Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Kulttuuri pitää Mikkelin elävänä – meidän on siis pidettävä kulttuuri elävänä Mikkelissä

Työväen Näyttämöpäivien aikaan sen taas huomasi. Sen, miten valtava vaikutus kulttuurilla on Mikkelin elämään.

Näyttämöpäiväviikonloppuna kadut kuhisivat väkeä, tutut tapasivat toisiaan ravintoloissa, kahviloissa ja hotelleissa. Yöelämä sai kaivatun piristysruiskeen keskelle kuivinta talvisesonkia.

Siinä viikonlopussa oli paljon sellaisia arvoja, joita ei voi rahassa mitata. Positiivista pöhinää, kanssakäymistä, yhteisöllisyyttä ja ihmisläheisyyttä.

Mutta myös paljon sellaista, jonka voi mitata rahassa. Mikkeliläisiä palveluja käytettiin. Paikkakunnan yrityselämä hyötyi.

Nyt kun mennään valoa kohti, näyttää muutenkin hyvältä kulttuurielämän suhteen.

Luvassa on vilkas ja tasokas keikkakevät mikkeliläisissä ravintoloissa, niin keskustassa kuin vähän kauempanakin. Siihen kun vielä lisätään Mikaelin häkellyttävän runsas musiikkitarjonta, niin ei tarvitse kyllä iltojaan kotona istua viihteen puutteessa. Omaa kaupunginorkesteriamme ei sovi tässä sivuuttaa sitäkään.

Mikkelin Teatteri kerää kehuja Murhaloukustaan. Taidemuseossa ja Valokuvakeskuksessa on hienoja näyttelyjä, monista muista pienemmistä puhumattakaan.

Ja kun tähän vielä pistetään päälle moninainen harrastajakulttuuri, niin johan on!

Menkää hyvät ihmiset toteamaan, miten monenlainen kulttuuri Mikkelissä elää ja voi hyvin! Siitä tulee hyvälle mielelle ja sivistyy!

Kulttuuri on aina ollut Mikkelin suuri vahvuus. Jos ajatellaan tapahtumia, jotka ovat tuoneet Mikkelille maanlaajuista tunnettuutta, on niistä valtaosa nivoutunut tavalla tai toisella kulttuurin ympärille, jo muinaisista laulujuhlista alkaen.

Sittemmin meillä on ollut Rapua ja Muikkua (niissäkin oli kaikenlaista kulttuuria, vaikka välillä meni juopotteluksi), valtakunnallisia jazz-päiviä, Dinosaurockia, Jurassic Rockia, balettijuhlia ja ties mitä. Tänä päivänä meillä on uuteen nousuun ponnistaneet Mikkelin musiikkijuhlat, josta kasvaa aina vain kirkkaampi helmi Mikkelin kulttuurikesään.

Tällaista settiä ei synny ilman tekijöitä. Ja niitä tekijöitä kasvaa vain yhteisössä, joka paitsi tunnustaa kulttuurin aineettomatkin arvot, on myös valmis niihin satsaamaan.

Siksi Mikkelin on pidettävä kaikin keinoin kiinni arvokkaasta kulttuuriperinnöstään ja -tarjonnastaan. Meillä on oltava oma kaupunginorkesteri, musiikkiopisto, ammattiteatteri, hieno ja toimiva Mikaeli ja taidemuseo, joka toivottavasti mahdollisimman pian pääsee evakkotiloistaan pois.

Kulttuuri tuo tänne ihmisiä ja pitää ihmisiä täällä. Kulttuuri pitää Mikkelin elävänä. Siksi meidän pitää pitää kaikenlainen ja kaikentasoinen kulttuuri elävänä Mikkelissä.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.