Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvässä seurassa | Sairilan Ratsastajien toiminnan ytimessä ovat hevosmiestaitojen lisääminen ja hevosen hyvinvointi – ”Hevonen ottaa jokaisen vastaan omana itsenään”

Kuka olet?

– Olen Eija Wall ja toimin Sairilan Ratsastajien puheenjohtajana neljättä vuotta.

– Hevoset ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja ratsastus on hieno laji, jossa kiehtoo jatkuva oppimisen mahdollisuus ja yhteistyö hevosen kanssa.

Mitä seurasi tekee?

– Sairilan Ratsastajat ry (SarRa) on vuonna 1991 perustettu perinteikäs ja aktiivinen ratsastusseura.

– Seura toimii tiiviissä yhteistyössä kaupungin ainoan Suomen Ratsastajainliiton hyväksymän ratsastuskoulun, Relanderin Ponitallin kanssa.

– SarRa on Suomen Olympiakomitean tunnustama Tähtiseura lasten ja nuorten sekä aikuisten toiminnan osalta. Olemme viides ratsastusseura Suomessa, jolle on myönnetty tämä laatuseuraluokitus ja olemme siitä kovin ylpeitä.

– Seuran tarkoitus on edistää ratsastusharrastusta tarjoamalla jäsenilleen kilpailutoimintaa, koulutusta, retkiä ja kerhotoimintaa. Seura ei järjestä varsinaisia ratsastustunteja.

– Hevosmiestaitojen lisääminen ja hevosen hyvinvoinnin varmistaminen ovat seuran toiminnan ytimessä. Seuran aktiivinen, kaikille 7-12- vuotiaille suunnattu Junnukerho keskittyykin hevosmiestaitojen ja hevosen turvallisen käsittelyn opetteluun. Kerho on erinomainen tapa aloittaa hevosiin ja ratsastusharrastukseen tutustuminen.

– Seuran toiminta pohjautuu vahvasti arvoihin, joita ovat yhteisöllisyys ja tasavertaisuus. Kaikki ovat tervetulleita mukaan ja toimintaa järjestetään yhdessä, talkoilla.

– Kaikille avoimet ja maksuttomat tapahtumat, kuten sunnuntaina 19.2 klo 14-16 Relanderin Ponitallilla järjestettävä Talvitempaus toteuttaa juuri tätä ajatusta. Kutsunkin kaikki kaupunkilaiset lämpimästi mukaan koko perheen mukavaan ulkoilmatapahtumaan!

Kenelle seuranne toiminta on suunnattu?

– Kaikenikäisille hevoista ja ratsastuksesta kiinnostuneille harrastajille.

Kuinka paljon teillä on aktiiviharrastajia?

Ratsastus lisää hyvinvointia.

Eija Wall

– Aktiiviharrastajia on tällä hetkellä noin 230 ja kaikki ikäryhmät ovat tasapuolisesti edustettuna eli puolet jäsenistä ovat lapsia tai nuoria ja puolet eri-ikäisiä aikuisia.

Miten toimintaanne pääsee mukaan?

– Toimintaan, vaikka talkooavuksi tapahtumiin tai kilpailuihin, pääsee mukaan ilmoittamalla kiinnostuksestaan vaikkapa sähköpostilla johtokunta@sairilanratsastajat.net

– Jos haluaa osallistua koulutuksiin tai aloittaa ratsastamisen tulee liittyä seuran täysjäseneksi tai perhejäseneksi. Täysjäsenen vuosittainen jäsenmaksu on 55 e (alle 18-vuotias) tai 62 e (yli 18-vuotias). Perhejäsenet vastaavasti 30 tai 35 e.

– Jäseneksi liitytään www.sairilanratsastajat.net sivustolta löytyvän sähköisen jäsenhakemuksen kautta. Jäsenmaksu sisältää kattavan vakuutuksen, kilpailuoikeuden, Hippos-lehden, alennuksia Relanderin Ponitallin ratsastustunneista sekä alennuksia muilta yhteistyökumppaneilta kuten Hankkija ja Specsavers sekä kaikki seuran järjestämä koulutus-, retki- ja kerhotoiminta.

