Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkeliläisen Kaj Lindströmin osaamiseen luotetaan Toyotan rallitallissa – "Menestyksen edellytys on pienimpienkin yksityiskohtien pelaaminen kitkattomasti"

Toyotan rallitallin mikkeliläisellä urheilutoimenjohtajalla Kaj Lindströmillä on käynnissä jo kuudes kausi nykyisessä työssään.

Monte Carlossa tammikuussa Sebastian Ogier ja Kalle Rovanperä ottivat erinomaisen kaksoisvoiton ja kaikkaan neljä Toyotaa ajoi kuuden parhaan joukkoon.

Voitto tähtäimessä Toyota lähtee myös tällä viikolla ajettavaan Ruotsin ralliin.

– Viime vuoden saavutuksista ei oteta paineita. Tehdään kaikki niin hyvin kuin osataan. Uskon sen riittävän tänäkin vuonna laadukkaisiin suorituksiin.

Lindström muistuttaa, että kauteen 2022 valmistautuminen poikkesi totutuista kuvioista aika tavalla. Hybridiyksikkö tuli polttomoottorin rinnalle kasvattamaan auton voimantuotantoa.

– Moottorit ovat edelleen autovalmistajien omaa tuotantoa. Hybridiyksiköt ovat FIA:n päätöksellä kaikilla samanlaisia, Compact Dynamicsin yksiköitä.

Toyotalla onnistuttiin Lindström mielestä hyvän valmistautumisen ansiosta viime kaudella muita paremmin. Priimaan tähdätään luonnollisesti edelleen.

Olen hyvilläni, että osaamiseeni luotetaan.

Kilpailu alan huipulla on kovaa. Voitoista ja kärkisijoista tulee kovaa vääntöä ja sekuntipeliä. MM-ralleissa Toyotan autoja kuljettavat koko kauden Rovanperä ja Elvin Evans. Ogier ja japanilainen Takamoto Katsuka jakavat kolmannen auton vuoroillaan. Kolmesta autosta kahden sijoitukset ynnätään merkkien välisessä kilvassa.

Urheilutoimenjohtajan tehtäväkenttä on moni-ilmeinen.

– Menestymisen perusedellytys on pienimpienkin yksityiskohtien pelaaminen kitkattomasti niin kilpailutilanteissa kuin rallien välillä.

– Rallit ovat pienempi osa ajankäytöstä. Kilpailuja ennen ja niiden välissä tehdään iso määrä näkymätöntä duunia vähintään kolmen viikon verran.

Euroopassa kilpailtaessa autot ja koko muu tarvittava kalusto siirretään rekoilla, joita kertyi 13, kun avaukseen Monte Carloon varustauduttiin. Kaukomatkoille autot kuljetetaan lentorahteina.

Euroopassa kilpailtaessa Toyotalla on sadan hengen tiimi henkilökuntaa, kaukomaissa hieman vähemmän.

Toyota Gazoo Racing World Rally Teamissä työskentelee noin 250 henkeä. Yrityksen toimitilat sijaitsevat Jyväskylässä.

Rallikausi on pitkä ja kysyy kaluston ja tekniikan luotettavuutta. MM-ralleissa on tiukat tekniset raamit, joilla säädellään kuljettajakohtaisesti kauden aikana. Moottorin saa vaihtaa kaksi kertaa, korin kolme kertaa ja hybridiyksikön yhdeksän kertaa. Raamien ylittämisestä seuraa aina kuljettajakohtainen aikasakko.

Toyotan urheilutoimenjohtajana Lindström on työskennellyt 2017 lopulta alkaen. Hän kiertää luonnollisesti kaikki MM-rallit ja on maailmalla noin 150 päivää normaalivuosina.

– Se on hieman vähemmän kuin silloin, kun istuin työkseni ralliauton kyydissä.

Lukuisista hienoista hetkistä rallin parissa Lindström nostaa huippukohdiksi Toyotan merkkimestaruudet, Rovanperän maailmanmestaruuden ja omilta kartanlukijan vuosilta Monte Carlon voiton Tommi Mäkisen kartanlukijana.

Lindström on tällä hetkellä rallimaailman kokeneimpia vaikuttajia. Motivaatio on edelleen korkealla.

– Olen aidosti hyvilläni, että osaamiseeni luotetaan.