Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä, päättäjä | Sdp:n Jarno Strengellin mielestä kaikille on taattava peruspalvelut ja yhteiskunnan tuki taustasta riippumatta – ”Ihmisen on tultava palkallaan toimeen”

Kuka olet?

– Olen Jarno Strengell, 47-vuotias Mikkelissä syntynyt Sosiaalidemokraattisen puolueen kaupunginvaltuutettu ja kansanedustajaehdokas.

– Minulla on virastomestarin, kuljetusalan ja turvallisuusalan ammattitutkinnot, lisäksi olen osallistunut erilaisille kurssi- ja koulutuspäiville.

– Olen voittanut kamppailulajin maailmanmestaruuden, minkä lisäksi minut on valittu Mikkelin vuoden urheilijaksi ja palkansaajaksi. Olen myös isä.

– Olen toiminut myös omaishoitajana, joten tiedän vanhustenhoidon haasteet asiakkaan näkökulmasta sekä hoitajapulasta johtuvat ongelmat, jotka ylikuormittavat työntekijöitä.

Mitä teet työksesi?

– Toimin oppilaitoksessa virastomestarina ja pääluottamusmiehenä. Kokemusta on myös tehdas-, kuljetus-, turvallisuus- ja ravintola-aloilta.

Mitä luottamustoimia sinulla on?

– Toimin tällä hetkellä muun muassa työpaikkani JHL-pääluottamusmiehenä, kirkkovaltuutettuna, kaupunginvaltuutettuna, kaupunginhallituksen ensimmäisenä varapuheenjohtajana ja Sdp:n Kaakkois-Suomen piirihallituksen jäsenenä.

Miksi läksit kunnallispolitiikkaan?

– Olen aikaisemmin ollut aktiivisesti mukana liikunta- ja ammattiyhdistystoiminnassa muun muassa yhdistyksen puheenjohtajana ja valmentajana. Vapaaehtois- ja vaikuttamistyö on ollut iso osa elämääni, josta olen pitänyt.

– Kun kilpaurheilu-ura päättyi ja tuli aika antaa tilaa uusille yhdistystoimijoille, niin samalla omaa aikaa vapautui ja lähdin useiden henkilöiden pyynnöstä ehdolle kunnallisiin ja valtakunnallisiin vaaleihin.

– Olen tykännyt nykyisistä luottamustehtävistä, niiden tuomasta vaikuttamisen mahdollisuuksista ja uusista ystävistä.

Mikä ratkaisi puoluevalintasi?

Politiikassa ei saa yksin mitään aikaiseksi.

– Oma arvomaailma, kasvuympäristö ja luottamustoimet ovat vahvasti yhteydessä Sdp:n arvoihin. Koen olevani kotona Sdp:ssä.

Millaisia asioita haluat edistää?

– Raha- tai perhetausta ei saa olla este varhaiskasvatus-, koulutus-, harrastus-, terveys- tai vanhuspalveluiden saamiselle.

– Lapsi ei esimerkiksi voi itse päättää mihin olosuhteisiin tai perheeseen syntyy, joten tarvittaessa yhteiskunnan pitää tukea lasta elämänpolulla ja vähentää syrjäytymisvaaraa. Yksi opiskelusta ja työelämästä syrjäytynyt nuori voi maksaa yhteiskunnalle yli miljoona euroa.

– Ihmisillä pitää olla työtä ja työstä saadulla palkalta pitäisi tulla toimeen. Suomessa tulee jatkossakin olla puhdas luonto ja turvallista elää.

– Koulutuksen, työllisyyden, yrityselämän, matkailun ja talouden parantaminen vaatii alueen virkamiesten, luottamushenkilöiden ja kansanedustajien yhteistyötä.

Miten kuvailet itseäsi?

– Positiivinen, sosiaalinen, liikunnallinen, läheisistä välittävä ja uusista asioista helposti innostuva ihminen.

– Ahkera selvittämään asioiden taustoja sekä viemään kiinnostavia ja puolueelle tärkeitä asioita eteenpäin.

Mikä saa sinut iloiseksi?

– Perhe ja ystävät, kun läheiset voivat hyvin eikä ajoittain tarvitse olla huolissaan kenestäkään.

– Vapaa-aika ja kavereiden tapaaminen. Ihmisten positiiviset kommentit työssä, vapaa-ajassa tai poliittisissa tilaisuuksissa lämmittävät sydäntä.

– Yksittäisen ihmisen tai joukkueen menestyminen, on mukava nähdä onnistumisen tuomia ilon hetkiä.

Entä murheelliseksi?

– Epätasa-arvo, toisten henkilöiden kiusaaminen, Ukrainan sota, ihmisten taloudellinen ahdinko sekä päätöksenteossa tilanteet, jossa ei mietitä päätettävien asioiden pitkän ajan vaikutuksia ympäristöön, luontoon, lapsiin, aikuisiin tai vanhuksiin.

Miten lataat akkujasi?

– Harrastan monipuolista arkiliikuntaa, jonka lisäksi käyn joka toinen päivä kuntosalilla, samalla teen kehonhuoltoa ja kamppailulajiharjoitteita.

– Lapsen kanssa tulee ulkoiltua paljon, joka on hyvää irrottautumista työstä ja politiikasta.

– Kotimaan- ja ulkomaan matkailu avartaa omaa ajattelua. Kesämökillä puusaunan lämmittäminen ja samalla luonnon elämän seuraaminen on hyvää hiljentymistä arjen kiireistä.

Mistä et luovu mistään hinnasta?

– Terveydestä ja läheisistä ihmisistä. Arjen kiireiden keskellä on jokaisen hyvä välillä pysähtyä miettimään, mitkä asiat ovat elämässä tärkeitä

Kehu toisen puolueen päättäjä!

– Politiikassa ei saa yksin mitään aikaiseksi, jonka johdosta yhteistyötä pitää tehdä kaikkien puolueiden ja eri ihmisten kanssa. Uusista kaupunginvaltuutetuista nostaisin esille talousasioissa Anna Reposen (sit.), liitoskunta-asioissa Antti Pakarisen (kesk.) ja kaavoitusasioissa Jenni Oksasen (kok.). Vaikka puolue on eri ja arvot osittain erilaisia, niin on hyvä, että valtuustossa kuullaan monenlaisia mielipiteitä.

Kehu Mikkeliä!

– Mikkelissä on kaupunkikokoonsa nähden monipuoliset liikunta- ja kulttuuripalvelut, paljon ihmisten arkea tukevaa järjestötoimintaa sekä kaunis luonto Saimaan rannalla.

– Peruskoulun jälkeen Mikkelissä voi jatkaa opiskelua muun muassa ammattiopistossa, lukiossa, ammattikorkeakoulussa ja suorittaa yliopistokursseja. Mikkelissä on monipuolisesti eri alojen yrityksiä ja työpaikkoja.

– Kaupungin kehitysalustat Metsäsairila, Satamanlahti, Memory Campus ja Kalevankankaan liikunta-alue kehittyvät. Viitostien parannus on lisännyt Mikkelin elinvoimaa ja yritystoimintaa.

Juttusarjassa Mikkelin kuntapäättäjät kertovat itsestään ja asioista, jotka ovat heidän sydäntään lähellä.