– Jäseneksi on mahdollista ryhtyä myös kannatus- tai yhteisöjäsenenä.

– Ratsastustunneista kannattaa kysellä suoraan Relanderin Ponitallilta.

Mitä vaaditaan, että voi aloittaa harrastamisen seurassanne?

– Erityisiä vaatimuksia ei ole, että voisi aloittaa harrastamisen seurassamme, kiinnostus hevosiin ja lajiin riittää.

– Junnukerhon alaikäraja on 7 vuotta. Ratsastuksen aloittamisen alaikäraja yhteistyötallilla on 3 vuotta. Tästä iästä alkaen harrastaminen talutustunneilla on mahdollista. Yläikärajaa ei ole.

Tarvitaanko omia varusteita?

– Varsinaisen ratsastuksen aloittamiseen ei tarvita erityisiä omia varusteita, joustavat mukavat housut ja korolliset ja varrelliset kengät, kuten kumisaappaat on hyvä olla sekä jonkinlaiset hanskat. Yhteistyötallilta on mahdollista lainata kypärää ja turvaliiviä.

Miten seuranne palvelee edistyneempää harrastajaa?

– Seura pyrkii järjestämään kaikille ikäryhmille ja taitotasoille sopivaa ratsastusta tukevaa toimintaa.

– Relanderin Ponitalli tarjoaa edistyneemmän taitotason harrastajille ryhmätunteja, kursseja ja yksityistunteja.

Onko seurallanne kilpailutoimintaa?

– Seuramme järjestää aktiivisesti kilpailutoimintaa. Tämän vuoden toimintasuunnitelmaan kuuluu neljät viralliset kilpailut. Kaksi kilpailua keskittyy esteratsastukseen ja kaksi kouluratsastukseen. Kilpailut ovat avoimia kaikille lajin harrastajille, ei vain oman seuran jäsenille.

– Seuramme on ollut jo pari vuotta aktiivinen Kaakkois-Suomen Ratsastuskouluoppilaiden mestaruuskilpailuiden järjestäjä, jonne kilpailijoita on tullut pitkänkin matkan takaa. Yleisö on aina tervetullut kannustamaan ja nauttimaan hyvän buffan antimista.

Millaisia kustannuksia harrastamisesta tulee?

– Kustannukset riippuvat paljon siitä, kuinka monta kertaa viikossa ratsastaa, osallistuuko kursseille ja yksityistunneille tai kilpaileeko. Harrastus on edullisempaa, jos sitoutuu kausikorttiin, kertamaksujen sijasta.

– Yhteistyötalli hinnoittelee ratsastustunnit ja niiden kustannukset löytyvät www.relanderinponitalli.fi sivustolta. SarRan jäsenet saavat niistä alennusta. Jäsenmaksu on vuotuinen kustannus, jos haluaa harrastaa ratsastusta.

Miksi kannattaa harrastaa ratsastusta?

– Hevonen ei arvota, se ottaa jokaisen vastaan omana itsenään. Hevonen opettaa todellista läsnäoloa, joka on tärkeä taito kaikille.

– Ratsastus on taitolaji, jossa pääsee haastamaan itseään ja taitojaan joka ikinen kerta, kun nousee hevosen selkään.

– Ratsastus on yhteisöllinen laji, joka lisää hyvinvointia niin fyysisellä, psyykkisellä kuin sosiaalisellakin elämän alueella.

Mainitse tunnettu seuranne edustaja!

– Jokainen edustaa seuraa omalla taitotasollaan ja kyvyillään. Jotkut tekevät seuraa tunnetuksi kilpailuissa, toiset ansiokkaan vapaaehtoistyönsä kautta. Useimmat jäsenet tunnetaan iloisesta ja kannustavasta asenteesta, mistä syntyy mukava ilmapiiri harrastaa.

Juttusarjassa esitellään mikkeliläisten harrasteurheiluseurojen toimintaa ja kerrotaan, mitä ne tarjoavat aloittelijalle ja vähän edistyneemmälle lajin harrastajalle.