Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

50 vuotta | Cafe Bar Sokkalan Outi Aronen rakensi Rantakylään kaikille yhteisen olohuoneen – ”Kun ilmapiiri on hyvä, viihtyvät sekä asiakkaat että työntekijät”

Kun baarinpitäjä Outi Aronen täytti joulukuussa 50 vuotta, järjestettiin Cafe Bar Sokkalassa isot juhlat. Vieraita oli sen verran paljon, että sekä kahvila-baarin ylä- että alakerta otettiin juhlijoiden käyttöön.

Ne olivat ikimuistoiset juhlat, joita Aronen muistelee nyt erityisellä lämmöllä.

– Siinä unohtui ikäkriisikin. Niin hauskaa meillä oli, yrittäjä myhäilee.

Kaiken kruunuksi Arosen miesystävä Robert Yurman kosi häntä. Aronen vastasi myöntävästi, tietenkin.

– Olihan sitä jo odotettukin. Tässä voi alkaa suunnitella amerikkalaissavolaisia häitä. Ne pidetään ehdottomasti Suomessa ja kesällä, mutta tuskin vielä tänä vuonna, Aronen hymyilee.

Yhdysvalloissa asuva Yurman on Aroselle paitsi elämänkumppani, myös yhtiökumppani.

– Robert on äänettömänä yrityksen taustalla, mutta hän on ollut tässä äärettömän isona apuna ja tukena, sanoo tyytyväinen baarinpitäjä.

On helppo hymyillä leveästi, kun sormessa komeilee kaunis kihlasormus. Mutta on Arosella hymyyn muitakin syitä.

Vaikka ravintola-alalla on eletty ja eletään edelleen ankaria aikoja, ei Cafe Bar Sokkalan ovia tarvitse laittaa säppiin eikä henkilökuntaa vähentää. Se on Arosen mietteisessä näinä aikoina iso helpotus.

– Tiukkaa on ollut, sitä ei voi kieltää. Olen kuitenkin onnekas, että olemme tässä maailmantilanteessa pystyneet pitämään toiminnan yllä, vieläpä ilman lomautuksia.

Alkoholijuomia myydään tällä hetkellä vähän verrattuna kesäkuukausiin, mutta Cafe Bar Sokkala ei olekaan pelkästään perinteinen lähiöbaari. Toiminta sisältää paljon muutakin.

Arkipäivisin Sokkalassa on tarjolla kotiruokalounasta, ja ruokaa myydään litroittain myös ulos. Keittiössä tehdään esimerkiksi laatikoita 1–3 litran vuokiin, ja asiakas voi noutaa vuoan joko valmiiksi lämmitettynä tai kylmänä.

Erityisesti Aronen haluaa nostaa esille vuosi sitten syksyllä aloitetun ateriapalvelun, joka on suunnattu ikäihmisille. Se menestyy Arosen mukaan sen verran hyvin, että yrittäjä ja työntekijät pysyvät muuten niin tiukkoina aikoina leivässä.

– Käytännössä homma toimii niin, että me toimitamme ateriapalvelun asiakkaille ruoan ovelle lämpimänä. Meillä on kuljetuksia varten kuski, jota toisinaan myös muut vuorossa olevat auttelevat.

Vuodenvaihteeseen saakka palvelu toimi vain Mikkelin kaupunkialueella, mutta nyt ruokatoimitukset on aloitettu myös Hirvensalmelle ja Otavaan.

Paikalleen ei saa jämähtää.

– Viimeisen puolen vuoden aikana ateriapalvelun kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti. Olemme saaneet paljon uusia asiakkaita, mikä on ollut todella tärkeä ja hieno juttu.

Cafe Bar Sokkala tunnetaan myös kotileivonnaisista. Niiden leipominen aloitettiin tammikuussa 2018.

Leivonnaisten varsinainen kauppapäivä on keskiviikko, jolloin myynnissä on muun muassa riisipiirakoita, porkkanakakkua, pullaa, kalakukkoa ja pitsaa.

Tilauksestakin leivotaan paljon, tällä hetkellä melkeinpä päivittäin.

– Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä alan leipoa keskiyöllä, sillä keskiviikkoisin leivonnaisten kysyntä on kovinta. Silloin tarjolla on tuoreita leivonnaisia, joita asiakkaat voivat itse noutaa paikalta, Aronen kertoo.

