Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

30 vuotta | Ristiinan Ammattirealisointi myy kenkiä, veneitä ja melkein kaikkea siltä väliltä – konkurssipesien tavarakaupalla aloittanut firma on kasvanut monialaiseksi

Vuonna 1993 Suomi ui syvässä lamassa. Moni yritys ajautui konkurssiin ja konkurssipesien hoitajat joutuivat etsimään tahoja, joiden kautta pesään jäänyttä omaisuutta voitaisiin realisoida.

Tilanteessa avautui mahdollisuuksia uudenlaiselle liiketoiminnalle. Se toimi lopullisena lähtölaukauksena myös Ristiinan Ammattirealisointi Oy:lle, joka tänä vuonna siis juhlii kolmikymppisiään.

– Isäni Ossi Auvinen oli hoitanut vastaavia töitä asianajotoimistoille jo 80-luvun puolella, joten realisointibisnekseen meno oli luonteva ratkaisu, kertoo yrittäjä Janne Auvinen.

Luontevaa oli myös nuoremmalle Auviselle lähteä isän jalanjäljille.

– Olin jo pojasta asti kulkenut isän perässä kaupalla ja käytyäni ammattikoulun rakennuslinjan ja armeijan lähdin 19-vuotiaana perustettuun yritykseen mukaan, taustoittaa Auvinen, joka on Auvisen suvussa jo neljännen polven yrittäjä.

Ristiinan Ammattirealisointi aloitti nimensä mukaisesti ostamalla konkurssipesiin jäänyttä irtainta tavaraa ja myymällä sitä eteenpäin.

– Aluksi myimme myös käytettyä tavaraa, mutta se puoli on jäänyt, käytettyjä veneitä lukuun ottamatta, Auvinen sanoo.

Realisointibisnes muodostaa vuonna 2023 enää kolmanneksen Ristiinan Ammattirealisoinnin liiketoiminnasta. Mäntyharjuntien myymälässä on kaupan suurinakin kuormina ostettuja valmistajien loppueriä.

– Italiasta ostamme paljon tukkureilta. Vuonna 2021 meille tuli kymmenen rekkakuormallista eli 400 lavallista vaatetavaraa, yhteensä 250 000 tuotetta, kuvailee Auvinen ostettavia eriä.

Mökkipitäjien asukkaat pitävät meidät pystyssä kesäkaudella.

Janne Auvinen

Suosituimpia Ristiinan Ammattirealisoinnin myyntiartikkeleita ovat kengät, erityisesti työjalkineet.

– Työjalkineita ja työvaatteita meiltä käydään hakemassa ympäristökunnista ja kauempaakin. Ostajissa on yksityishenkilöitä, mutta kyllä niitä menee paljon ammattilaisille ja yrityksille.

– Turvajalkineista meidät erityisesti tunnetaan. Niitä toin jo 90-luvun puolella Italiasta. Nykyiset työasut suunnitellaan jo niin trendikkäiksi ja hyvännäköisiksi, että niissä kehtaa liikkua työpaikan ulkopuolellakin, Auvinen sanoo.

Asiakkaita tulee läheltä ja kaukaa.

– Maakunnan mökkipitäjien asukkaat pitävät meidät pystyssä kesäkaudella.

Vakioasiakkaiden lisäksi satunnaisempiakin kävijöitä riittää Lappeenrannantien ja Mäntyharjuntien risteyksessä sijaitsevaan tavararikkaaseen myymälään.

– Vieläkin tulee asiakkaita jotka sanovat että kun kymmenen vuotta on ajettu tästä ohi niin nyt tultiin käymään.

Ristiinan Ammattirealisointi Oy pitää nykyään sisällään myös vuonna 2010 Saimaa Lakemotors -aputoiminimen, jonka alla tehdään jo itse asiassa suurin osa bisneksestä ja jonka tiloissa Auvinenkin viettää valtaosin työpäivänsä.

– Pienkoneet ja veneet muodostavat noin kaksi kolmasosaa liikevaihdostamme. Mönkijöistä ja crossipyöristä ja pienraudasta se alkoi, mutta viimeiset viisi vuotta olemme panostaneet veneisiin sekä vesijetteihin.

– Me myymme mökkikäyttöön sopivia, noin viisimetrisiä veneitä yhteysajoon, huviajeluun sekä kalastukseen. Ja tietysti perämoottoreita. Tarjoamme myös talvisäilytyspaikkoja ja paikallisen Marko Paunosen kautta huoltopalvelut veneille ja moottoreille, luettelee Auvinen.

Vesijetit ovat myös olleet viime vuosina suosittuja. Sillä puolella Auvisella on muutakin toimeliaisuutta, sillä pojan harrastuksen kautta hän on päässyt sisälle myös kisajärjestäjän hommiin.

Verkkokauppaa Auvisen yritys tekee monella tavalla. Saimaa Lakemotorsin käytettyjä veneitä on myynnissä nettivene.com -sivustolla ja Ristiinan Ammattirealisoinnin tuotteita myydään huutokaupat.com -verkkosivujen välityksellä.

– Sitä kautta teemme paljon kauppaa hiljaisempana talvisesonkina. Lakemotorsin oma verkkokauppa on uudelleen kehitteillä vanhojen kaaduttua teknisen vian takia ja avautumassa pikkuhiljaa helmikuun aikana, Auvinen kertoo.

Kysymys siitä, mitä Ristiinan Ammattirealisointi Oy:lle kuuluu kymmenen vuoden päästä, 40-vuotissyntymäpäivänä, saa yrittäjän mietteliääksi.

– Viime vuosina on tullut niin paljon muutoksia, ettei uskalla kovin pitkälle arvata. Korona pysäytti meilläkin kaupankäynnin kuin seinään ja nyt sota on saanut kuluttajat varovaisesti ja kohonneet kustannukset vaikuttavat nekin kaikkeen.

– Itselläni on alustava suunnitelma siitä, että kun parin vuoden päästä tulen 50 vuoden ikään, alkaisin vähän höllentää tahtia. Viime vuodet on tehty töitä 24/7 ja kesäkaudella päivät ovat tosi pitkiä, sanoo Auvinen, joka tällä hetkellä työllistää itsensä lisäksi avovaimonsa ja poikansa. Sesonkiaikana töissä on lisäksi 3-4 kausityöntekijää.

– Parhaimmillaan tässä on ollut töissä 15 palkattua henkilöä, hän sanoo.