Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Mikkelin uuden Prisman peruuntuminen oli niin huono uutinen ettei sitä olisi edes tehnyt mieli kirjoittaa

Osuuskauppa Suur-Savon päätös vetäytyä Veturitallinlahden Prisma-hankkeesta oli sellainen uutispommi, jota Mikkelissä ei olisi tarvittu. En ihan oikeasti uskonut että niin kävisi.

Uusi kaupan suuryksikkö olisi tuonut Mikkelin keskustaan asiakasvirtoja, uusia kauppaliikkeitä ja olisi ollut merkittävä elinvoimatekijä jo pelkästään luomiensa jopa 80 uuden työpaikan ansiosta.

Mikkeli menetti miljoonia, kun mukaan lasketaan kiinteistö- ja yhteisöverot ja muut kerrannaisvaikutukset.

Se on paljon kaupungille, joka monen pienen maakuntakeskuksen tavoin tappelee väestökatoa ja kaupallisen toiminnan hiipumista vastaan.

Osuuskauppaa voi silti kehua vastuullisesta päätöksestä. On erittäin älyperäistä toimintaa tehdä johtopäätöksiä, kun ympäristökysymykset ja suojelumääräykset torpedoivat muuten liiketaloudellisesti kannattavaksi lasketun hankkeen.

Päätös on takaisku myös Mikkelin kaupungille.

Pään seinään hakkaaminen ei ole järkevää eikä kannattavaa. Veturitallinlahden tapaus osoitti jälleen kerran, että elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten päätöksenteossa korostuu usein nimenomaan ympäristön suojeleminen. Elinkeinoelämä joutuu monesti nöyrtymään, kun vastassa ovat esimerkiksi naurulokit, kuten Prisman tapauksessa.

Tokihan naurulokkien ja vanhan veturitallirakennuksen suojeleminen olisi nytkin periaatteessa mahdollistanut uuden Prisman rakentamisen Veturitallinlahdelle. Hankkeesta olisi kuitenkin tullut niin kallis ja hankalasti toteutettava, ettei siinä olisi ollut mitään järkeä.

Tätä näkökulmaa ei ely-keskuksissa huomioida, kun päätöksiä tehdään. Suojelumääräyksillä saa olla vaikka miten iso hintalappu.

Päätös on takaisku myös Mikkelin kaupungille. Uusi Prisma olisi ollut luonteva lähtölaukaus koko Satamanlahden alueen kehittämiselle kohti uutta ja vetovoimaisempaa tulevaisuutta.

Takaisku se on siinäkin mielessä, että kaupungille jäi mustana pekkana käteen parin miljoonan tontti, jolle ei nyt sitten pystykään rakentamaan ihan kaikkea suunniteltua. Ei mennyt ihan putkeen.

Nykyisessä taloustilanteessa on syytä pelätä sitäkin, ettei Veturitallinlahdella ole muutamaan vuoteen muuta aktiivisuutta kuin naurulokkien liihottelua. Eikä siitä hommasta mikkeliläisille ropise muuta kuin paskaa tuulilasiin.

On kuitenkin katsottava eteenpäin. Alueen kehittämistä on jatkettava ja haettava sinne kiinnostavia toimijoita esimerkiksi erikoiskaupan alalta.

Koska tuottavaa ja työpaikkoja sekä verotuloja luovaa kaupallista toimintaa se paikka ja koko Mikkeli tarvitsevat.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.