Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savonia hiihdetään uudella reitillä – neljän vuoden tauon jälkeen päästään viimein ladulle

Perinteinen Savonia-hiihto toteutuu neljän vuoden tauon jälkeen. Tämän talven Savonia hiihdetään lauantaina 11. helmikuuta perinteisellä hiihtotavalla.

Hiihdettävät matkat uudistuneilla reiteillä ovat 40, 28 ja 10 kilometriä. Tapahtuman keskus, lähtö ja maali sijaitsevat tuttuun tapaan Mikkelin raviradalla.

Kilpailunjohtaja Arto Seppälä ja ratamestari Antti Lampinen odottavat Savoniaan 300 hiihtäjää. Mikkelin Hiihtäjät järjestävät tapahtuman nyt jo 39:nnen kerran. Parhaimmillaan tapahtuma on kaksipäiväisenä kerännyt reilut 800 hiihtäjää.

– Tavoite on realistinen, kun hiihto peruuntui kerran lumen puutteeseen ja pari kertaa koronan vuoksi, järjestävät sanovat.

Pitkään Savonian järjestelyissä mukana ollut Seppälä muistelee, että lähes joka kerralla jälki-ilmoittautumiset ovat tuoneet varsinaista ilmoittautumista enemmän hiihtäjiä. Nyt on aiemmin Savoniassa hiihtäneille lähetetty infoa tämän vuoden tapahtumasta.

– Vain 20 pakkasastetta kylmempi säätila voi olla esteenä tällä kertaa, Seppälä ja Lampinen arvioivat.

Savonian reitistö on kokenut muutoksia, koska Karkialammen ja Kyrönpellon ladut pysyvät kiinni puolustusvoimien päätöksillä, jotka liittyvät keskeisesti Ukrainassa käytävään sotaan.

Raviradalta pisimmät hiihtoreitit suuntautuvat 40 kilometrin osalta Otavaan ja 28 kilometrin matkan osalta Latupirtille.

Latupirtti palvelee tauolle pysähtyviä hiihtäjiä.

10 kilometrin lenkki hiihdetään raviradalta Sirkkapurolle ja Karkialammelle ja se päättyy raviradalle. Aiemmasta poiketen tällä kertaa hiihdetään pelkästään perinteisellä hiihtotavalla.

– Latupirtin ja Otavan edestakaiset reitit kulkevat niin kapealla hiihtouralla ettei vapaalla hiihtäminen olisi turvallista, Lampinen perustelee.

Reitit ovat hänen mukaansa pohjiltaan hyvässä kunnossa.

– Pidimme syksyllä raivaustalkoot, joten leveyttäkin reitillä on mukavasti. Ladut ovat jo kunnossa raviradan ympäristössä ja pohjia on tampattu Latupirtille saakka sekä Otavassa. Latujen osalta tilanne näyttää hyvältä ja pitkän ajan ennusteetkin lupailevat talvisen sään jatkuvan.

Mikkelin kaupungin liikuntatoimi on yksi keskeisistä yhteistyökumppaneista reitistön kunnossa pitämisen osalta. Kaupungin liikuntamestari Jari Turunen lupaa latujen olevan hyvässä kunnossa.

– Latupirtti-Akkala -reitti ajettiin latukoneella ensimmäisen kerran puolitoista viikkoa sitten. Latu on aluksi vielä epätasainen ja se voi olla pehmeä. Mutta se paranee, kun sitä ajetaan muutaman kerran latukoneella.

– Viime syksynä emme ehtineet ajaa noita reittejä vesakkomurskaimella läpi. Tällä hetkellä reitin reunoilla on vielä kesällä kasvanutta vesakkoa, jota kannattaa hiihtäessä varoa. Reitille yritetään saada vielä ennen Savonia-hiihtoa raivaus pahimpiin kohtiin.

Turusen mukaan Savonian kannalta reitille kaivataan vielä vähän lisää lunta eikä pitkiä vesikelejä ollenkaan.

Tapahtumaa tehdään yhteistyössä eri tahojen kanssa. Otavan VPK huolehtii liikenteen ohjauksesta. Mikkelin Ladun kanssa on sovittu, että Savonia-päivänä Latupirtti palvelee tauolle pysähtyviä hiihtäjiä.

Savonian onnistuminen edellyttää sadan talkoolaisen työpanosta. Talkoolaisia kaivataan vielä lisää, joten halukkaat voivat ilmoittautua esimerkiksi Mikkelin Hiihtäjien toimistolle tai Arto Seppälälle ja Antti Lampiselle.

Savonialla on iso taloudellinen merkitys ja se on Mikkelin Hiihtäjien kärkitapahtuma. Budjetti on tiukka, koska peruuntuneet Savonia-hiihdot ovat aiheuttaneet järjestävälle seuralle tulonmenetyksiä ja tappioita.

– Olemme kiitollisia yhteistyökumppaneille, jotka ovat erittäin tärkeässä roolissa rakennettaessa onnistunutta tapahtumaa, Seppälä ja Lampinen korostavat.

Lumen osalta keskeinen vastuukaksikko ei ole huolissaan. Pakkasraja on asetettu -20 asteeseen, vaikka massahiihdoissa pakkasraja ei ole pakollinen.

Seppälä ja Lampinen toivovat mahdollisimman monen uskaltautuvan nyt osallistumaan.

– Ladut luonnonlumella ovat hyvässä kunnossa, joten nyt ehtii hyvin saada hiihtotuntumaa ennen Savoniaa, he kannustavat.

Ilmoittautuminen: www.mikkelinklassikot.fi