Mikkelissä alkaa huhtikuussa kokemusasiantuntijoiden koulutus, ja sen hakuaika on käynnissä maaliskuun puoliväliin asti.
Neljä kuukautta kestävään koulutukseen etsitään henkilöitä, joilla on kokemusta mielenterveyden häiriöistä, riippuvuussairauksista tai muista elämän kriiseistä.
Kouluttajana toimii Mielenterveyden keskusliiton Mikkelin paikallisyhdistys Virike ry.
– Olemme tällä hetkellä ainoa taho, joka kouluttaa Mikkelissä kokemusasiantuntijoita. Olemme järjestäneet koulutusta nyt 10 vuotta, sanoo Virike ry:n toiminnanjohtaja Minna Juuti.
Kokemusasiantuntijoista on Mikkelissä iso pula. Tällä hetkellä Virike ry:n riveissä on 20 aktiivista kokemusasiantuntijaa.
– Se on todella vähän verrattuna siihen, miten paljon kysyntää on. Viime vuonna keikkoja oli noin 320, Juuti sanoo ja jatkaa, että vaikka Virike ry kouluttaa ensisijaisesti mielenterveys- ja päihdetyön kokemusasiantuntijoita, on toiminta todellisuudessa hyvin moni-ilmeistä.
– Koulutuksesta valmistuneet voivat yhtä hyvin toimia esimerkiksi rikollisuuden, omaishoitajuuden tai erilaisten kipusairauksien kokemusasiantuntijoina.
Kokemusasiantuntija toimii usein vertaisen roolissa, mutta myös omaan kokemukseensa nojaavana asiantuntijana yhteistyössä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa.
– Virikkeen kokemusasiantuntijat käyvät vierailulla muun muassa kouluissa, psykiatrian osastoilla, lastensuojelulaitoksissa ja päihdehoitoyksikössä, Juuti listaa.
Hän huomauttaa, että kokemusasiantuntijat eivät suinkaan kilpaile taidoillaan ja tiedoillaan ammattilaisten kanssa. He tekevät tiimityötä.
– Kokemusasiantuntijat voivat olla apuna toipumisessa korvaamattomalla tavalla, mutta paras lopputulos saadaan kuitenkin silloin, kun he yhdistävät tietopohjansa ammattilaisen kanssa.
Mikkeliläinen Heidi Hulkkonen on toiminut kokemusasiantuntijana kahden vuoden ajan. Hänellä on kokemusta pitkäaikaisesta ja vaikeasta masennuksesta sekä kroonisesta kipusairaudesta.
Hulkkosella on kosketuspintaa aiheeseen myös ammattilaisen näkökulmasta. Ennen sairastumistaan hän työskenteli vuosia päihde- ja mielenterveysalan tehtävissä.
Tuntuu, että tämä on kaikkein paras reitti auttaa.
– Pystyn ajattelemaan asioita myös sieltä tiskin toiselta puolelta. Siitä on paljon hyötyä.
Hulkkonen pitää tärkeänä sitä, että hän voi omien kokemustensa pohjalta auttaa muita masennukseen sairastuneita. Hän haluaa omalla esimerkillään muistuttaa, että mielenterveysongelmiin voi sairastua kuka tahansa.
– Kukaan ei voi sanoa kenestäkään päältäpäin, että mitä ihminen käy läpi – koskeeko häneen tai masentaako. Henkilökohtainen missioni on antaa masennukselle kasvot.
Joskus keskustelu on suurin apu, jonka kokemusasiantuntija voi tarjota.
– Kun huomaa ja kuulee, että jollakin toisella on samanlaisia kokemuksia, niin kyllä se auttaa, Hulkkonen tietää.
Juuti sanoo, että tehtävässä tärkein työkalu onkin juuri kokemus.
Oman taustansa vuoksi kokemusasiantuntijoilla on erityinen valmius antaa toivoa sairastavan elämään ja toimia rohkaisevana esimerkkinä siitä, että sairaudesta voi selvitä.
