Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin seudun lausujat esittää viisauskirjojen tekstejä tuomiokirkossa – esillä tuttuja teemoja nykyihmiselle

Kymmenkunta vuotta sitten Mikkelin seudun lausujat esitti tuomiokirkon kryptassa kuudesti Vanhan testamentin viisauskirjoihin, etupäässä Sirakin kirjaan perustuvan kokonaisuuden Viisaus huutaa kaduilla.

Idean esitykseen antoi pastori Mikko Miettinen. Veikko Happosen käsikirjoitus syntyi Miettisen kanssa, ohjaus oli Happosen.

Viisauskirjojen teksteihin palataan Mikkelin seudun lausujien uudessa esityksessä tuomiokirkossa torstaina 9. helmikuuta.

– Vanhan testamentin viisauskirjojen perheeseen varsinaisen kirkkoraamatun puolelta sisältyvät muun muassa Sananlaskujen kirja ja Saarnaaja. Vanhan testamentin apokryfikirjojen puolelta puolestaan viisauskirjallisuuden perheeseen voi lukea Sirakin kirjan ja Viisauden kirjan.

– Kaikissa edellä mainituissa kirjoituksissa pohditaan sitä, mitä viisaus on, ja miten ihminen voi viisaasti elää. Vaikka tekstit ovat eri ajoilta ja eri tekijöiltä yli kahden vuosituhannen takaa, ne keskustelevat nykyihmisen näkökulmasta tarkastellen suurelta osin samoista teemoista, jotka ovat joka päivä edessämme, jos vähänkin ajattelemme toimintamme perusteita, taustoittaa Miettinen.

Esitys alkaa Juuso Lavosen äänimaisemalla, johon kuuluu alkuräjähdys, alkumeren äänet ja elämän syntyä kuvaavat äänet.

Sitten pienen tytön ääni Sananlaskujen luomismyyttiä mukaillen kertoo siitä, millaista viisaustyttösen oli seurata Jumalan luomistoimia. Huomionarvoista on, että viisautta kuvataan nimenomaan naispuolisena hahmona, milloin vanhana viisaana naisena, milloin tyttölapsena, toisinaan abstraktina feminiinisenä viisautena.

Alkumyyttiä seuraa viisauden olemusta koskeva osio, jonka ytimenä on Viisauden kirjan kirjoittajan runollinen kuvaus Jumalalta peräisin olevasta viisaudesta. Tätä seuraa kuvaus jumalatonta elämää suosivien ajattelusta.

Teemoina tulevat esiin myös nuoruus, vanhuus, rikkaus, köyhyys, Jumalan kätketty tarkoitus, Toimeliaisuus ja sen tuloksista nauttiminen sekä miehen ja naisen suhde ja ihmisenä oleminen.

Esitys etenee vuoropuheluna, jossa viisauskirjojen tekijöillä on kuhunkin teemaan eri painotukset, joskus jopa toisistaan poikkeavia kantoja.

Osta totuutta, älä myy Mikkelin tuomiokirkossa to 9.2. klo 18. Viisaus -tekstejä lausuvat Mikkelin seudun lausujat ja tekstien taustalla kulkevasta viuluimprovisaatiosta vastaa Mikko Miettinen. Vapaa pääsy.