Vuoden alussa käyttöön otettu Mielen ja kuntoutuksen talo Pirttiniemenkadulla on tuonut monenlaista parannusta sosiaali- ja terveysalan palveluihin Mikkelissä. Saman katon alta löytyy nyt paljon sellaista, joka aikaisemmin oli hajallaan pitkin kaupunkia.
Mielen ja kuntoutuksen talosta on saanut uudet tilat myös sairaalakoulu. Valoisat, avarat ja toimivat tilat saavat kiitosta sekä opettajilta että oppilailta, ovathan ne sairaalakoulun historian ensimmäiset nimenomaan opetuskäyttöön alusta asti suunnitellut tilat.
– Olemme erittäin tyytyväisiä näihin tiloihin. Vanhoissa tiloissa oli sisäilmaongelmia, vaikka ne muuten olivat kohtuullisen toimivat.
– Myös oppilaat ovat ottaneet nämä tilat hyvin vastaan, vaikka aluksi oli pientä epäröintiä sen suhteen, onko muutto hyvä juttu ollenkaan. Vielä tutustumiskäynnillä moni oli sitä mieltä, että olisi jäänyt Moisioon, mutta täällä on mieli muuttunut.
Yksi hyvä asia sentään jäi Moisioon, josta sairaalakoulu muutti vuoden alussa pois.
– Moision alueen luontoa jäi moni kaipaamaan, samoin liikuntamahdollisuuksia. Mutta toisaalta täällä me olemme keskellä kaupunkia ja muita ihmisiä ja tästä on helppo lähteä käymään esimerkiksi kirjastossa tai taidenäyttelyssä, kertoo opettaja Outi Autere.
Sairaalakoulu yhdistää ala- ja yläkoululaisten opetukset saman katon alle, mutta eri tiloihin. Autereen ja Tanja Kuismala-Kähärin opetuksessa ovat yläkoululaiset eli 7-9 -luokkalaiset, joita tällä hetkellä opiskelee sairaalakoulussa 16 oppilasta.
Sairaalakoulua käyvät koululaiset, joiden opiskelu ei suju tavallisen koulun tiloissa. Osa käy koulua kotoa käsin, osa on samassa talossa olevalla nuorisopsykiatrian osastolla vaihtelevan mittaisilla hoitojaksoilla.
– Täällä edetään nuorten ehdoilla. Voimme antaa henkilökohtaista tukea ja opetusta ja täällä on myös luokkien yhteydessä eriyttämistilat kahdelle henkilölle. Niissä voi opiskella 1-2 henkilöä itsenäisesti tai sitten yksi oppilas ja hänen koulunkäynnin ohjaajansa, kertoo Kuismala-Kähäri.
– Meillä on todella ammattitaitoiset, nuorten kanssa upeasti toimeen tulevat ohjaajat Suvi Komppa, Jonna Reinikainen ja Katja Romo, täydentää Autere.
Oppilaiden välitunnit menevätkin usein mukavasti, kun ohjaajien kanssa voi pelata tai jutella muistakin kuin kouluasioista.
Nuoret suorittavat sairaalakoulussa normaalia peruskoulun oppimäärää. He ovat kukin oman koulunsa kirjoilla, opetus vain tapahtuu toisen koulun tiloissa lyhyemmän tai pidemmän aikaa.
– Tämä on kuntouttavaa opetusta. Osa oppilaista palaa tietynmittaisen jakson jälkeen omaan kouluunsa, osa käy täällä pidemmän aikaa, kertovat opettajat.
Koulupäivät ovat normimittaisia, mutta niiden pituutta voidaan säätää tarpeen mukaan.
– Täällä me kykenemme reagoimaan hyvinkin nopeasti, jos oppilaalla on tarvetta siihen, kertoo Autere.
Sairaalakoulussa on kaksi luokkahuonetta, joiden yhteydessä on eriyttämistilat. Suuresta aulasta saadaan kolmas luokkatila, jos siihen on tarvetta. Sairaalakoulun tiloihin kuuluvat lisäksi neuvotteluhuoneet, toimistotilat sekä lepohuoneet.
Oppilaat ovat viihtyneet sairaalakoulussa, vaikka uusiin tiloihin vielä totutellaan. Jutuntekopäivänä tunnelmat ovat hyvät aamupäivän opiskelun kallistuessa lopuilleen.
– On tämä ihan nice. Moisiossa tosin oli enemmän luontoa, sanoo yksi.
– Täällä on käytännölliset ja avarat tilat. Ja rauhallisempaa kuin tavallisessa koulussa, jatkaa koulukaveri.
Haastatteluhetki alkaa olla ohi ja alkaa valmistautuminen ruokailuun. Sen laatu ja maku jakaa mielipiteet, kuinkas muuten. Niinhän se kouluruoka aina.
– Tämä on hieno sijainti sairaalakoululle. Täällä pystytään kohentamaan myös sosiaalisia taitoja ja täällä moni nuori saa koulunkäynnistä ihan uudella tavalla kiinni, jos opiskelu on välillä päässyt vähän kärsimään, Kuismala-Kähäri päättää.