– Vain itse saman kokenut voi ymmärtää, että millaisten asioiden kanssa toinen painii, tietää viime vuonna kokemusasiantuntijaksi valmistunut Jani Virtanen, 38.
Virtanen on toipuva päihdeaddikti, jonka huumeet veivät pohjalle.
– Oli huumekoukussa 25 vuotta. Katunarkomaani on liian lievä kuvaus sille, mitä minä entisessä elämässäni olin. Minä olin viemärinarkomaani, Virtanen kuvailee menneisyyttään.
Hän sanoo, että lopulta ei ollut muita vaihtoehtoja kuin kuolla tai yrittää raitistua. Nyt takana on kaksi päihteetöntä vuotta ja aluillaan ihan uusi elämä.
Kokemusasiantuntijan koulutukseen Virtanen hakeutui alkujaan ammattilaisen suosituksesta, mutta suurin kipinä sai alkunsa omasta elämänmuutoksesta. Jos hänen tarinastaan voisi olla jollekin toiselle hyötyä, niin mikäpä sen hienompaa.
– Tuntuu, että tämä on kaikkein paras reitti auttaa.
Kokemusasiantuntijuus on ollut tärkeässä roolissa myös Virtasen oman toipumisen kannalta.
– Se on auttanut minua rakentamaan elämääni uusiksi. Olen päässyt tätä kautta verkostoitumaan ja saanut myös itselleni vertaistukea.
– Minulle kokemusasiantuntijuus merkitseekin vapautta. Se on työtä, jossa ei tarvitse esittää mitään muuta kuin on, Virtanen miettii.
Hulkkonen ja Virtanen tekevät työtä vapaaehtoisesti, aivan kuten useimmat Virikkeen kokemusasiantuntijat.
Juuti sanoo, että olisi kuitenkin toivottavaa, että tilaaja maksaisi kokemusasiantuntijalle palkkion, jos hänellä on siihen mahdollisuus. Pakollista se ei kuitenkaan ole.
Monelle kokemusasiantuntijalle paras palkka on juuri se, että hän voi olla apuna muille.
– Toiset haluavat palkkion ja toiset eivät. Täytyy kuitenkin muistaa, että kokemusasiantuntijalle syntyy monesti tehtävästä kuluja, esimerkiksi matkoista tai ruokailusta.
Kokemusasiantuntijoiden koulutukseen osallistuminen edellyttää sitä, että osallistujan oma toipuminen on jo riittävän pitkällä. Koulutuksessa ei ole tarkoitus terapoida ketään, ja siellä voidaan käydä läpi rankkojakin asioita. Tästä syystä osallistujalla tulee olla jaksamista tarkastella omaa sairastumistaan ja toipumistaan.
– Tehtävä on vaativa, ja siinä laittaa itsensä hyvin alttiiksi. Koulutus on eräänlainen prosessi, jonka valmistaa osallistujaa tarkastelemaan asioita riittävän välimatkan päästä, Juuti kuvaa.
Virtanen ja Hulkkonen haluavat kannustaa kaikkia kynnelle kykeneviä kokeilemaan kokemusasiantuntijuutta.
– Lähtekää rohkeasti mukaan koulutukseen, joka on jo itsessään silmiä avaava. Se voi auttaa myös omassa toipumisprosessissa, Hulkkonen kannustaa.
– Koulutus auttaa pääsemään eroon turhasta diibadaabasta. Siellä puhutaan suoraan ja käsitellään asioita niin kuin ne ovat, sanoo Virtanen.
Kokemusasiantuntijakoulutukseen voi hakea osoitteessa virikery.fi. Seuraava koulutus alkaa 17.4., ja hakuaika siihen päättyy 17.3. Koulutus pidetään Virikkeen kohtaamispaikassa osoitteessa Lönnrotinkatu 3. Lisätiedot: 050 364 3907 tai minna.juuti@virikery.fi.