neuvoo.

Hän huomauttaa, että jokainen saa tietysti ostaa sen värisen mekon kuin itse haluaa. Värianalyysiin ei ole mikään pakko takertua, mutta siitä voi olla paljon apua.

Vaatetuotannossa ekologisuus ja eettisyys ovat Lahtiselle tärkeitä. Sen vuoksi hän haluaa käyttää suomalaista työvoimaa. Ruusa Designin tuotteet valmistetaan Kuopiossa pientuotantona. Pellava tulee Euroopasta.

– Minulle on hyvin tärkeää, että tuotteen valmistaminen on mahdollisimman vastuullista sekä ympäristön että ihmisten näkökulmasta.

–Tuotantoomme osallistuvat henkilöt saavat työstään asianmukaisen palkan ja työskentelevät turvallisissa olosuhteissa normaalin työajan mukaisesti.

Lahtisen vastaa tuotteiden suunnittelusta ja esimerkiksi materiaalien valinnasta. Itse valmistamisen hoitaa ammattiompelija.

Yhden mekon ompleminen vie aikaa kokonaisen työpäivän verran. Osittain siksi Ruusa Designin tuotteet ovat keskimääräistä kalliimpia. Ihan jokaisen rahapussille ne eivät välttämättä sovi.

– Mekkojen hinnat ovat 400 ja 450 euron väliltä. Kotimaisuus, vastuullisuus ja laadukkuus maksavat myös yrittäjälle, mutta niistä en halua tinkiä.

Lahtinen uskookin, että Ruusa Designin pääkohderyhmä löytynee pääkaupunkiseudulta.

Tavoitteena on tulevaisuudessa tehdä myös kansainvälistä bisnestä.

– Olisi todella hienoa, jos viiden vuoden päästä olisimme edes jollakin tasolla kansainvälisesti tunnettuja. Ruotsi ja Tanska olisivat varmasti ensimmäisenä ne maat, joihin kannattaisi lähteä Suomesta kurkottamaan, hän maalailee.

Lahtinen tietysti toivoo, että brändi menestyisi myös kotikaupungissaan. Startti on ollut melko hyvä, sillä ensimmäiset mekot myytiin kivijalkamyymälästä jo avajaispäivänä. Liikettä on ollut myös verkkokaupassa.

– Näin hyvää alkua en uskaltanut toivoa. On jännittävää nähdä, mitä tapahtuu tästä eteenpäin.

Jo tässä vaiheessa on varmaa, että Ruusa Designin tuotteita myydään Taito Shopissa ainakin kesään saakka.

– Se on todella hieno juttu. Toivottavasti mikkeliläiset löytäisivät tuotteemme, Lahtinen toivoo.