Eläinsuojeluilmoituksen teko voi tulla kenelle tahansa meistä jossain vaiheessa eteen. Eläimet eivät pysty puhumaan puolestaan, joten on kaikkien kansalaisten velvollisuus ilmoittaa, mikäli havaitsee eläinten kaltoinkohtelua.
Suomessa paikallisia eläinsuojeluviranomaisia ovat eläinsuojelulain mukaan kunnaneläinlääkärit, joihin lukeutuvat myös valvontaeläinlääkärit, terveystarkastajat sekä poliisi.
Käytännössä eläinsuojelutehtäviä hoitavat lähinnä valvontaeläinlääkärit sekä virka-ajan ulkopuolella kiireellisissä tapauksissa päivystävät kunnaneläinlääkärit.
Jossain tapauksissa myös poliisi hoitaa akuutteja eläinsuojelutapauksia, mutta tyypillisimmin poliisin tehtävä on antaa virka-apua valvontaeläinlääkäreille kohteissa, joissa tarvitaan esimerkiksi esteen poistoa tai tarkastuksen turvaamista.
Tarkastukset suoritetaan aina ensisijaisesti ennalta ilmoittamatta, jotta eläintenpidosta saadaan realistinen kuva.
Eläinsuojeluilmoituksen voi tehdä puhelimitse tai sähköpostilla.
Eläinsuojeluilmoituksen voi tehdä esimerkiksi puhelimitse tai sähköpostilla. Ilmoitusta varten tarvitaan ainakin eläinten pitopaikan osoite, eläinlaji, jota ilmoitus koskee ja millä tavalla eläintä tai eläimiä on ilmoittajan mukaan kohdeltu tai hoidettu eläinsuojelusäädösten vastaisesti.
Alueen eläinsuojeluviranomaisen yhteystiedot löytyvät helposti internetistä, mutta esimerkiksi Mikkelin seudun ympäristöpalveluiden valvontaviranomaiset tavoittaa sähköpostitse osoitteesta valvontaelainlaakari@mikkeli.fi
Ilmoittajan nimeä ei kerrota ilmoituksen kohteelle.
Jos tarkastuksella annetaan eläinsuojelulain mukaisia määräyksiä tai kieltoja, tehdään kohteeseen uusintatarkastus, jolla valvotaan, onko määräyksiä tai kieltoja noudatettu.
Vakavimmissa tai mahdollisesti pitkään jatkuneissa tilanteissa eläimet voidaan ottaa tilapäisesti tai pysyvästi omistajaltaan tai haltijaltaan pois eläinsuojelulain mukaisena toimenpiteenä.
Kaikista eläinsuojelusäädösten vastaisista rikkomuksista tulee eläinsuojeluvalvontaa tekevän viranomaisen ilmoittaa poliisille. Poliisilta asia etenee tapauskohtaisesti syyttäjälle ja käräjäoikeuteen.
Eläimen omistaja voi myös aina valittaa eläinsuojeluviranomaisen päätöksestä hallinto-oikeuteen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Ideaalimaailmassa kaikki eläinten omistajat hoitaisivat eläimiä vähintään lain minimivaatimusten mukaan ja mielellään sitä paremminkin, eikä valvonnalle olisi tarvetta.
Mutta niin kauan kun emme ole tässä tilanteessa, on valvonnalla valitettavasti kädet täynnä töitä.
Löytöeläintalon seuraava vierailuaika on sunnuntaina 12.2. Yksityiset kissan/koiranottajille varatut ajat pidetään sovitusti. Osoite: Porrassalmenkatu 69 b. Puhelimella Mesyn väen tavoittaa numerosta 050 547 9054, varmimmin arkisin klo 9-16 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 9 – 17. Sähköpostia voi lähettää osoitteeseen mikkelinesy@gmail.com ja nettisivujen osoite on www.mesy.fi