Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuuva Teatteri pureutuu koskettavaan aiheeseen – klassikkonäytelmä Lumikit kertoo seitsemän naisen tarinaa

Ristiinalainen Tuuva Teatteri vie uudessa esityksessään katsojat paikkaan, jossa syntymä, elämä ja kuolema ovat läsnä.

Ollaan osastolla neljä, potilashuoneessa viisi, erilaisten naiskohtaloiden keskellä.

Tänään keskiviikkona kello 19 Lähemäkitalon salissa ensi-iltansa saava Lumikit on Liisamaija Laaksosen alun perin televisioon kirjoittama näytelmä, joka esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1986.

Näytelmä on koskettava kuvaus naiseudesta, empatiasta, yhteenkuuluvuuden tunteesta ja lähimmäisenrakkaudesta.

Tapahtumat sijoittuvat sairaalaympäristöön, tarkemmin ottaen yhteen huoneeseen, jossa olevien potilaiden elämää seurataan vuorokauden ajan.

Mikkelissä nähdään Lumikeista päivitetty versio. Sen on ohjannut ja visualisoinut Tuuva Teatterin ohjaaja Jani Lastuniemi.

Näyttämöllä on kaikkiaan seitsemän naista, kuusi potilasta ja sairaanhoitaja.

Lastuniemen ohjaus pitää tiukasti kiinni alkuperäisteoksen punaisesta langasta ja hengestä. Joitakin muutoksia on toki tehty, esimerkiksi kieliasua on päivitetty nykyaikaisemmaksi.

Tavoitteena oli saada aikaan kokonaisvaltainen teos.

Jani Lastuniemi

Näytelmässä käsitellään vaikeita, kipeitä ja vaiettuja aiheita, mutta toisaalta mukana on myös iloa, onnea ja onnistumisia.

Ohjaaja kertoo, että näytelmän lähtökohta on tietysti painava, koska naiset ovat sairaalahoidossa syystä.

– Siitäkään huolimatta tämä ei ole mikään synkkä näytelmä. Huumoriakin on, Lastuniemi sanoo ja lisää, että mukana on sellaisiakin teemoja, jotka kuuluvat meidän kaikkien elämään jollakin tapaa.

Lastuniemen mukaan yleisö voi ikään kuin myötäelää näytelmän henkilöiden tunteita ja ehkä moni löytää myös samaistumispintaa.

– Joistakin hahmoista saattaa tunnistaa itsensäkin. On äitejä, vanhuksia, puolisoita, nuoria. Jokaisella naisella on oma tarinansa kerrottavana, ohjaaja paljastaa.

Niin esitys kuin sen toteutus ovat intiimejä. Lähemäkitalon saliin mahtuu vain 50 katsojaa.

– Etsimme sopivia tiloja pitkään. Halusimme tuoda esityksen tilaan, joka mukailee näytelmän henkeä ja tarinaa. Tavoitteena oli saada aikaan kokonaisvaltainen teos, ja siinä olemme mielestämme onnistuneet hienosti.

Esitykseen ei ole varsinaista ikärajaa, mutta ihan perheen pienimmille sitä ei suositella.  Parhaiten kokemuksesta saavat irti Lastuniemen arvion mukaan aikuiset, seniorit ja yli 14-vuotiaat nuoret.

Ristiinan nuorisoseuran alla toimiva Tuuva Teatteri tunnetaan parhaiten kesäteatteriesityksistä. Talviteatteria ryhmä tekee muutaman vuoden tauon jälkeen.

Lastuniemen mukaan talviesitykset tarjoavat näyttelijöille mahdollisuuden tehdä hieman toisenlaista teatteria. Talvisin aiheet voivat olla vakavampia. Kesällä esitykset ovat enemmän viihdepainotteisia.

Lumikeissa lavalla nähdään kaikki Tuuva Teatterin näyttelijät. Rooleissa ovat Asta Vuorio, Sari Häkkinen, Sarianna Maaranen, Tanja Puustinen-Kiljunen, Tiia Laamanen, Tiina Rouhiainen ja Venla Laari.

– En ole koskaan aikaisemmin tehnyt tämäntyyppistä teatteria, joten olen hyvin odottavaisin mielin. Hyvällä pöhinällä mennään, naurahtaa jo pidemmän aikaa Tuuva Teatterin riveissä näyttelyt Rouhiainen.

Lumikit tarjoaa uudenlaista näyttelijäkokemusta myös Laarille. Hän sanoo, että siinä missä roolihahmojen tarinat varmasti koskettavat yleisöä, koskettavat ne myös näyttelijää.

– Olen varma, että monet katsojista löytävät kosketuspintaa tästä näytelmästä. Luvassa on ehkä ihania pieniä yhteyksiä roolihahmon ja katsojan itsensä välillä, hän uskoo.

Kaikkiaan Lumikit esitetään kymmenen kertaa. Esityskalenterissa on mukana myös yksi yönäytös.

Lippuja näytöksiin voi ostaa ennakkoon osoitteesta www.nettilippu.fi, ja ne maksavat aikuisilta 15 euroa ja opiskelijoilta 10 euroa. Lippuja myydään myös ovelta puolta tuntia ennen esityksen alkua.

Lumikit esitetään Lähemäkitalon salissa osoitteessa Rauhankatu 10. Käynti B-oven kautta.