Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin kivijalat | Sisko Heikkisen Quick Shopissa on tehty puhdasta jo yli 30 vuotta – "Ihanat asiakkaani pitävät minut tässä, monista on tullut hyviä tuttuja"

Pesulan ovi käy maanantaina aamupäivällä vilkkaasti. Mikonkadun ja Savilahdenkadun kulmauksessa sijaitsevaan Quick Shoppiin tuodaan juhlapaitaa, henkseleitä, joululiinoja, päiväpeittoja ja pitsisiä perintöliinoja.

Yrittäjä Sisko Heikkinen lupaa kaikille, että puhdasta tulee. Näin hän on tehnyt samalla paikalla jo 30 vuoden ajan. Yrittäjän ura on kestänyt vielä pidempään.

– Vuonna 1990 ostimme mieheni kanssa pesulan Maaherrankadulta ja kolmea vuotta myöhemmin tämän paikan tästä. Vähän aikaa pidettiin kahta pesulaa, kunnes myimme sen toisen pois, sanoo Heikkinen.

Quick Shop on perinteinen, täyden palvelun pesula. Pestäväksi voi tuoda lähes mitä tahansa tekstiilitavaraa. Osa työstä tehdään muualla, mutta suurin osa Heikkisen liikkeessä.

– Laakapestävät matot lähetän muualle pestäviksi, hän kertoo.

Heikkisen asiakaskunnasta suurin osa on yksityishenkilöitä. Niitäkin asiakkaita löytyy, jotka kantavat kaiken pyykkinsä, alusvaatteista ja sukista lähtien, hänelle pestäviksi.

– He ovat suurimmaksi osaksi miespuolisia asiakkaita, hän naurahtaa.

Lapsiperheille Heikkisellä on vinkki.

– Kun pyykkiä on muutenkin paljon, tuokaa ihmeessä lakanat pesulaan pestäviksi. Saatte ne puhtaina, mankeloituina ja viikattuina takaisin. Ei tarvitse kuin kaappiin laittaa, yrittäjä neuvoo.

Quick Shoppiin ei edes tarvitse mennä itse.

– Kotiinkuljetuspalvelu toimii, sulkemisajan jälkeen minä niitä keikkoja ajelen. Siinä joskus kahvitkin juodaan asiakkaiden kanssa, Heikkinen kertoo.

Tässä menee sähköä tuollaiset 45 000 kilowattituntia vuodessa.

Liike noutaa lisäksi asiakkaiden pyykkejä Savonlinnasta, Juvalta, Kangasniemeltä ja Hirvensalmelta. Noutopisteestä saa paluukuormassa puhtaat pyykit kotiin.

Ammatti-ihmisellä on muitakin ohjeita.

– Takit, ulsterit ja juhlapuvut pysyvät parempina, kun ne pesettää pesulassa. Käyttöikä pitenee kun vaatteesta pitää hyvän huolen.

– Pesulassa voi koettaa vähän korjatakin asioita. Sellaistakin on sattunut, että on tuotu untuvatakki ja sanottu että pilasin tämän pesussa kun täytteet menivät yhdeksi mytyksi. Mutta kyllä sillekin pystyy jotakin tekemään, Heikkinen sanoo.

Kaikkea ei pesulakaan kuitenkaan pysty pelastamaan.

– Auringolle ei mahda mitään. Ei välttämättä tarvitse kuin unohtaa takki autoon ja auringonpaisteeseen niin värit haalistuvat.

– Sama koskee verhoja. On sattunut sellaistakin, että vuosikausia ikkunassa olleet verhot ovat näyttäneet ihan hyväkuntoisilta, mutta ne ovat kuitenkin olleet niin hauraat, että pesussa ne ovat turmeltuneet.

Ja entäs jos suosikkipaita saa ei-toivottua väriä pyykissä?

– Riippuu tapauksesta. Puuvilla ottaa niin tiukasti väriä että se on vaikea saada pois. Kokeilla voi aina, Heikkinen sanoo.

Yrittäjävuosiin on mahtunut monenlaista.

– Heti alussa iski lama päälle. Velat kaksinkertaistuivat yhdessä yössä, muistelee Heikkinen montaa yrittäjää koetelleita vuosia.

Viime vuodetkin ovat olleet pienyrittäjälle nätisti sanottuna vaiherikkaita.

– Korona lopetti työt kuin seinään. Viimeiset kolme vuotta olen ollut tässä yksin, koronaan saakka poikani oli tässä myös, mutta toistaiseksi olen pärjännyt yksin, sanoo Heikkinen.

– Korona-aikana ei liikuttu, juhlittu eikä kokoonnuttu. Niinpä ei tullut pestäväksi juhlamekkoja, pöytäliinoja eikä pukuja, kertoo Heikkinen.

Nyt alkaa olla pientä piristymistä havaittavissa, mutta yksi peikko vaanii vielä.

– Jos sähkön hinta nousee pahimpien ennusteiden mukaan, on pakko lopettaa. Tässä menee sähköä tuollaiset 45 000 kilowattituntia vuodessa, joten jos rajuja korotuksia tulee, ei niitä mitenkään pysty siirtämään palveluhintoihin, jakaa Heikkinen yritysmaailman haasteita.

Toistaiseksi Heikkinen kuitenkin aikoo jatkaa Quick Shopin pitämistä, vaikka mielessä onkin käynyt muukin vaihtoehto. Hän tykkää työstään.

– Tämä käy niin luonnostaan kun on näin pitkään tätä tehnyt. Nykyään ajattelenkin, että tulen tänne vähän harrastamaan. Minä kun asun vähän syrjemmällä niin tässä työssä on minulle myös sosiaalinen puolensa, hän sanoo.

Asiakkaitaan Heikkinen kehuu.

– He pitävät minut pystyssä. Monista on tullut hyviä tuttuja ja he saattavat olla minun asiakkaitani jo kolmannessa polvessa.

– Harmi tätä olisi lopettaakaan, niin kauan kuin pystyy laskut maksamaan ja itselleen pientä korvausta, hän jatkaa.

Juttusarjassa esitellään mikkeliläisten kivijalkaliikkeiden palveluja.