Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Kenkäveronniemessä alkaa pian uusi aika – ja sinne on nyt kehitettävä jotain erittäin hineetä

Kenkäveronniemen maisemat muuttuvat ensi vuonna isosti ja peruuttamattomasti. 1960-luvun alkupuolella rakennettu, käytöstä jo poistettu jätevedenpuhdistamo puretaan ja tontti siivotaan odottamaan uutta maankäyttöä.

Luvassa on pitkä projekti, kun massiiviset teolliset rakennelmat maanalaisine putkistoineen ja isoine jätevesialtaineen hävitetään. Kenkäveronniemi näyttää pitkään työmaalta, kun purkujäte on tarkoitus varastoida vanhan putsarin tontille.

Tässä on taustalla ihan älyperäinen ajatus. Vanhan putsarin tiili- ja betonimursketta käytetään alueen maanrakennukseen. Murskaus on viisasta tehdä paikan päällä eikä kuljettaa tavaraa edestakaisin.

Purkaminen on oma hommansa, mutta vielä isompi asia odottaa sen projektin jälkeen, todennäköisesti vasta 2030-luvun alkupuolella, kun uutta Kenkäveronniemeä aletaan rakentaa.

Nyt on Mikkelissä uskallettava ajatella isosti ja rohkeasti kun mietitään, millaiselta Kenkäveronniemen pitäisi joskus näyttää.

Kehitysyhtiö Miksei ja Mikkelin kaupunki luonnostelevat parhaillaan Kenkäveronniemen tulevaisuutta. Visioissa on alue, joka yhdistää kauppaa ja liiketoimintoja sekä pysäyttää matkailijat juuri siihen paikkaan, ehkä vähän pidemmäksikin aikaa. Osana koko Satamanlahden uutta tulevaisuutta.

Hyvä peruslinja ajattelulle löytyy, kun katsotaan vanhan putsarin naapuriin. Sieltä löytyy Kenkävero ja sen vierestä Mikkelipuisto.

Molemmat ovat kiinnostavia ja jatkuvasti kehittyviä mikkeliläisiä matkailukohteita, joissa käy vuosittain kymmeniätuhansia vieraita.

On aivan selvää, että myös putsarin tontille tarvitaan jotain sellaista, joka kasvattaa Mikkelin matkailullista vetovoimaa ja tuo tänne ihmisiä ja rahaa. Jotakin, joka täydentää alueen jo olemassa olevaa tarjontaa ja tuo sille lisäarvoa.

Nyt on pistettävä mietintämyssy syvälle päähän. Mikkeliin on saatava jotakin aivan uutta, tälle seudulle omaleimaista ja mielenkiintoista. Sellaista, jonka perässä matkustetaan pitkästäkin matkasta ja tehdään se vielä uudestaankin.

Ideoinnissa on pidettävä mielessä luontaiset vahvuutemme; puhtaat vedet, ympäröivä järvimaisema, hyvä ruoka sekä erinomaiset luontoliikuntamahdollisuudet. Ja se, että on löydettävä sellaisia investoreita, jotka uskovat näihin asioihin.

Ajatustyön aika on nyt. Hurjimmatkin visiot on otettava esiin ja seulottava niistä Mikkelille vetovoimainen matkailuvaltti. Mihinkään muuhun tarkoitukseen Kenkäveronniemeä ei pidä haaskata.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.