Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä, päättäjä | Kotiseudun parhaaksi – Keskustan Kirsi Olkkonen korostaa, että yksin ei pärjää vaan politiikka on yhdessä tekemistä eri puolueiden kesken

Kuka olet?

– Olen Olkkosen Kirsi, keskustan kaupunginvaltuutettu, ylioppilas ja agrologi. Olen Juvalta kotoisin ja asun maatilalla Ristiinan Koljolassa.

– Perheeseeni kuuluvat aviomies Jouni sekä tyttäremme Eveliina ja Emilia.

– Liikunta ja luonnossa liikkuminen ovat lähellä sydäntäni.

Mitä teet työksesi?

– Meillä on maatila ja olen metsätalouden harjoittaja.

– Teen myös matkailuun liittyviä töitä, kuten matkailijoiden opastusta sekä erilaisia hanketöitä. Olen koko työelämäni ollut erilaisissa myynnin ja markkinoinnin tehtävissä.

Mitä luottamustoimia sinulla on?

– Olen Mikkelin kaupunginvaltuutettu ja Keskustan ryhmäpuheenjohtaja.

– Olen myös Etelä-Savon maakuntahallituksen jäsen, Etelä-Savon hyvinvointialueen valtuutettu sekä Etelä-Savon yleisurheilun hallituksen ja Ristiinan Urheilijoiden johtokunnan jäsen.

– Työväen näyttämöpäivien hallituksen jäsen olen myös.

Miksi läksit kunnallispolitiikkaan?

– Kiinnostuksesta yhteiskunnallisiin asioihin, joka heräsi kotoa. Isäni oli mukana kunnallispolitiikassa ja politiikasta keskusteltiin paljon kotona ja siitä se kipinä lähti.

– Aluksi olin Keskustanuorissa mukana tukemassa muun muassa Timo Kietäväistä ja Olli Rehniä. Lopulta rohkenin ehdokkaaksi kuntavaaleihin ja eduskuntavaaleihin. Eduskunta jäi suureksi haaveeksi, mutta kunnallispolitiikassa olen saanut vaikuttaa.

– Syy kunnallispolitiikkaan lähtemiseen oli halu vaikuttaa kuntalaisten, oman kunnan ja alueiden asioihin ja kehittämiseen.

Mikä ratkaisi puoluevalintasi?

– Samanhenkiset ystävät Juvan lukion aikaan, keskustelut heidän kanssaan ja kodin perintö. Keskustan arvot, kuten paikallisesti toimiminen, tasa-arvo, toisista välittäminen, tulevien sukupolvien huomioon ottaminen, kohtasivat omani.

– Sivistyspolitiikka ja nuorten asiat, kuten mahdollisuus kaikille opiskella, peruskoulu-uudistus toteutettiin kouluaikanani.

Millaisia asioita haluat edistää?

– Niitä on monia. ”Kotiseutumme parhaaksi” on mottoni.

– Ajattelen myös, että yksin ei pärjää, vaan politiikka on yhdessä tekemistä eri puolueiden kesken.

– Itselleni tärkeitä ovat arjen sujuvuuteen liittyvät asiat, kuten infra; tiet, kadut, sähköverkot ja tietoliikenneyhteydet pitää olla kunnossa koko Mikkelin alueella, niin taajamissa kuin maaseudulla. Puu- ja muut kuljetukset eivät toimi, jos tiet ei ole kunnossa eikä matkailua voi kehittää, jollei kohteisiin päästä.

– Kaupunkimme vahvuus on monipuolinen koulutus ja tutkimustoiminta. Olen vieläkin surullinen, kun Otavan perinteikäs maatalous- ja puutarhaoppilaitos loppui.

– Näen tosi tärkeänä vanhusten erilaisten palvelu-, hoito- ja asumismuotojen kehittämisen sekä omaishoitajien työn tukemisen, meidän on huolehdittava meitä edeltäneestä sukupolvesta.

– On tosi tärkeää satsata hyvinvointiin ja jaksamiseen, siksi jaksan puhua ulkoilu- liikunta- ja harrastuspaikkojen ylläpidosta.

Miten kuvailet itseäsi?

– Olen sovitteleva ja toisia kuunteleva. Olen huumorintajuinen ja sillä selviää vaikeistakin asioista.

– Iän myötä yritän hiljentää vauhtia ja nauttia vapaasta.

Mikä saa sinut iloiseksi?

– Kyllä se on perhe ja ystävät. Kun näen kotini koivukujalla tyttärieni tulevan kotiin.

– Rakastan uimista järvissä, nuotiolla istumista ja mökillä oleilua, ei kiirettä mihinkään. Myös torikahvilassa jutustelua ja ajatusten vaihtoa eri asioista.

– Suomalaisten urheilijoiden menestyksestä, työ on ollut kova, jotta menestytään. Viimeksi Jasmin Kähärän MM-kulta alle 23-vuotiaiden hiihdon sprintissä.

Entä murheelliseksi?

– Sota Euroopassa, se on pelottavaa.

– Nuorten pahoinvointi ja vanhusten yksinäisyys, sitä on liian paljon.

– Lupausten pettäminen.

Miten lataat akkujasi?

– Vietän aikaa luonnossa ja järven rannalla. Uinti järvessä on jokapäiväistä kesällä, sinne unohtuu huolet ja murheet.

– Olen myös löytänyt pyöräilyn. Olemme vuosia kerran viikossa toteuttaneet kyläpyöräilyn kylällä. Pyöräily lataa akkuja ja porukassa vaihtuu kuulumiset.

Mistä et luovu mistään hinnasta?

– Talkootoiminnasta, sillä on saatu kotalaavu kylälle ja rakennettu kylätalo.

– Nyt rakennetaan porukalla Sotakoulua ja suunnitellaan saunaa Ristiinaan. Pidetään urheilukilpailuja. Talkoot ja yhteisöllisyys on itselle voimaannuttavaa ja paljon antavaa.

Kehu toisen puolueen päättäjä!

– Niitä on monia, haluan ensin nostaa esiin kaikki ryhmäpuheenjohtajat. Kaikilla on tavoitteena Mikkelin menestys ja talouden kuntoon saattaminen. Keskusteluyhteys on ollut viime aikoina hyvä.

– Lisäksi nostan esille Seppälän Arton (sd.). Hänellä on vuosien kokemus politiikasta, erittäin laajat verkostot ja hän käyttää niitä Mikkelin asioiden eteenpäin viennissä. Arto näkee yhteistyön merkityksen. Arton kanssa on helppo keskustella, emme ole aina samaa mieltä asioista, mutta ratkaisuja haetaan.

Kehu Mikkeliä!

– Mikkeli on ihmisen kokoinen kaupunki Saimaan rannalla, jossa on hyvä asua, elä ja yrittää. Mikkeli on laaja maaseutukaupunki, jossa on myös teollisia työpaikkoja. Mikkelistä löydät erilaisia asumismahdollisuuksia niin taajamista kuin maaseudulta.

– Sykkivä kaupungin keskusta, mutta myös elävät kaupunginosat ja pitäjät. Täällä on hienoa järviseutua, historiaa ja hyviä ruokapaikkoja.

– Lisäksi pääsee nauttimaan loistavasta konserttitarjonnasta Mikaelissa ja teatterielämyksistä Mikkelin teatterissa ja kesäteattereissa.

– Matkat eri paikkoihin ovat lyhyet, olet keskellä kaikkea.

Juttusarjassa mikkeliläiset kuntapäättäjät kertovat itsestään ja asioista, jotka ovat heidän sydäntään lähellä.