Tiistaisin myynnissä on puolestaan gluteenittomilla aineksilla tehtyjä lämpimäisiä.

– Niillekin on ollut hyvin kysyntää. Leivonnaisia myydään talvisin enemmän kuin alkoholijuomia.

Kun ilma taas lämpenee, heijastuu se heti ravintolan myyntitilastoissa. Mitä lämpimämpi ja aurinkoisempi päivä, sitä enemmän menee kaupaksi olutta, lonkeroa ja siideriä.

– Hellepäivät ovat hienoimpia. Silloin terassi täyttyy ja kylmää juomaa virtaa.

Kesäisin Cafe Bar Sokkalaan löytävät tiensä muutkin kuin rantakyläläiset.

– Sana kiirii. Tänne tehdään esimerkiksi pyöräretkiä.

Aronen on pyörittänyt Cafe Bar Sokkalaa nyt reilut viisi ja puoli vuotta.

Kahvila-baari sijaitsee entisen Kyliksen paikalla, jota edellinen yrittäjä pyöritti kunniakkaat 33 vuotta. Vanhojen tuttujen kesken syntynyt keskustelu johti siihen, että Aronen teki baarista tarjouksen. Kaupat solmittiin kesäkuussa 2017.

– Se oli unelmien täyttymys, sillä olin haaveillut omasta baarista jo pidemmän aikaa.

Aronen myöntää alkuun epäröineensä yrittäjäksi ryhtymistä. Erityisesti baarin sijainti laittoi mietteliääksi.

– Mietin pitkään, että onko tämä paikka liian syrjässä. Robert kuitenkin vakuutti minut siitä, että sijainti on ihan loistava. Eikä hän väärässä ollut.

Rantakylä on Arosen mielestä hyvin rauhallinen kaupunginosa. Ehkä siitä syytä järjestyshäiriöitä ei Cafe Bar Sokkalassa ole juuri lainkaan. Ja jos joskus jollakulla sattuu menemään liian lujaa, antaa baarin naismiehistö vauhtihirmulle lähtöpassit.

– Meillä kun on baarin puolella pelkästään naisia töissä, niin kukaan ei uskalla rettelöidä. Me ollaan kaikki täällä sellaisia emäntiä, Aronen nauraa ja lisää, että vakioasiakkaat pitävät kyllä mielellään lähiöbaarinsa siistinä ja tunnelman mukavana.

– On oikeasti todella harvinaista, että mitään ongelmia on, hän jatkaa.

Aronen sanoo olevansa nyt unelmatyössään. Vaikka vaikeitakin aikoja on ollut, niistä on päästy eteenpäin.

– Jos miettii kuluneitavuosia, niin en ole oikeasti edes nähnyt, että millaista normaali baarinpitäjän arki on. Tässä on ollut niin monta kriisiä peräjälkeen, jotka ovat vaikuttaneet ravintola-alaan.

– En silti kadu yhtään yrittäjäksi ryhtymistä. Luovia on kyllä täytynyt oikein urakalla, mutta paikalleen ei saa jämähtää.

Lähiöbaarin menestyksen avaimet piilevät Arosen mielestä livemusiikissa, tapahtumissa ja hyvässä palvelussa.

– On oltava tasaisin väliajoin jotakin ekstraa, esimerkiksi livekeikkoja ja karaokea. Minä pyrin järkkäämään niitä talviaikaan kuukausittain ja kesällä useammin.

Yhtä asiaa hän haluaa erityisesti korostaa.

– Kun ilmapiiri on hyvä, viihtyvät niin asiakkaat kuin työntekijätkin.

Metsään ei ole ainakaan menty, sillä rantakyläläisten kesken Arosen kahvila-baaria kutsutaan myös olohuoneeksi. Se jos jokin tuntuu yrittäjästä hyvältä.

– Se oli alkuperäinen tarkoituskin. Kun olen töissä, niin tunnen olevani kotona.

Asiakkaitaan ja työkavereitaan Aronen kehuu vuolaasti. Ilman heitä mistään ei tulisi mitään.

– En osaa edes pukea sanoiksi, miten kiitollinen olen asiakkaille ja työkamuille. Iso kiitos, että olette olleet mukana, Aronen päättää herkistyen.