Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkeliläinen Musicfairytales pyrkii maailmalle lasten musiikkisovelluksella – ministeriö myönsi 400 000 euroa tuotekehitykseen

Lapsille suunnatuista musiikkisaduista tunnettu mikkeliläisyritys Musicfairytales kehittää jälleen uutta.

Yritys on luomassa musiikkia ja tunnetaitoja yhdistävää Feel & Play -sovellusta, jonka tuotekehitykseen opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi joulun alla 400 000 euron rahoituksen.

Musicfairytales on kahden mikkeliläisen musiikkipedagogin, Teemu Laasasen ja Noora Nikan, sekä näyttelijä Risto Kopperin perustama yritys, joka on julkaissut tähän mennessä neljä pedagogisista lähtökohdista syntynyttä satukuunnelmaa, joita on saatavilla myös painettuna tuotteena tai e-kirjana.

Tuoteperheen punainen lanka on niin sanottu Mozart-efekti eli lasten tunneälyn kehittäminen klassisen musiikin avulla.

Uusi pelillinen sovellus on yritykselle iso ponnistus, ja sitä tehdään yhteistyönä kahden muun yrityksen, mikkeliläisen Oioin ja pääkaupunkiseudulla päämajaansa pitävän Sustoryn kanssa.

Sovelluksen on määrä valmistua tämän vuoden aikana tai viimeistään alkukeväästä 2024.

Feel & Play -sovelluksen ideana on vahvistaa ja kehittää lasten tunnetaitoja musiikin, tarinan ja erilaisten pelien avulla. Valittavana on tasoja aina perheen pienimmistä alakouluikäisille käyttäjille.

Sovellusta rakennetaan ennen kaikkea isoille, ainakin tablettia kookkaammille kosketusnäytöille. Tarkoituksena on, että sovellusta voidaan käyttää myös isoilta kosketusnäyttöseiniltä. Erityisesti sovellusta markkinoidaan kouluille ja varhaiskasvatukseen, mutta sitä voidaan yhtä hyvin käyttää myös kotioloissa tabletilla.

– Ajatuksena on, että meidän tuotteitamme pystytään hyödyntämään monessa asiassa, kuten ympäristö- ja taidekasvatuksessa, tunnetaitojen opetuksessa ja tietysti perheiden yhteisissä hetkissä, Nikka sanoo.

Sovellusalustan toiminnot rakennetaan kolmen lyhyen tarinan pohjalle, joiden kirjoittamisesta Nikka vastaa.

Haluaisin ajatella, että sovellus on lottovoitto kaikille maailman lapsille.

Teemu Laasasen

Ensimmäisen tarinan päähahmot ovat Emo-lohikäärme ja Poni, joka onkin oikeasti yksisarvinen. Hauskat hahmot johdattavat sovelluksen käyttäjän erilaisten tunnetilojen maailmaan. Seikkailussa tutustutaan muun muassa rakkauden, ilon, onnen, yllätyksen, surun, vihan ja pelon tunteisiin.

– Kaikki tunteet ovat samanarvoisessa asemassa. Negatiivisiakaan tunteita ei pyritä peittämään, vaan nimenomaan tarkoituksena on auttaa tunnistamaan ja ilmaisemaan niitä turvallisessa ympäristössä, Laasanen painottaa.

Peli ja tarina etenevät tunnepalloja keräämällä ja perustunteita tunnistamalla.

– Lapsi pääsee harjoittelemaan opittuja tunnetaitoja soittamalla fantasiasoitinta, maalaamalla tai antamalla äänen luonnolle, Nikka kertoo.

Musicfairytalesin ensimmäinen kirja, Nuken tarina, julkaistiin vuonna 2017. Sen jälkeen on julkaistu kirjat Eirikin matka maan ääriin (2019), Maaria Taivaanlaulaja (2020) ja Meren salaisuus (2021).

Pianomusiikin kolmessa ensimmäisessä kirjassa on tulkinnut Laasanen. Neljännessä kirjassa muusikkona toimii pianotaiteilija Irina Zahharenkova.

Laasasen kirjoittamaa Nuken tarinaa lukuun ottamatta tarinat ovat syntyneet Nikan kynästä, ja kirjojen kuvituksista ovat vastanneet Emiel Inkeri Nikula ja Marija Gustafsson.

Kirjat ovat valtakunnallisessa levityksessä, ja niitä löytyy kaupoista ja kirjastoista Helsingistä Utsjoelle.

– Satukirjojen mukana tulee myös latauslinkki mp3-tiedostoon. Kaikkia kirjojamme on saatavilla myös verkkokaupastamme, Laasanen, Nikka ja Kopperi kertovat.

Kerronnasta kirjoissa on vastannut useampi näyttelijä, joista moni on tuttu Mikkelin teatterin lavalta. Äänirooleissa ovat olleet Kopperin lisäksi muun muassa Tuuli Anikari, Janne Kyyhkynen ja Tuomas Turkka.

Mukana on arvostettuja näyttelijöitä myös muualta Suomesta, kuten esimerkiksi Ritva Sorvali ja Nicke Lignell.

– Lähdettiin siitä, että ensimmäisessä kirjassa minä olin yksin äänessä. Viimeisessä kirjassa mukana taisi olla 11 ääninäyttelijää, Kopperi naurahtaa ja lisää, että ainakin suurinta osaa jo aiemmin mukana olleista näyttelijöistä kuultaneen myös Feel & Play -sovelluksen äänirooleissa.

– Aloitan näyttelijöiden rekrytoinnit heti kun tiedän tarkemmin, kuinka monta näyttelijää tarvitaan ja millä kielellä tehdään mitäkin, Kopperi sanoo.

Kuten musiikkisatujenkin kohdalla, hyödynnetään myös sovelluksessa musiikkia klassikkosäveltäjiltä. Mukana on ollut muun muassa Sibeliusta, Tšaikovskia, Griegiä ja Ravelia.

Sovellukseen on tulossa näillä näkymin musiikkia myös klassisen musiikkikentän ulkopuolelta.

Musicfairytalesin tavoitteena on ollut alusta alkaen luoda kansainvälinen tuoteperhe.

Sovellusta tulee saataville monilla eri kielillä. Myös satukirjoja on käännetty useille kielille, esimerkiksi ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, ukrainaksi ja jopa kiinaksi.

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä rahoitus yrityksen kehittämistyölle mahdollistaa muun muassa lisäkäsien palkkaamisen vuoden ajaksi

– Minulta kysyttiin yhdessä haastattelussa, että oliko sovelluksen kehittämiseen myönnetty rahoitus meille lottovoitto. Haluaisin ajatella näin, että se oli lottovoitto kaikille maailman lapsille, Laasanen maalailee.