Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä, päättäjä | Mikkeliä on kehitettävä pitkällä tähtäimellä – Kokoomusvaltuutettu Jukka Härkönen muistuttaa, että nyt on uskallettava tehdä kipeitäkin päätöksiä

Kuka olet?

Härkösen Jukka, kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Mikkelistä. Olen 44-vuotias, viisi kuukautta vanhan esikoislapsen onnellinen isä.

– Koulutukseltani olen sähkötekniikan diplomi-insinööri, joka on marinoitunut vapaaehtois- ja seuratoiminnassa.

– Harrastan golfia, harrastejääkiekkoa, sulkapalloa ja laskettelua sekä erilaisia muita palloilupelejä.

Mitä teet työksesi?

– Olen ollut projektipäällikkönä mikkeliläisessä Observis Oy:ssa vuodesta 2018. Observis Oy on kohtalaisen nuori, mutta erittäin lupaava ja kasvava yritys turvallisuus-, CBRN- ja tilannekuvaohjelmistoalalla.

– Tätä ennen olin töissä Environics Oy:ssä noin 15 vuotta, joista viimeiset 10 vuotta olin tuotepäällikkönä säteilymittalaitepuolella.

Mitä luottamustoimia sinulla on?

– Olen ensimmäistä kautta Mikkelin kaupunginvaltuustossa sekä kaupunkikehityslautakunnassa kokoomuksen riveissä.

– Etelä-Savon maakuntavaltuustoon hyppäsin Marjalaakson Ollin paikalle joulukuussa, kun Olli siirtyi ajamaan Mikkelin asioita hieman etelämmäksi.

– Observis Oy:n luottamusvaltuutettuna olen toiminut vuodesta 2019 ja samana vuonna olen myös sitoutunut Suomen vapaaehtoisen säteilymittausjoukkueen toimintaan.

– Edellä mainittujen lisäksi olin Mikkelin Golf ry:n hallituksessa 19 vuotta, joista puheenjohtajana 11 vuotta. Hallitustoiminnasta jättäydyin pois syksyllä perheenlisäyksen jälkeen ajanpuutteen vuoksi, mutta tulen tukemaan jatkossa seuran toimintaa vielä oman osaamiseni ja ajankäyttöni puitteissa.

Miksi läksit kunnallispolitiikkaan?

– Syyllinenhän tähän on Mikkelin Golfin kenttämestari Mikko Saalasti, joka houkutteli minut ehdokkaaksi vuoden 2021 kuntavaaleihin enneunensa perusteella. Isona vaikuttimena taustalla oli toki myös vuoden 2020 syksyllä käyntiin lähtenyt Karikon kaavavalmistelu, jossa Mikkelin Golfin ja kaupungin intressit olivat törmäyskurssilla.

– Pidemmän harkinnan jälkeen kuntavaaleihin lähdin lopulta yksinkertaisesta syystä: Tavoitteenani oli päästä tekemään päätöksiä, jotka vievät Mikkelin kaupunkia eteenpäin pidemmällä aikavälillä. Tämä tavoite ei ole muuttunut.

Virheistä tulee oppia.

Jukka Härkönen

Mikä ratkaisi puoluevalintasi?

– Vaikka minulla ei ennen vuotta 2021 puoluekirjaa ole ollutkaan, niin olen äänestänyt kokoomuslaisia ehdokkaita oman muistini mukaan aina.

– Ihmisen muisti, tai ainakin minun, on toki välillä varsin epäluotettava, joten varmaksi en voi julistaa etteikö joskus hurjina nuoruusvuosina äänestyslippuun ole eksynyt joku ankkalinnalainen tai muu supersankari.

Mitä asioita haluat edistää?

– Mikkeli on hieno kotikaupunki, vaikka sen taloudellinen tilanne onkin tällä hetkellä mikä on. Meidän päättäjien ja virkamiesten on yhteistyöllä saatava kaupungin talous oikeille raiteilleen, jotta voimme katsoa pidemmälle tulevaisuuteen ja kehittää kaupunkia sekä sen elinvoimaa.

– Tehtävä ei ole yksinkertainen ja se vaatii kaupunkilaisilta yhteen hiileen puhaltamista sekä rohkeita päätöksiä, vaikka leikkaukset välillä kirpaisevatkin.

– Tiukkojen päätösten tekeminen nyt voi lyhyellä aikavälillä vaikuttaa kaupunkilaisten tilanteeseen negatiivisesti, mutta helpottaa tulevaisuuden Mikkeliä ja mikkeliläisiä.

– Tulevaisuuden Mikkelissä päätöksenteon tulisi olla avoimempaa ja läpinäkyvämpää, jotta meillä olisi mahdollisuus päästä eroon maineesta kuppikuntaistuneena, myhäilevänä Mikkelinä.

– Turvallisuuspuolella työskennellessäni olen oppinut, että riskien hallinta pitää olla hanskassa. Mikkelin kaupungin päätöksenteossa on tällä puolella vielä paljon kehitettävää ja tulevaisuudessa pitää oppia välttämään menneisyydessä tehdyt virheet.

– Virheistä tulee oppia ja siihen päästään avoimella keskustelulla ja sillä ettei riskejä tai virheitä peitellä eikä pelätä. Ne tulee arvioida tai toimia tilanteen mukaan.

Miten kuvailet itseäsi?

– Melko tavallinen suomalainen mies.

Mikä saa sinut iloiseksi?

– Oman tyttären vielä tällä hetkellä hampaaton hymy, perhe, hyvät ystävät ja loistavat kollegat.

– Arjen pienet onnistumiset, aika perheen ja harrastusten parissa selättää varsin nopeasti tilanteen, jos mieli meinaa vetää mustaksi.

– Hyvän (ja huonon) huumorin ystävänä en oikein löydä tilannetta, mistä ei voisi laskea leikkiä ja saada iloa ympärilleen.

Entä murheelliseksi?

– Yleisesti ottaen tarpeeton riitely ja jonninjoutava pätemisen tarve.

– Mikkelin kaupungin taloudellinen tilanne ja viimeaikaiset uutiset vesilaitokseen liittyen ankeuttavat mielen aika-ajoin.

– Ja tietysti pienet kengät.

Miten lataat akkujasi?

– Varsin samat asiat lataavat akkuja, jotka tekevät allekirjoittaneen iloiseksi.

– Mökille pääseminen ja ajan löytäminen kunnon massikointiin sekä kaljoitteluun toimii myös aina.

Mistä et luovu mistään hinnasta?

– Itsenäisyydestä ja yleispositiivisesta asenteesta. Asioilla on tapana järjestyä.

– Materia ei ole niin tärkeää etteikö ihminen pärjäisi olla ilman taikka keksi jotain muuta menetetyn tilalle.

Kehu toisen puolueen päättäjä!

– Liike Nytin Reposen Annalla on varsin samantyyppisen ajatukset kaupungin asioiden hoitamisesta kun minulla ja hänellä on talouspuoli varsin hyvin näpissä. Arvostan.

Kehu Mikkeliä!

– Mikkeli on minulle koti. Juuri sopivan kokoinen kaupunki, missä löytyy läheltä kaikki tarvittavat palvelut.

Juttusarjassa mikkeliläiset kuntapäättäjät kertovat itsestään ja asioista, jotka ovat heidän sydäntään lähellä.